Hem RecensionerTillbehörsrecensionerNätverksrouter Nighthawk AX8 8-Stream AX6600 Tri-Band WiFi Router (RAX70)

Nighthawk AX8 8-Stream AX6600 Tri-Band WiFi Router (RAX70)

av Fredrik Olsson

Kärt barn har många namn brukar man säga, och det stämmer väl in på Netgears nya router Nighthawk AX8 8-Stream AX6600 WiFI 6 eller som den också kallas Nighthawk 8-Stream Tri-Band WiFi Router 6 router. Det är benämningar av teknik mer än namn egentligen, så det är inte undra på att förvirring uppstår. Frågan är om själva upplevelsen av routern är lika förvirrande… dags att låta den spänna sina muskler!


Signalstyrka, Teknik & Utseende

AX6600 är en udda fågel sett till dess utseende. Likt en drönare eller märkligt UFO ligger den med redan inbyggda antenner påminnande nästan om vingar jäms med dess sidor. Detta innebär egentligen att den är försedd med 1.2 + 4.8 Gbps + 600 Mbps:s hastighet (upp till hela 6.6 Gbps på pappret) som parat med 160 MHz support, gör den till en snabb och framförallt pålitlig pjäs för de flesta hem — stora som små. Utrustad även med en Quad-Core processor på 1.5GHz gör att den utan tvekan klarar av att streama 4K video till allt från datorer, Smart TV:s eller mobilenheter utan några problem. Prestandamässigt är det en best där framförallt möjligheten för väldigt många samtidiga användare gör den pålitlig för ett flerfamiljshus, lika mycket som ett mindre företag. Lägg därtill möjligheten för föräldrakontroller och förbättrad säkerhet med programmet Armor och du har en potentiell helhetslösning som klarar allt.

Sett till våra tester av enheten kan vi konstatera att dess låga ping och starka signal är något i hästväg. Visst var hastigheten mer dämpad när vi placerade oss i motsatt sida av byggnaden (tänk 10 m), med mängder av betongväggar och stängda dörrar emellan, men trots detta kom vi ändå upp till cirka 68-70 Mbps i mätverktyget. I vårt fall är grundhastigheten 250/100Mbps, så det är en bit ifrån, men det är samtidigt under de mest skymmande omständigheterna. Är man istället fem-sex meter ifrån, med öppna dörrar eller öppen planlösning är det mer eller mindre full styrka, vilket är riktigt bra. Går man utöver 10 meters området fortsätter själva signalen vara väl mottaglig, även om själva hastigheten går ner. Det är återigen alltså en prestandafylld router som gör sitt jobb ordentligt, och använder man internt nätverk är gigabithastigheter snarare vardag numera.

Routern kommer även med 4×4 MU-MIMO support, vilket innebär att de redan nämnda multianslutna enheter som kopplas samman med routern får bra hastigheter trots det ökade trycket på routern. Den klarar alltså av att skicka data simultant till flera enheter, vilket gör upplevelsen smidigare. Ser man till routern i fråga kommer den med 5 gigabit portar (1 WAN och 4 LAN Ethernet portar) som utan tvekan kommer räcka för de flesta. Sedan finns även en USB 3.0 port vilket innebär att man lätt kan dela bilder, musik och annan media i nätverket, för direkt åtkomst.

Tillgänglighet, Anslutningsmöjligheter och överlag prisbild

Att starta upp routern är dessutom en otroligt lätt operation då du mer eller mindre bara tar ner dess Nighthawk app, skannar en kod på själva routern, och sedan är det hela klart. I denna app finns dessutom tillgång till analyseringsverktyg för att övervaka ditt nätverk från externa platser, ett hastighetstest, trafikmätare och tidigare nämnda Armor (säkerhetsprogram) och föräldrakontroll. Det är på många sätt en bred mängd funktioner, som dessvärre tappar sin charm när det visar sig att några ur denna arsenal kommer med testperiod; och sedan måste man betala för det!? Framförallt är det två; Armor och föräldrakontrollen, som man behöver ansluta sig till en prenumeration eller årsbetalning för att få i långa loppet. Jag skulle förstå detta mycket bättre om routern i sig, var väldigt billig, men då den ligger på runt 3 000 kronor, måste jag erkänna att jag tycker det är snålt av Netgear. Det är inte att funktionerna är dåliga, men om användare först ska punga ut för grundkostnaden, för att sedan behöva betala ytterligare kostnader som egentligen inte riktigt det berättas om, för att få all funktionalitet; ja det är verkligen ett enormt minus i min bok.

Nu är dessa två funktioner (Armor + Föräldrakontroll) inte ’dealbreakers’, då kvaliteten och enkelheten i routern på många sätt och vis är bland de mest intuitiva vi testat. Att routern klarar av att täcka en väldigt stor yta (stora hem är inga problem), och att den har fem stycken 1000 Mbps portar, gör att dess prestanda är skälet till varför man bör skaffa den. Lägg därtill även Smart Connect, som låter de enheter som är kopplade mot routern, använda den bästa anslutningen (om det så är via 2.4GHz bandet eller 5GHz bandet) gör att din upplevelse optimeras i bakgrunden, utan att du ska behöva välja sinsemellan olika anslutningar. Är du dessutom osäker kring säkerheten, bör det också nämnas att det medföljer 128-bit AES kryptering över 802.11i standarden; med andra ord en hög nivå, vilket gynnar extra noga dig och de som delar routern.

På stora hela är det en alldeles godkänd router, som ger dig som användare gott om möjligheter att justera dina parametrar utifrån vad just du vill ha – oavsett om du är erfaren med att göra detta eller nybörjare. Visst är det tråkigt med betalväggen och det höga priset, men med sin goda räckvidd och goda prestanda är det ändå en värdig pjäs för de flesta hem. Det sista tråkiga är egentligen mest att den inte står ut lika mycket – då dess prestanda inte är ovanlig, och att dess funktioner mycket väl kan hittas i andra routrar på marknaden. Nåja, utifrån vad den har att erbjuda, är det förstås en fyllig router i alla fall.


Specifikation
Ultra-fast Wireless Speeds
8-Stream WiFi with up to 1.2 + 4.8Gbps + 600Mbps wireless speeds

8 Streams Of WiFi
Enjoy simultaneous 4K/8K UHD streaming, lag-free gaming, and browsing interruption-free

160MHz Channel Support
Gigabit speeds for compatible mobile devices and laptops
 
Powerful Quad-Core 1.5GHz Processor
64-bit 1.5GHz quad-core processor ensures smooth 4K UHD streaming to Smart TVs, mobile devices, and gaming consoles

More WiFi for More Devices
Uplink and downlink OFDMA substantially improves network capacity and efficiency, particularly when traffic is created simultaneously. 
 
Dynamic QoS
 Prioritizes internet traffic by application and device for smoother streaming

Additional DFS Channels
Reduces interference from neighboring networks with the advantage of additional channels

Recensionsex tillhandahållet av Netgear. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar