Razer Barracuda Pro

Trådlöst, svart och grönt!

av Fredrik Olsson

Med sin skarpaste egg utåt riktar Razer uppåt mot en ny nivå av interaktion för gamingheadsets. Ja, stora ord och flashiga uttryck driver Razer framåt, särskilt i fallet gällande deras nya spelheadset Barracuda Pro. En förening av 2.4 GHz trådlöst lyssnande och strömlinjeformad övergång till blåtand – i alla fall enligt tillverkaren. Om det faktiskt är så smidigt, och framförallt är värt pengarna? Det återstår att både se och höras!


Det nya trådlösa headsetet från Razer lovar många finesser. Det är två olika ANC lägen (Active noise cancelling), där en av dessa lägen kan justeras i detalj hur mycket oljud som ska elimineras. Det bjuds även på THX standard som ska lägga grunden för en rikare upplevelse i spel, film och musik. Slutligen har vi dess snabba övergång mellan din dator över 2.4 GHz bandet eller PS5/PS4 och mobil via blåtand. Allt genom ett enkelt dubbelklicka via knapp på sidan av headsetet. Man kan med andra ord säga att det är en tydligt påkostad historia – något som märks av i dess välgjutna men traditionella design som är försedd med komfortabla öronkuddar i imiterad läder. Det hela dryper med andra ord lyx; något som definitivt märks av än mer i dess pris vars riktpris landar runt 2 500 kronor (även om förhandspriser i nuläget är något högre i Sverige).

Headsetet väger runt 340 gram och kommer med ett stegbaserat volymhjul direkt på headsetet plus några fler knappar (övergång mellan blåtand och trådlöst nätverk, avstängning av mic och flerfunktioner på start/stop knappen) – som allt som allt resulterar i ett smidigt och lätt par lurar som känns väldigt sköna att använda under längre perioder. Något som för övrigt gynnar just detta headset då det uppmanar till att användas över flera enheter – samtidigt.

Ser vi därför till dessa funktioner (ANC och övergång mellan blåtand/trådlöst) så fungerar det förhållandevis simpelt. ANC funktionen utesluter rejält med externa ljudkällor och med även en ’Ambient mode’ kan du låta headsetet till och med plocka upp omvärlden om du hellre vill bli inkluderad i vad din katt eller partner gör i din direkta omnejd. På så sätt kan du bli extra vaksam på omgivningen och inte längre vara den där filuren som försvinner in (hi hi). Vad gäller övergången mellan blåtand/trådlöst sköts det genom att trycka två gånger direkt på en knapp på headsetet… och vips använder du mobil eller PC. Så behöver din uppmärksamhet föras in i köket, kan du istället ta vidare samtalet över telefon på ett smidigt sätt – utan att ta av lurarna. Huruvida det är något som är lämpligt, ja det överlämnar jag till er där ute…

Ett headset står dock och faller med sin ljudbild…

När det istället kommer till hur det faktiskt låter är det mer återhållsamt, men på ett ganska fint sätt. Ljudbilden är mer diskret, där bas, mellanregister och diskant är utvecklat med flit att vara tämligen platt. Tacksamt nog på ett sätt som gör att du som användare lättare kan justera på egen hand i Razers programvara Synapse hur du vill ha din EQ, vilket alltid är ett plus i min bok. Visst, dess ljud kommer alltid med en något digitaliserad känsla, något som ökar än mer om du använder ANC läget. Men på det stora hela är det en väldigt ren och detaljerad ljudbild – även om den inte direkt vinner några priser.

På samma sak blir det med dess mikrofon som även den kommer med ”mic noise cancellation” och andra finesser. Den må vara helt fri från artefakter om man tänker på brus, men sett till dess egen ljudkvalitet är det en tämligen tunn sådan som, om än tydlig, ändå upplevs borde ha varit bättre för detta pris. Visst det är trådlöst, och du kan variera mellan blåtandsenheter och din dator på ett fiffigt sätt, men ljudkvaliteten upplevs ha skapats utifrån dess svagaste gemensamma nämnare; mobilen. Skral, ren och tydlig. Men utan någon egentlig ’punch’ direkt. Men å andra sidan… så länge du hörs vad mer behövs egentligen!

Ett headset för alla?

På det stora hela är det ändå headsetets positiva sidor som övervinner – och framförallt hur väl den eliminerar bakgrundsljud – som hur dess ljudkvalitet håller en hög lägsta nivå, oavsett om det är spel, film eller musik. Likaså adderar THX spatial audio ytterligare dimensioner i spel och film – även om musik inte riktigt funkade lika bra. Men med ett surroundljud för PC som verkligen utnyttjar rummen du befinner dig i (alltså främst i FPS spel) kan detta bli en god egenskap för de som vill leva in sig i spelen ännu mer. Inget nytt i sig, men ändå riktigt välgjort.

Det stora elefanten i rummet är dock priset som med över 2 500 kronor är en rejäl slant vem man än är. Visst får du en intressant teknik i och med övergång mellan blåtand och trådlös överföring, men med en tämligen ordinär (och förvisso bra ljudbild) och framförallt väldigt igenkännbar (sett till Razers produkter) look når det bara inte de höjder som Razer siktat på. Förstå mig rätt, det är fortfarande en rejäl kulle som Barracuda Pro övervinner… bara inget berg. Är du därför ute efter spelheadsets och vill ha ett med bra ANC och funktionalitet för att smidigt gå mellan enheter… ja då kan denna vara något för dig. Om inte, bör du åtminstone titta runt och jämföra med andra headsets innan ett eventuellt köp.


Specifikation
FREKVENSOMFÅNG 20 Hz – 20 kHz
IMPEDANS 32 Ω (1 kHz)
KÄNSLIGHET 96dBSPL/mW@1KHz av HATS
DRIVERSTORLEK – DIAMETER (MM) 50 mm
 
DRIVRUTINSTYP Razer™ TriForce Bio-cellulosa
ÖRONKÅPOR Ovala öronkuddar
DIAMETER PÅ INRE ÖRONKÅPA 62 mm x 42 mm
ÖRONKUDDAR MATERIAL Tryckavlastande Memory Foam
BRUSREDUCERING Hybrid aktiv brusreducering
KOPPLINGSTYP USB-C trådlös (2,4 GHz), Bluetooth 5.2
KABELLÄNGD Ingen
VIKT 340 g / 0,75 lbs
MIKROFON STIL Dubbel integrerad MEMS Beamforming brusreducerande
PICK-UP MÖNSTER Rundstrålande
MIKROFON FREKVENSRESPONS 100 Hz – 10 kHz
MIKROFONKÄNSLIGHET (@1KHZ) -38 ± 1 dB
VIRTUELL SURROUNDKODNING THX Spatial Audio
VOLYMKONTROLL Volym upp och ner
ÖVRIGA KONTROLLER
  • 2,4 GHz trådlös och Bluetooth-växling (SmartSwitch)
  • ANC-nivåer (ANC ON, Ambient, ANC OFF)
  • Volym upp och ner
  • Slå på/av mikrofonstämpel
BATTERI-LIV Upp till 40 timmar
BELYSNING Ingen
KOMPATIBILITET
  • PC (USB-C 2.4GHz, Bluetooth 5.2)
  • PlayStation (USB-A till USB-C 2,4 GHz)
  • Mobila enheter (stöder USB-C eller Bluetooth 5.2)
  • Android & iOS

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar