Logitech G MX518

av Fredrik Olsson

Det var över ett decennium sedan som MX518 kom och här sitter jag i dag, många år senare, med vad som ser ut att vara samma mus. Frågan man ställer sig är om det verkligen är nödvändigt med en återutgivning av denna klassiker – eller om det kommer smolka bägaren av vad som är ditt goda minne. Nåja, dags att greppa styrdonet och se hur tusan det står sig!


MX518 blev snabbt känd som den bästa gamingmusen när det begav sig, men i dag så står knappast Logitech ensamma på speltillbehörshyllan. Med mängder av tillverkare som gett sig in i racet, så är konkurrensen och jämförelserna hårda. Tack och lov så är det inte en ren återutgivning, utan en uppdatering på samma gång.

MX518 behåller den goda komforten – med sin avlånga och lätta design, med en glatt yta och distinkta brytare under vänster och höger knapp. Och det kan man ju säga redan från start att är man ute efter en mus enbart utifrån bekvämlighet, så levererar MX518 en upplevelse som kommer fungera för många typer av användare. Om det så är klo- eller helhandsgrepp, så är musens lätta vikt och välplacerade extraknappar precis så bra som du minns dem.

Det finns inget som är perfekt…

Det som däremot har ändrats är att Logitech bytt till den nyare HERO-sensorn, som går upp till 16000 DPI – det vill säga en himla snabb rackare.  Men det är å andra sidan den enda skillnaden, eller åtminstone den största, då egentligen allt annat är som vanligt. Skrollhjulet känns lite slappt och nära nog indistinkt i sin känsla, då etapperna lätt rullas förbi. Här hade jag gärna sett att de uppdaterat med skrollhjulet som finns på exempelvis G900, där man kan välja mellan oändligt snurrande och stegbaserat hjul. Likaså måste jag ifrågasätta valet av en gummibeklädd kabel. Den är förhållandevis fri från trassel, men nog tusan fastnar den i både det ena och det andra – och här tycker jag verkligen att de borde uppdaterat till en tvinnad tygkabel.

Men dessa ”problem” är å andra sidan de enda jag lyckas utvinna ur denna mus. Dess stöpta form är perfekt för samma skäl som för över tio år sedan – den passar många användare, och är samtidigt behaglig att använda under långa spelsessioner. Sedan att Logitechs programvara gör att man kan ställa in alla knappar efter eget behag, och att prisbilden på cirka 600 kronor, ändå kan ses som överkomlig med tanke på dess goda sensor och utsökta design, så lyckas klagomålen rinna av likt vatten på en and.

Visst finns det möss med fler knappar och flashigare utsmyckning (läs RGB-belysning), men i sin enkelhet så kommer MX518 långt – även om jag känner att de borde tagit ner priset med en hundring åtminstone. Men för vad det är, så går det inte att undvika att detta är en välgjord mus, som kommer stå dig länge och väl.


Specifikation
FYSISKA SPECIFIKATIONER
  • Höjd: 131 mm – Bredd: 73 mm – Djup: 43 mm – Vikt: 101 g, endast mus – Kabellängd: ~ 2,10 m
AVLÄSNING
  • Sensor: HERO™ 16 K – Upplösning: 100–16 000 dpi – Zero-utjämning/acceleration/filtrering
REAKTIONSTID
  • USB-dataformat: 16 bitar/axel – USB-rapportering: 1 000 Hz (1 ms) – Mikroprocessor: 32-bitars ARM
HÅLLBARHET
  • Huvudknappar: 50 miljoner klickningar
ÖVRIGA FUNKTIONER
  • Inbyggt minne: 5 profiler – Lätt, flexibel kabel

MX518 (2019). Lägsta pris 599 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-03-05.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar