Lätt och ledigt är ledorden med Logitech G309 – en trådlös spelmus som strävar efter att vara blixtsnabb! Att den dessutom bjuder på hybridbrytare, enormt effektiv sensor och allt i en snäll formfaktor… Ja det gör det hela bara än mer aptitligt!
Logitechs fortsatta fokus på gaming för gemene man är beundransvärt. När de väl släpper ett nytt tillbehör brukar det vara med pompa och ståt. G309, vilket är deras nya spelmus gled istället in relativt blygsamt på scenen. Detta är förvisso inget tydligt bevis på att musen i sig är en ’slacker’, utan snarare ett tecken på att spelmöss idag lever och dör utifrån att nå exakt rätt målgrupp.
I G309:s fall är målgruppen de allmänna PC-spelarna där ute, de som söker att få ut det där lilla extra ur sina spelmöss. Något som då passar utmärkt att säga då även spelmusen i sig är någorlunda liten på många sätt. Dess låga vikt á 86 gram (om du använder AA-batteri) parat med dimensionerna 120x64x39 mm gör den till en liten gynnare, extra passande för de med mediumstora till små händer. I mitt fall, där större händer är vardag var den onekligen aningen liten, men intressant nog är dess ambidextriösa form så pass välgjord att den ändå kändes bra att använda. De långa knapparna (höger- och vänster) passade nämligen överraskande väl trots den mindre storleken och det känns som att Logitech verkligen justerat längd och bredd på ett så pass optimerat sätt som möjligt. På dess vänstersida hittas två avsmalnade sidoknappar som låg i perfekt avstånd till tummen.
Användarupplevelsen var därför oväntat tillfredsställande – åtminstone utifrån det faktum att jag initialt trodde att mina större händer skulle bli ett problem. Men icke! De optisk-mekaniska brytare som gömmer sig under huvudknapparna var på vanligt manér (för Logitech) tillfredsställande i både motstånd som ljudkaraktär. En relativt ögonblicklig reaktion när väl knapparna trycktes ner, fick de att kännas oerhört pigga – vilket parat med den ”klickiga” ljudprofilen gör att jag kan se en stor mängd användare gilla denna spelmus. Dessa defineras av Logitech som ”hybridbrytare”, något som egentligen bör ses som lite av en glorifierad säljterm. I själva verket är det en mix mellan optiska och mekaniska brytare – vilket egentligen gör att de mest håller längre. Denna mix gör att du får det tillfredsställande ljudet av mekaniska brytare, men med hastigheten av optisk läsning av brytare. ”Win-win”-situation helt enkelt!
Om vi ser till själva sensorn i spelmusen samt hur den känns att röra runt med, är även det av en lika god kvalitet. Den må kunna nå 25K i DPI, men oavsett DPI-nivå var den responsiv och framförallt exakt i sina rörelser. Visst finns det ett visst utrymme för förbättring om du använder tunnare musmattor men överlag kändes det som att den läste av de flesta underlag vi kastade den på med lätthet.
Där Logitech drar ifrån konkurrenterna är däremot sett till batteritid, funktionalitet och programvara. Du kan byta mellan 2.4GHz läge (med dongel) eller blåtand, och kan därför enkelt byta mellan två plattformar om så önskas. Om du därför använder denna som spelmus via blåtand kan du få ut över 600 timmars batteritid – dock med nackdelen av att förlita sig på den teknikens mer laggiga tillvaro. Detta var förvisso i våra tester även det oväntat responsivt. Då och då kände vi av ett ”mikrolagg” på grund av själva blåtandsanslutningen vilket gör att vi inte skulle rekommendera denna för just denna typ av användning. Om du har din blåtandssändare avsevärt närmre spelmusen kan du dock förbättra chanserna för minimeringen av lagg, eller om du bara slentrianmässigt spelar på din laptop; i dessa fall kan musen vara alldeles utmärkt.
Under tester med 2.4GHz dongeln var allt däremot relativt felfritt. Det märks dock att dongeln skulle behöva ses över lite, då den var känslig för konkurrerande USB-enheter. Vad jag syftar på här är att när vi exempelvis anslöt ett USB-minne precis vid sidan om USB-dongeln, uppkom det problem med anslutningen. Den kom helt enkelt att blockera sändningen (vad det verkar) mellan dongel och spelmus. Något som försvann när vi flyttade USB-minnet och dongelns plats med varandra – så att anslutningen var mer obehindrad. Därför skulle jag rekommendera att du ansluter dongeln på ett sätt där dess trådlösa anslutning går så obehindrat som möjligt till spelmusen.
Det är i alla fall under användning av 2.4GHz bandet du ”bara” får strax över 300 timmar användning. Visst, det är en halvering i kontrast till batteritiden om du använder blåtand, men det är å andra sidan avsevärt mer stabilt, vilket jag premierar alla dagar i veckan.
Nåja, i övrigt hittar vi ett skrollhjul, som med sin lätta stegbaserade rullning upplevdes alldeles tillräckligt god – en DPI-knapp för smidig åtkomst till de (högst) fem DPI-nivåer som du kan ha. Inget att skriva hem om direkt, men alldeles tillräckligt som sagt. Likaså hittar vi inga överraskningar sett till polling-rate (1000Hz), vilket kommer räcka alldeles utomordentligt för de flesta. En hög rapporteringsfrekvens än denna hade varit önskvärd, med tanke på sensorn på hela 25K i DPI, men duger å andra sidan utmärkt sett till publiken som spelmusen är ämnad för.
Detaljer, pris och sista tankar…
G309 tillhör Logitechs POWERPLAY-segment, vilket innebär att du ges möjlighet att direkt ändra både vikt och batteritid. Genom att köpa till POWERPLAY-musmattan, som är ett trådlöst laddningsystem, samt lägga in den så kallade POWERCORE-modul som ingår där, kan du skippa AA-batteri helt. Du sätter bara fast denna puck-liknande POWERCORE-modul på undersidan av G309, placerar den på POWERPLAY-musmattan och vips så laddas den kontinuerligt. Detta puck-liknande batteri tar alltså över från ett vanligt batteri, vilket innebär att du får ner vikten till 68 gram. Något som lär uppskattas av PC-spelare. POWERPLAY-musmatta – skulle du fundera på att införskaffa den – drivs med hjälp av en USB-kontakt. Vill du därför få ström från antingen en väggadapter eller direkt från din dator så är det fritt fram.
Problemet för G309 är att POWERPLAY-musmattan för runt tusenlappen är en tydlig ökning i pris, utan någon större prestandamässig effekt till själva musen. Givetvis är det coolt att spelmusen med hjälp av denna funktionalitet (om du skulle köpa till den d.v.s.) mer eller mindre håller sig laddad konstant, men priset blir ett problem. Spelmusen i sig är alldeles utmärkt, dessvärre för den finns det allt för många andra spelmöss i samma prisklass (runt 1 000 SEK), vilket försvårar vårt slutgiltiga utlåtande.
Fördelen med att införskaffa just denna spelmus, är om du är insyltad topp till tå med Logitechs programvara G HUB. En intuitiv och lättanvänd programvara som smidigt kan föra samman tillverkarens produkter under ett tak. Med andra ord, om du är en Logitech-fantast kan G309 vara ett bra inköp, om det är som så att du vill hålla dig kvar i samma ekosystem. För PC-användare som bara vill ha en enkel spelmus däremot, blir det betydligt tuffare att vara rak i frågan. Här skulle jag säga att du kan hitta en större spelmus (om nu det är något du söker), för en billigare penning, men med likvärdig prestanda. Med andra ord är rekommendationen att du besöker någon närliggande elektronikbutik och faktiskt känner på möss. Hur de känns i handen. Jag kan intyga om att G309 mycket riktigt är av god kvalitet, men det är mördande konkurrens, så i detta fall låter jag dig göra det slutgiltiga bedömningen. Jag personligen hade nog valt en annan spelmus… även om G309 är kvalitativ i sig själv.
Anslutning | 2.4GHz, Bluetooth |
Trådlös | Ja |
Batteritid | 300 h |
Sensor | Optisk |
DPI | 25000 dpi |
Max acceleration | 40 G |
Färg | Svart |
IPS | 400 |
Garanti | 2 års garanti |
Bredd | 64 mm |
Djup | 120 mm |
Höjd | 39 mm |
Vikt | 68 g |
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Logitech G309 LIGHTSPEED. Lägsta pris 939 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-08-12.