Motorola är ett märke som hängt med lika länge som jag ägt en telefon, men det är först nu jag ges möjlighet att testa något annat från dem – in-ear hörlurarna Vervebuds 400. Dessa trådlösa ear-buds lovar mycket – vi får se hur mycket som kan hållas!
Med en rundad metallkropp som skjuts isär på ett snyggt sätt hittar vi de två självuppladdande öronsnäckorna. I svart metallisk design, både sett till laddningsfodralet och öronsnäckorna går det inte annat än att säga att Motorola fått till en riktigt elegant lösning här. Just att designen på själva laddningsfodralet är rundad och väldigt slät gör att den verkligen är perfekt för resor, då den inte tar någon plats vare sig i byxfickan eller i handväskan. De två öronsnäckorna sätts otroligt smidigt in i deras respektive laddningsplats genom magnetism – som dessutom får de att sitta på plats när de väl har placerats för laddning. Intuitivt och framförallt lätthanterligt.
Sett till öronsnäckornas ljudkvalitet är det dessutom glädjande nog riktigt välljudande – med en tydlig bas och ett register som från mellanregister och uppåt är tydligt utan att någonsin bli övertagande av den grundläggande basen. Ljudmässigt är det alltså riktigt bra och kommer till sin rätt i både musikspelande eller podcastspelande. Dessutom är öronsnäckorna i sig utrustade med ’touch’ yta på de deras yttersidor, vilket lätt nås med ett enkelt svep jäms med sidan för att exempelvis höja/sänka volym eller bara ett snabbt tryck för att pausa eller ta emot samtal. Denna föredömligt anspråkslöshet är verkligen något som genomsyrar Motorolas Vervebuds 400 – i allt från det redan nämnda fina utseendet till dess ljudkvalitet och användande. Om man oroar sig för storleken av öronpropparna som sitter på dessa lurar kommer det tack och lov med tre olika storlekar att välja mellan – små, mellan och stora – med andra ord, inga fara.
Är dessa de perfekta lurarna?
Inget är fulländat dock, inte heller Vervebuds 400 – vilket blir tydligt under användning. De två lurarna paras lätt ihop med mobilen och hittas individuellt. Dessvärre märker jag att de är känsliga för hinder som kommer i vägen för signalen. Vad detta innebär är att under användning tappar de kontakten (om än i extremt korta sessioner) och skapar en mer fragmentarisk upplevelse. För trots att de levererar bra ljud, skapar de alltså ändå irritation när man gång på gång måste föra telefonen närmre hörlurarna för att hitta den där ”optimala” positionen. Detta kan förvisso vara just i vårt fall detta händer (testat på Samsung Galaxy S9), men är definitivt värt att poängtera. Sedan har vi batteritiden som är duglig som bäst. Med recensionsexemplaret vi fick till oss varierade en laddning mellan 3-6 timmar innan det tog slut i dess batteri. Varför det varierade var svårt att precisera – men det visade våra tester.
Är du ute efter längre batteritid kan det vara värt att kolla på andra. Med det sagt kan du ladda upp lurarna ett par gånger med laddningsfodralet (totalt 18 timmar) egentligen har du gott om tid ändå. Dock måste du givetvis avvakta till de laddat upp – vilket tar upp mot tre timmar för en full laddning. Just för att du ges friheten att ladda upp själva laddningsfodralet och sedan ha den redo, utan kablar eller dyl. för när du vill ladda upp de två öronsnäckorna, ja det gör att detta i slutänden ändå blir ganska generöst ändå. Slutligen kan jag ta upp mikrofonljudet, då detta ändå är en headsetlösning. Visst upplevs det tunnare för mottagare, men ändå riktigt överkomligt med tanke på deras minimala storlek. Så länge man hörs tydligt gör ett headset sitt jobb i min mening och det är vad som gäller i Vervebuds 400s fall.
Motorola Vervebuds 400. Lägsta pris 919 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-27.
Produkten är ny på marknaden, varav den lilla tillgången via prisjakt. Mer produkter kommer finnas ju mer den kommer ut på marknaden.
Recensionsex tillhandahållet av Motorola.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.