Hem RecensionerHårdvarurecensionerLjudkort Creative SoundBlasterX G1

Creative SoundBlasterX G1

av Carl Holmer

SoundBlasterX G1 från Creative är ett ljudkort i USB-minnes storlek som ämnar att leverera en stor ljudbild i ett format som är litet nog att enkelt plocka med sig i bakfickan. Men hur presterar hur SoundBlasterX G1 i förhållande till andra alternativ så som storebror SoundBlasterX G5?

Utseende och byggkvalité
Vid första anblick är det väldigt lätt att göra jämförelsen med ett USB-minne. Skillnaden här är att man ser en liten kort sladd som det lilla plasthöljet är fäst i. Även om den är något kort kommer sladden väl till hands vid inkoppling då man kan positionera ljudkortet på ett enklare sätt, vilket gör att man slipper potentiella krockar med andra kontakter och tillbehör. På ena långsidan ser vi en SoundBlasterX logga med ett rött X som lyser upp vid anslutning. Hela konstruktionen är i hårdplast och värt att poängtera är att den korta USB-sladden är broderad, stort plus!

Installation och anslutningar
Ljudkortet har i dagsläget stöd för PS4, Windows ända tillbaka tillbaka till Vista och MacOS från v.10.8 och framåt. Installationen var mycket enkel, Windows 10 kände direkt igen enheten och efter en snabb installation av den medföljande mjukvaran BlasterX Acoustic Engine Pro var vi igång. Enheten i sig ansluts till din dator via USB och sedan är man fri att koppla in valfritt headset med 4 polig 3,5mm kontakt.

Mina Qpad QH-90 har i standardutförande två stycken 3 poliga 3,5 mm kontakter. Men som tur är hade jag kvar den tillhörande Y-splittern som för ihop dessa två till en 4-poliga 3,5mm kontakt. Jag förstår absolut valet att använda en 4-polig kontakt istället för två 3-poliga då ett av målen är att hålla formfaktorn liten. Men det är viktigt att ha i åtanke vilka anslutningsmöjligheter man har på de headset man tänker använda tillsammans med ljudkortet.

Ljudkvalité
Ljudkortet klarar av att pumpa ut ljud med en kvalité på 24 bitar/96kHz till hörlurar med en impedans upp till hela 300 Ohm. Mina Qpad QH-90 som jag använt för att testa ljudkortet har en nominal impedans på 60 Ohm. Detta märktes tydligt första gången jag anslöt hörlurarna då jag behövde skruva ner systemvolymen till 10 på en 100-gradig skala för att få en bekväm ljudnivå.

Ljudkvalitén i sig är varken något att rosa eller att beklaga sig på, möjligtvis att ett minimalt brus kan höras när inget ljud spelas. Värt att poängtera dock är att den inbyggda mikrofonen i mina QH-90 fick en betydligt bättre klarhet och ljudvolym ansluten till ljudkortet.

BlasterX Acoustic Engine Pro
Det är i kategorin mjukvara som jag tycker ljudkortet verkligen glänser. Till en början har du möjligheten att justera din högtalare/hörlurs konfiguration med val för vanlig 2.0 stereo och virtuellt 5.1/7.1  surroundljud. Under ’ljudmixer’ kan man styra systemvolym, mikrofonupptagningsnivå, ljudbalans och mikrofon monitoring. Voice FX låter dig förvränga din röst med ett antal förvalda profiler men också kan du fritt själv ändra de åtta olika variablerna som styr röstmoduleringen.

Scout Mode är en proprietär teknik från Creative som ämnar att förhöja hörbarheten av ljud så som fotsteg i olika spel. Jag testade läget under några kvällar i CS:GO och fann att ljudeffekter så som vapenljud och fotsteg fick en högre generell volym jämfört med andra ljudeffekter. Personligen tycker jag att läget färgar ljudet alldeles för mycket så jag har lämnat läget avstängt resten av tiden.

Vidare har vi en inbyggd equalizer där vi också ser ett antal förinställda profiler. Med möjligheten att finjustera ljudet efter eget tycket och skapa flera egna profiler efter som kan vara ämnade för olika syften så som spel, film och musik.

Under fliken ’Acoustice Engine’ hittar vi möjligheten att testa alla olika inställning med testljudklipp från spel, film och musik. Man ser också fem sista inställningar i form av ’Surround’, ’Crystalizer Bass’, ’Smart Volume’ och ’Dialog Plus’.

Sist men verkligen inte minst har vi möjligheten använda sig av fördefinierade profiler för olika spel som styr alla ovan nämnda inställningar. Givetvis kan du skapa och spara egna profiler som passar dig bättre i olika spel, vid filmtittande eller när du lyssnar på musik.


Specifikation
  • Anslutningar:  4-stifts hörlursutgång med mic: 1 x 3,5mm
  • Maximal kanaluteffekt: Stereo
  • LjudteknikX-Plus: Scout Mode
  • Operativsystem som stöds: Mac OS X v10.8 och högre, Windows® 10, Windows® 8.1, Windows® 8, Windows® 7, Windows Vista®
  • Ljudåtergivning: Upp till 24-bitar/96kHz
  • USB 2.0, USB 3.0
  • Max impendans: 300 Ohm

Programvara: BlasterX Acoustic Engine Pro

Cirkapris – 499 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar