ASUS är tillbaka och denna gång har de ett 7.1 surround headset med starkt fokus på gaming och plattformskompabilitet. De har satt höga mål, men hur långt når de?
Känsla, Design & Ergonomi
Med ROG Strix Fusion 300 som headsetet heter, fortsätter ASUS tradition i att hålla dess design på gränsen till utomjordiskt, med ett utförande som verkligen känns unikt. Själva konstruktionen känns dock väldigt plastig, även om huvudbygel (trots detta) sitter väldigt bra över huvudet. Dess öronkuddar i konstläder är väldigt mjuka och i sig komfortabla, men dessvärre så märker jag att de inte orkar hålla emot alltför länge och att öronen ganska snabbt lägger sig mot drivelementen (d.v.s. mot den inre väggen i öronkåporna) då mjukheten ger med sig, vilket skapar problem. Du får obehag och ont efter ett tag, då den hårda plastytan (även om den är försedd med en tunn tyghinna) konstant ligger emot.
Vid första anblick så har de alltså en bra komfort, och för personer med möjligtvis mindre öron, så kan de passa bättre, men överlag, så faller de ganska platt på detta område. Däremot så ska det nämnas att det medföljer ett par öronkuddar i tyg, som kan passa många användare bättre, så på det sättet så går det i alla fall att anpassa komforten något.
Dess svarta plaststruktur med rött upplysta delar funkar som bäst okej, men lämnar mycket att önska, och med tanke på obehaget som uppstår redan efter en kort stunds spelande, så är långa spelsessioner något att se upp med.
Ljudbild, kompatibilitet & mikrofon
ROG Fusion 300 är intressant på det sättet att det är från start är utrustat med USB och 3.5 mm kontakt (vilket möjliggör konsolkompabilitet), vilket innebär två olika saker. Använder man USB kontakten, så fungerar headsetets röda lysen och framförallt 7.1 surroundsystem. Eller ja, det går att aktivera 7.1 system, men det fungerar dessvärre inte särskilt bra, för inte nog med att du inte kan ändra inställningarna i 7.1 systemet (eller det vanliga ljudet för den delen heller), utan surroundsystemet lämnar mycket att önska vad gäller kvalitet. I mångt och mycket är det enbart en reverb-ifiering av det vanliga ljudet. I flera spel, försämrar det rentav ljudbilden avsevärt. Med musik (som det självklart inte är utformat för, men ändå…) så förstör det ljudbilden ganska omgående. Men som sagt, du behöver inte använda USB kontakten, utan kan även använda 3.5 mm kontakt, vilket faktiskt ökar kvaliteten på ljudbilden i övrigt, även om du då tappar 7.1 systemet.
Vilket för oss till ljudbilden i sig, som…ja, jag finner för en gångs skull inte riktigt ord. I USB format, så är diskanten och basen väl okej (bättre i 3.5 mm utförande, men bara marginellt och beroende på ljudkort)…men bara för sig själva. Vad menar jag med det…jo, ju fort du får en mer mixad ljudbild så lyckas helt enkelt inte Fusion 300 leverera en bra ljudbild. Allt får en metallisk ton, där diskant, mellanregister och bas tappar harmoni helt, och känns artificiella. Beroende på låtval, så fanns det stunder det helt enkelt knappt gick lyssna, utan jag var tvungen att lägga ifrån mig headsetet. Diskanten i sig är bara den på vissa stunder olyssningsbar, då dess karaktär blir så pass skarp (på ett dåligt sätt) att den känns påträngande och knivig. Ja, ni märker, det är svårt att uttrycka till och med, men en sak är säker, det här headsetet måste lyssnas på innan ett eventuellt köp, för när det kommer till ljudbild så är detta något som är väldigt subjektivt. Och som sagt, med 3.5 mm kontakten inkopplad istället så höjs kvaliteten något, förutsatt att du har ett dedikerat ljudkort.
Sedan kommer vi till mikrofonen, som märkligt nog höjde kvaliteten något, då den ger ett större omfång och med en högre ljudupptagning från start, vilket är helt godtagbart, trots att ett svagt brus hela tiden kom med. Men i kommunikationsprogram som Discord eller TeamSpeak så funkade de bra. Dessutom så är själva mikrofonen rent fysiskt utvecklingsbar (och stänger av upptagningen när den tas upp) och böjbar, vilket funkade även det riktigt bra faktiskt.
Interface, Användning & installation
Att installera (oavsett med USB eller 3.5 mm kontakt) är lätt; det är bara att koppla in och köra igång i princip. Men om vi kommer till det mer fysiska här, så finns det ytterligare en sak som drar ner. Då ljudbilden som sagt kan vara jobbig från och till för ens öron, så önskar man självklart snabbt och enkelt dra ner volymen. På varken 3.5 mm kabeln, USB kabeln eller headsetet i sig, finns någon sätt att reglera ljudet. Så i praktiken, om du sitter i ett spel och vill dra ner volymen, så måste du ändra i spelet eller rentav göra ALT-TAB och ändra i Windows inställningar. Varför inget volymreglage direkt på kabeln?
Slutligen kommer vi till programvaran, AURA, i vilken du i princip enbart kan ändra hur ljusstyrkan i headsetets röda belysning lyser. Om det ska vara statiskt eller ”andas”. Du kan även stänga av det helt om du önskar. En detalj i det stora hela, men det finns där i alla fall.
Anslutningskontakt: USB, 3,5 mm – Plattform: PC, MAC, Mobile device, PlayStation® 4, Xbox One®, Högtalarstorlek : 50 mm, Högtalarmaterial : Neodymium-magnet, Impedans: 32 Ohm, Frequency Response (headphones): Hörlur: 20 ~ 20000 Hz, Mikrofon: Pick-up Pattern: Uni-directional, Frekvensomfång: Hörlur: 50 ~ 10000 Hz, Känslighet: Hörlurskänslighet : -39 dB ± 3 dB, Kabel: Braided cable (USB cable: 2 M; 3.5 mm cable: 1.5 M), Kabellängd: 2 meter, Vikt: 360 g Tillbehör: USB-kabel, Quick start guide, ROG Hybrid ear cushion, 100% protein ear cushion, 3.5 mm cable.
Cirkapris – 1200 kr
Recensionsex tillhandahållet av ASUS
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.