Blue Sadie

av Fredrik Olsson

När det kommer till förväntningar så är det i många fall en produkts största gissel. När det kommer till Blues Sadie så är dessutom dessa krav skyhöga; med tanke på att prislappen ligger runt 4500 kr(?!), och då bör det påpekas att de är riktade främst för mobil- och laptop användning. Hur rättfärdigar man en så pass hög kostnad för vad som i grund och botten är ett par hörlurar. Det visade sig handla om vilken typ av användare du är. Så låt oss höja volymen rejält och fördjupa oss i upplevelsen som är Blue Sadie, och vad som gör den unik. Sedan huruvida detta är på ett bra eller dåligt sätt; ja det får du läsa dig till!

Känsla & Design

När det kommer till paketering och utseende så är går verkligen Blue in med hull och hår. Den exklusiva känslan börjar direkt; du får med en stor sammetspåse i klassisk Blue manér, tillsammans med en kortare (1.2 m) kabel för Apple iPhone/iPad med inbyggd mikrofon, samt en längre kabel (3 m) för datorn. Utöver det så har du även en 1 meters USB kabel samt en 3.5 mm-till-1/4” adapter (bra för mixerbord exempelvis). Det är ett paket som känns stilrent och funktionellt från start.

Men om vi sedan kollar på själva hörlurarna, så märker vi direkt att de har en väldigt speciell konstruktion och utseende. De har som två dragbara armar med vilket du kan anpassa passformen efter vilken huvudform som helst. Det kändes märkligt när jag först tog på mig dom, men insåg att med rätt justering så sitter de perfekt på mig. De har även provats på andra vuxna, såväl som på barn och resultatet är likadant jämt. De sitter perfekt över öronen, då konstruktionen anpassar sig väl i.o.m. sin utdragbara konstruktion.

Om vi sedan ser till det estetiska så är dessa hörlurar vi provat i matt-grå finish, med inslag av metallisk ton över vissa delar. Kuddarna över öronen är i imiterad läder, och likaså den mjuka delen på huvudet (headband). Under användning så lyser sidorna diskret i vitt ljus, vilket skänker det ytterligare en dimension av elegans. Hela designen känns innovativ samtidigt som den inte är prålig. Utan återhållsam och smakfull.

Ergonomi

Om vi ser till långtidsanvändning, så går det inte att förneka att Blue verkligen fått till komforten. I.o.m. dess anpassningsbara konstruktion samt mjuka faux-läder kuddar så kan man utan problem använda de under väldigt långa perioder. De enda två nackdelar jag kan tänka mig är följande; i.o.m. dess större konstruktion och mer robusta material väger mer än genomsnittet. Det kan alltså tynga ner ditt huvud extra mycket under lång tidsanvändning. Den andra potentiella nackdelen är egentligen att dess väldigt välisolerade kuddar kan skapa att du lättare svettas. Men detta är dock inget som jag personligen haft ett problem med, men som jag kan tänka mig kan vara något att tänka på. Hur som helst, överlag så får du alltså en väldigt bra komfort med en väldigt genomtänkt struktur.

Ljudbild & kompatibilitet

Det centrala är självfallet ljudbilden dock! Hur är då den i dessa väldigt exklusiva (och dyra) hörlurar? Jo, väldigt bra måste jag säga. Ljudbilden är krispig genom hela registret. Basen kan vara extremt tung (utan att bli jobbig) ända upp till de ljusa tonerna (diskant) som alla är urskiljbara och balanserade. De 50mm drivelementen (själva högtalarna alltså) ser till att återskapa ljudet riktigt bra.

Den vita ratten (där man pluggar in 3.5 mm kabeln) är var man byter mellan de lägen som finns för att utnyttja Amplifiern. Finns tre lägen – av (off) – på (on) – på+ (on+). De sista på utnyttjar Ampen och den sista (on+) ökar omfånget ytterligare.

Varför behöver de då laddas? Är de inte vanliga hörlurar?

Ja här kommer vi in på varför de säkerligen höjer prisbilden ett snäpp. De har nämligen en inbyggd Amp (amplifier) som kan leverera högupplösta ljud oavsett källa. Detta innebär förenklat att själva hörlurarna kan bearbeta ljudet genom sin egen hårdvara och därför ge lyssnaren den främsta ljudkvaliteten oavsett källa. Så oavsett om du lyssnar på mobil, vinylspelare, mixerbord, dator eller valfri annan källa, så optimeras ljudet. Du kan dessutom stänga av Ampen direkt på hörlurarna och därigenom skippa behovet av batteritid. En välgjord liten detalj är att om du inte använder hörlurarna och de är stängda (alltså hopfällda) så stängs batteriet av, och startar bara upp när du vecklar upp de för att ta på dig på huvudet. Sedan även om de uppladdningsbara batterierna tar slut (man har cirka 12 timmars batteritid) så kan man fortfarande använda hörlurarna om man ställer in ampen till ”off” läge.

Valet ligger hos användaren och oavsett om Ampen är på (även om det är föredras för audiofiler) eller ej, så ger Sadie en ren ljudbild som definitivt kommer tillfredsställa dina ljudbehov; oavsett hur de ser ut. Dock bör det flikas in att fokuset självklart är på musik och film. Även om jag märkt att de kan fungera riktigt bra i spel också för de som vill ha en mångfacetterad hörlur. Största minuset i spelsammanhang är att de är utan mikrofon mer eller mindre. Visst följer det med en mikrofon främst för mobilanvändning; men jag skulle rekommendera en separat mikrofonlösning om man faktiskt vill använda den i spelsammanhang. Exempelvis ModMic 5, eller varför inte en riktig studiomikrofon. Med dessa lösningar så sitter man verkligen på ”crème de la crème” av ljudstandard.

För att sammanfatta ljudbilden, så är det en distortionsfri upplevelse som verkligen riktar sig till de riktigt inbitna ljudslavarna där ute.


Specifikation

50mm, fiber-förstärkta dynamiska drivers, Impedance: 42 ohms, Frequency respons: 15Hz-20kHz, Enclosure detaljer: Förseglat hölje med dämpningsmaterial
AMPLIFIER SPECS
Output power: 240mW, THD+N: 0.004%, Frequency response: 15Hz-20kHz, SNR, self noise: >105 dB, Noise: < 20 uV, Battery capacity: 1000mAh – VIKT: 444 g

Cirkapris – 4500 kr
Recensionsex tillhandahållet av Blue

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar