Cooler Master SK650

av Fredrik Olsson

Cooler Masters nya lågprofilstangentbord äntrar scenen. Ett RGB mecka, tillika Cherry MX brytare är två av de saker som utgör SK650. Men hur är den under arbete, spelande och mer allmänt användning. Jag har suttit ner och gjort samtliga saker och nu ska vi se om Cooler Master har en ny klassiker, eller en lättglömd pryl på sina händer.


Inledningsvis tänker jag att jag börjar med dess utseende, som ärligt talat tilltalar mig. Det är en slimmad, lågprofilerad (25 mm) och behaglig upplevelse – med sin borstade aluminiumyta och snygga RGB belysning. Det är helt enkelt ett tangentbord för de som är ute efter ett stilrent och flexibelt sådant. RGB belysningen förändras direkt på tangentbordet, utan några krav på att du installerar Cooler Masters programvara. Simpelt och smidigt alltså.

Som allroundtangentbord så levererar den mycket – du får dels den redan påpekade enkelheten med inbyggda funktioner, såsom makroskapande, belysningsändringar och mediafunktioner, men även skönheten i att vara lättare att ta sig med ut på vägarna, då den använder USB-C, som vi ser alltmer.

Men om vi då ser närmre på dess brytare och hur den generella känslan är i dessa så kallade chiclet tangenter så börjar vi däremot skilja agnarna från vetet. Här kommer med säkerhet inte alla gilla dess väldigt korta tangenter, och är verkligen något som är en fråga om att bli invand. Med platt yta på tangenterna så upplevs avstånden längre, trots att du ändå kan ligga med handflatan närmare bordet i och med dess låga höjd. Med det är just accentueringen, d.v.s. anslaget i tangenterna som känns mindre bra. Det känns inexakt och trögt, där jag gärna sett att de varit lättare och mer snabba när man trycker ner de. Sitter man i spel och är ovan så kan man många gånger missa saker och ting, bara för att det upplevs som att du behöver trycka ner betydligt mer – trots att de ändå har en så kort sträcka för att registrera dina nertryckningar.

Sett till pris så ligger många tangentbord samma prisklass om denna – 1400 till 1500 kronor. Men här känns det som att komforten att spela eller arbeta (exempelvis ordbehandling) hänger väldigt mycket på att du är van användare av chiclet tangentbord. Och även om du är det, så känner jag att för denna prisklass så kan du hitta ett mer klassiskt mekaniskt eller rentav semi-mekaniskt tangentbord som är mer direkt och har en bättre känsla i sina klick. Med det sagt så är detta inte dåligt alls, knappast, då det är skönt för händer med sin platta design – men om inte känslan infinner sig för dig (eller om du redan är van chiclet användare) så är detta inget för dig.


Specifikation

KEYBOARD SWITCH TYPE, Cherry MX RGB Low Profile Switch, MATERIAL: Aluminum, Plastic, Gunmetal Black

KEYBOARD POLLING RATE: 1000 Hz, KEYBOARD RESPONSE RATE: 1 ms / 1000 Hz, KEYBOARD MCU: 32bit ARM Cortex M3, ON BOARD MEMORY: 512 KB, MULTIMEDIA KEYS: Through Function Key (FN), KABEL: USB Type-C Avtagbar och tvinnad, MJUKVARA: Ja, via Portal, KABEL LÄNGD: 1.8 m, tvinnad, DIMENSIONER: 430 x 125 x 25 mm, VIKT: 629g

Cooler Master SK650. Lägsta pris cirka 1349 kronor enligt Prisjakt.nu. 2019-05-13.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master
.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar