Jabra Elite 3

av Fredrik Olsson

Trådlöshet för joggaren, kontoristen eller audiofilen? Det är vad Jabra i alla fall riktar in sig på i deras nya Jabra Elite 3. Dags därför att plugga in de små en bit in i öronkanalen och ge sig ut på äventyr!


De små Jabra Elite 3 ser inte stora ut där de ligger i det nästan lika lilla laddningsfodralet. Men väl inne i öronen, visar det sig att de bjuder på en stor ljudbild, god passform och möjlighet att ta in omvärlden även om du spelar hög musik. Genom att aktivera ”HearThrough” i Jabras Sound+ app, tar hörlurarna in (med hjälp av dess inbyggda mikrofoner) omvärlden på ett tillfredsställande sätt så att du inte blir döv inför vad som sker runtomkring dig. En funktion som fungerade förvånansvärt bra, och som samtidigt höll själva ljudbilden intakt.

Ser vi just till ljudbilden har vi även här en imponerande sådan, med ett brett omfång, vilket förvisso förstärks när de kommer in i ens öron (på grund av närheten), men som i sig ger en varm tydlig bas och godkänt mellanregister samt diskant. Som de ljudisolerade lurar de är, blir de inte heller jobbiga för omvärlden utan håller ljud inne riktigt bra.

Om vi går tillbaka till passform och komfort är de mycket riktigt välgjutna och kan anpassas ännu mer då de har totalt tre olika så kallade ”EarGels”, med andra ord gummikuddar. Detta parat med en vikt på enbart 4.6 gram per hörlur gör att de knappt märks av och verkligen kompletterar den redan goda passformen. Att de dessutom har ’touch’-knappar på vardera öronsnäcka, som faktiskt behövs tryckas ner på ett väldigt tillfredsställande sätt, gör att jag för första gången uppskattar denna typ av styrning. Då knappen är lätt att trycka in blir det inte ett moment av att du för in själva öronsnäckorna varje gång, utan att de får tillräckligt med kraft även om du gör det mer varligt.

Det är med andra ord en flexibel liten historia, som blir än mer valbar då Elite 3 även finns i fyra utseenden (lätt beige, mörkgrå, lila och mörkblå). Ett gäng jordnära färger som, sett till dess nyans, kommer passa in i de flesta sammanhang. Särskilt om du är ute och joggar vilket de lämpar sig extra väl för, då de verkligen höll sig kvar i mina öron utomordentligt, trots stora kliv ute i spåret.

Som det mobilheadset det är, är givetvis även mikrofoner en viktig del — och även här imponerar Elite 3 stort. Trots sin minimala storlek, lyckas lurarna återge din röst på ett fenomenalt sätt, där många personer säkert inte skulle gissa att det ens gällde ett in-ear headset.

Är Elite 3 felfritt alltså?

Först har vi batteritiden, som i sig knappast är dålig. Du får runt 6-7 timmar för en fulladdning, vilket mycket riktigt duger, men som jag gärna sett varit längre. Har du dock med dig laddningsfodralet kan du ladda upp lurarna ett par gånger (upp till 26-28 timmar). Av bara tio minuters laddning får du ytterligare en timme så på det stora hela kommer du inte behöva vänta särskilt länge.

Att lurarna annars är så små kan vara ytterligare ett hinder av rena fysiska skäl. Där andra trådlösa headset, med exempelvis ett band sinsemellan lurarna, lätt håller sig på plats och framförallt inte tappas bort lika lätt, kan dessa små lurar vara lätta att tappa. Det hjälper inte heller att de är ganska glatta på ytan… en liten detalj detta, men ändå något värt att ta upp.

Men det är också nära nog alla ”problem” som finns med dessa öronsnäckor. Med en kvalitativ app, där du även får ett gäng EQ-lägen, och möjlighet att lokalisera lurarna med hjälp av GPS, fylls verkligen de positiva aspekterna upp ytterligare. Lägg därtill ett konkurrenskraftigt pris på cirka 900 kronor, vatten- och dammsskyddade (IP55), och det blir svårt att inte rekommendera dessa starkt. De små trådlösa lurarna kommer faktiskt fungera för både joggaren som är väldigt aktiv, kontoristen som behöver ta samtal och audiofilen som vill få sköna stunder i musikens värld. Fullpott helt enkelt!


Specifikation

LJUD

 • Högtalarstorlek
  6 mm
 • Högtalarens frekvensomfång
  20 Hz – 20 kHz (musikläge)/100 Hz – 8 kHz (samtalsläge)
 • Ljudkodex som stöds
  Qualcomm® aptX™, SBC
 • Mikrofontyp
  4 × MEMS
 • Mikrofonbandbredd
  100 Hz–8 kHz

BATTERI

 • Total musiktid (öronsnäckor och laddningsfodral)
  Upp till 28 timmar
 • Musiktid (öronsnäckor)
  Upp till sju timmar
 • Laddningstid
  Upp till tre och en halv timmar
 • Snabbladdning
  Upp till en timmes användning vid laddning av öronsnäckorna i tio minuter i laddningsfodralet
 • Standbytid
  Upp till 75 dagar
 • Batterityp
  Laddningsbart litiumjonbatteri

ANSLUTNING

 • Anslutningsbarhet
  Bluetooth 5.2
 • Bluetooth-profiler
  A2DP v 1.3, AVRCP v 1.6, HFP v 1.7, HSP v 1.2
 • Räckvidd
  Upp till tio meter
 • Parkopplade enheter
  Upp till sex enheter
 • Automatisk avstängning/påslagning
  PÅ när öronsnäckorna tas ut ur laddningsfodralet; AV efter 15 minuter utan anslutning eller 30 minuter utan aktivitet

Recensionsex tillhandahållet av Jabra. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar