ASUS ROG Strix Evolve

av Fredrik Olsson

Nya ROG Strix Evolve musen ska ge användare inte bara en god komfort; utan även möjlighet att själv anpassa komforten?! Men frågan är om en till synes gimmick ”approach” verkligen räcker för att få redan nöjda spelare att byta mus. Jag pluggar in musen och påbörjar arbetet med att se om denna mus levererar något utöver det vanliga; samt om dess kvaliteter i sig ligger på en hög nivå.

Design, Ergonomi & känsla

Som jag nämnde lite kryptiskt i inledningen så kan man faktiskt anpassa komforten med denna mus; genom att byta ut skalet helt. Det kommer nämligen med totalt fyra delar; två för varje sida av musen. På detta sätt så kan du ändra musen till att passa bättre höger- eller vänsterhänta personer. Men du kan även reglera höjden på musen.

Initialt så känns det aningen gimmickartat; men när man väl ändrat den efter sitt eget behag, så förstår man värdet i detta. Jag började med en låg form, som var väldigt skön under längre perioder i Windows. D.v.s. när jag hanterade mappar och drog objekt fram och tillbaka. Men sedan när jag spelade spel, så ändrade jag den istället till en högerhänt form, som kändes mer skön under snabba och mer exakta rörelser i spel. Faktiskt så var samtliga fyra kombinationer väldigt sköna och verkligen välformade. Även om jag fann hela musen aningen kort; men det är å andra sidan något som är väldigt individuellt.

I övrigt så är dess design och framförallt estetisk något som känns igen sen tidigare möss i ROG serien. En mattsvart plast på ovansidan, och gummibeklädda sidor gör att musen känns både bra i handen och sitter kvar bra i ens grepp. Scrollhjulet har ett tillfredsställande klickande scrollfunktion och är även den gummibeklädd.

Musen i sig är aningen mer gjord för en klo-liknande handställning än en mer helhands liknande handställning kan jag tycka; och är något som definitivt inte passar alla.

Slutligen vad gäller design, så är det även värt att nämna att den har en mer återhållsam RGB-belysning lokaliserad i bakre nedre delen av musen, med en smal strimma av ljusbelysning som letar sig försiktigt uppför ryggen av musen. Det är sparsmakat men effektivt, och lär passa de flesta som är ute efter en snygg mus med enkel design.

Hårdvara & hållbarhet

Om vi tittar under dess svarta skal så finner vi möjlighet för upp till 7200 DPI, 30 g acceleration och en 1000 Hz USB polling rate. Inget som kanske är helt unikt, men musen upplevs exakt i sina rörelser utan något jitter eller annat lagg. Du kan för övrigt även enkelt byta DPI nivå genom en knapp under scrollhjulet. Dess vikt känns för övrigt balanserat och bra, med vikten placerad i mitten av musen (100 g utan kabel). Inte för tung men heller inte för lätt. Precis lagom!

Programvara

När det kommer till programvara; så är det ROG Armoury som gäller. I dess inställningar kan vi ändra RGB-belysningen, skapa makros, följa statistik på alla klick och rörelser med musen, synka musen med andra ROG enheter för t.ex. en unison ljusbild. Samt att du självklart även kan konfigurera de tio knapparna som finns på musen. Sedan har du även tre inbyggda profiler som kan ställas in separat, och kan bytas emellan genom att kombinera DPI knappen med någon av de övriga musknapparna. Allt som allt gör programvaran vad den ska göra; varken mer eller mindre.


Specifikation

Trådad – Optiskt, OS Support: Windows® 10 , Windows® 8.1 , Windows® 7,

Dimensioner: L 125 x V 65 x H 41 mm, Vikt: 100 g without cable, DPI upplösning: 7200dpi

Prisbild ca 700 krRecensionsexemplar tillhandahållen av ASUS

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar