Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Razer Basilisk V3 Pro + Razer Mouse Dock Pro

Razer Basilisk V3 Pro + Razer Mouse Dock Pro

Paketlösningarnas främste förkämpe?

av Fredrik Olsson

Under en längre tid har jag lutat mer åt Logitechs håll när det kommer till mina vardagsdon till datorn. Nu har dock Razer släppt en ny trådlös gamingmus i sin Basilisk-serie, och frågan är inte HUR bra den är… utan om den blir en ny kung på tronen?!


Basilisk-serien har genomgått en tydlig utveckling under åren – och har testat både det ena och andra för att se vad som passar. Nu har mognaden äntligen infunnit sig med det trådlösa gamingmusen Basilisk V3 Pro! Att den även kan ackompanjeras av den fenomenala laddningsstationen ’Razer Mouse Dock Pro’ gör att helheten blir än mer gjuten. Vad vi får här är en helhet som lutar in i flexibilitet hos användare – där enbart egentligen priset blir dess enda orosmoln.

Ser vi till musen i sig, är det en för högerhänta, med en härlig passform (om än aningen liten för mina stora händer) och en batteritid på upp till 90 timmar. Utseendemässigt påminner den starkt om föregående modeller (ex. Basilisk Ultimate eller Basilisk V2), men har här breddats till 74.4 mm till skillnad från föregångarens 60 mm – vilket faktiskt gör en stor skillnad. Passformen var en sak som låg serien i fatet tidigare, men nu ligger den betydligt bättre – även om jag som sagt gärna sett en något större längd. Men att musen nu passar mina händer förhållandevis väl, samtidigt som det bjuder in tidigare användare med potentiellt mindre händer gör att det blir ett inbjudande paket.

Musen såväl som musdockan (Razer Mouse Dock Pro) kommer med RGB belysning – men inte en sådan som sticker i ens ögon, utan snarare känns smakfull. Musen har främst i den bakre loggan och skrollhjul, medan musdockan har ett ljus under sig. Återhållsamt samtidigt som väldigt signifikativt för Razer, vilket jag gillar skarpt.

Vad jag dessutom fullkomligen älskar är musföringen och de val du får i programvaran Synapse. Givetvis kan du ställa in DPI nivåer som nås smidigt via en knapp på ovansidan av musen – men det når hela 30 000! DPI nivåer har ökat rejält på sistone – där egentligen 20K varit den generellt högsta. Men med denna, når vi ända upp till 30K, vilket utan tvekan ackompanjerar dess högre ’polling-rate’ väldigt bra. Särskilt då högre DPI parat med denna ’polling-rate’, innebär en betydligt mer detaljerad styrning.

Något som kommer väl till pass, för om du ansluter trådlöst till musdockan får du tillgång till en högre ’polling-rate’ (Hur snabbt musen kommunicerar med datorn – ju högre hertz, desto exaktare blir hanteringen). Dock kommer denna högre ’polling-rate’ med en brasklapp, då det kräver sin dator. Standardnivån på 1000 Hz må vara förträfflig i sig, men att öka upp till maxtaket på 4000 Hz märks direkt, och gör större skärmupplösningar (i alla fall för mig) kännas tajtare att navigera runt i. Men mycket riktigt drar det betydligt mer processorkraft, så tänk på det först, skulle detta vara något som ni först och främst är ute efter.

Något som även står ut, är brytarna på spelmusen, då dessa onekligen är till belåtenhet. De har en skönt klickig ’feeling’, där motståndet känns nära nog intim såväl som ögonblicklig. Helt enkelt tillfredsställande på ett sätt jag sällan märker av.

Oavsett, är programvaran med all sin anpassningsbarhet vad gäller prestanda, belysning, kalibrering, mappning av knappar, energinivå och annat föredömligt överskådligt och lätthanterligt. Inställningar som när musen ska gå in i ’idle’-läge (för att spara ström) är tydliga och lättförståeliga och kommer gynna hela spektrat av användare.

Vad Razer äntligen anammat är ’on-the-fly’ förändring av skrollhjulets känsla. Du kan trycka på knappen direkt under hjulet och smidigt växla mellan steglöst eller stegbaserat skrollande – precis som Logitechs MX Master 3S. Här handlar det dock om en gamingmus, där ett annat typ av tänk är nödvändigt. Just därför återkommer Basilisk-serien här med ytterligare en knapp som sticker ut en bit från vänstersida – som ger ögonblicklig sänkning av DPI nivå. Om jag ska vara ärlig är det dessa aspekter som vinner mig över mest, då skrollhjulet är otroligt tillfredsställande i sitt motstånd, och knappplacering är optimerat. Att musen dessutom presterar otroligt väl, och är följsam troligen på grund av sin sensor; Focus Pro 30K Optical gör detta till en underbar upplevelse.

Det tar inte slut där dock, då musens trådlösa laddning kan skötas via trådlös laddning över Razer Mouse Dock Pro. Det hela blir väldigt smidigt om man köper till denna docka – även om detta också är musens främsta svaghet.

Ja, nog finns det otroligt många fina superlativ kring denna mus, men nu ska vi bege oss in i de mer negativa aspekterna – även om de bara sker en gång. Musen kommer i tre olika utföranden (eller snarare paket) där du väljer enbart musen (trådladdning), ett paket med dockan, och ett paket med musen och en så kallad ’Wireless Charging Puck’. Denna så kallade puck, är en rund del som du sätter fast på undersidan av musen och som möjliggör trådlös laddning. Givetvis är detta en lyxvara, särskilt då kvaliteterna i musen inte direkt har med detta att göra, men att inte ha allt i ett och samma paket är tråkigt kan jag tycka. För att ladda musen på Mouse Dock Pro behöver du ha denna ’puck’ på undersidan av musen (eller vilken annan QI laddare som helst), så då måste du köpa till båda om du initialt bara köpt musen. Bara denna ’puck’ kostar €25 vilket jag känner är borderline barockt– oavsett hur cool tekniken. Nåja, tack och lov finns denna ’puck’ med i ett paket innehållandes dockan – så det går att hitta en lösning.

Nåja, numera finns många dyra gamingmöss, och backar vi ett par steg för att få lite överblick och ser till vad som faktiskt får med bara musen, är den dock definitivt värt sitt singulära pris på €179.99. Visst är det en ökning om man vill ha den högre ’polling-rate’ som ges i Razer Mouse Dock Pro, och trådlös laddning i och med Razers så kallade ’Puck’, men skulle du som lägst behöva lägga €250 – vilket onekligen är en rejäl slant. Å andra sidan är dessa aspekter något som blir ditt val, och du kan alltid köpa dessa accessoarer vid ett senare tillfälle – så inget hindrar dig från att njuta av den fenomenala spelmusen.


Specifikation

RAZER BASILISK V3 PRO

 

FORMFAKTOR

Högerhänt
ANSLUTNINGSMÖJLIGHETER
 • Razer™ HyperSpeed ​​Wireless
 • Blåtand
 • Trådbunden – Speedflex-kabel USB Typ C
BATTERI-LIV Upp till 90 timmar (HyperSpeed)
RGB-BELYSNING Razer Chroma™ RGB
SENSOR Focus Pro 30K optisk sensor
MAX KÄNSLIGHET (DPI) 30 000
MAX HASTIGHET (IPS) 750
MAXACCELERATION (G) 70
PROGRAMMERBARA KNAPPAR 11
SWITCH TYP Optiska musbrytare Gen-3
BYT LIVSCYKEL 90 miljoner klick
INBYGGDA MINNESPROFILER 5
MUSFÖTTER 100 % PTFE
KABEL Razer™ Speedflex-kabel USB Typ C
TILT SCROLLHJUL
 • 4-vägs Razer™ HyperScroll tilthjul
 • Elektroniskt manövrerade skårade och frisnurrande lägen
UNGEFÄRLIGA STORLEKAR
 • Längd: 130 mm
 • Bredd: 75,4 mm
 • Höjd: 42,5 mm
UNGÄRLIG VIKT 112 g (exklusive kabel)
Razer Mouse Dock Pro
 • Razer trådlös laddningspuck (ingår)
 • Inbyggd Razer™ HyperPolling 4K Hz transceiver
 • USB typ C-port för ström och data
 • Razer Chroma™ RGB underglöd med 16,8 miljoner färgalternativ
 • Höghastighets USB typ A till USB typ C kabel ingår
 • Anti-halk bas
 • Endast kompatibel med Basilisk V3 Pro
 • Dimensionera:
  • Längd: 83,5 mm
  • Bredd: 56 mm 
  • Höjd: 43,5 mm
 • Ungefärlig vikt:
  • 112 g

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

I nuläget finns enbart dessa produkter att köpa via Razers officiella hemsida – men lär finnas tillgängliga inom kort i Sverige. Basilisk V3 ProMouse Dock Pro

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar