Logitech MX Master 3S

Nu med ett nytt S i namnet!

av Fredrik Olsson

För ett par år sedan gjorde vi MX Master 3 från Logitech. En välsnidad produktivitetsmus där idén om att strömlinjeforma sin vardag stod i fokus. Individuellt inställda program, snabböverföring mellan olika system och en hög komfort stod då på agendan. Vad är då nytt med den på många sätt identiska uppföljaren MX Master 3S? Vi ska snart få reda på det!


Denna gång kommer musen i grafitgrått eller vitt utförande och hela 8 000 DPI. Trådlös som den är ansluts den över 2.4 GHz bandet eller blåtand (eller båda samtidigt rentav) och har Logitechs helt fenomenala skrollhjul som både är stegbaserad såväl som fullt steglös – samtidigt. Vad gäller skrollhjulet får du ett steglöst skrollande om du svingar till extra, men skrollar du långsamt sker det istället med steg. Detta skänker MX Master 3S en lättsam ’touch’ med vilket du smidigt kan svinga fram i Excel-dokument såväl som mer detaljerat kunna styra saker om så önskas. Något som dessutom kan appliceras på musens oerhört känsla sensor som lätt känner av rörelser – även i låga DPI-nivåer – och skänker musen ytterligare ett lager av perfektion. Att musen lätt kan paras ihop med det nya MX Mechanical tangentbordet blir ännu tydligare när du även här tillåts hoppa mellan system om det så är att kopiera text mellan datorer, bilder eller filer. Bara kopiera med musen, byta system och vips så kan dina projekt flöda över till macOS eller Windows utan några som helst extrasteg. Denna teknik har Logitech valt att kalla ’Flow’, vilket säger en del bara i sig antar jag.

Precis som sin föregångare kommer även musen med ett till skrollhjul som ligger i höjd med användarens tumme (ja, denna är specifikt gjord för högerhänta dessvärre). Detta skrollhjul gör att du exempelvis kan byta flikar i webbläsare med ett litet svep eller mängder av andra möjliga väl, alla inställbara i programvaran Logitech Flow eller Logi Options+. Återigen visar Logitech att deras produktivitetsmus kan få även de mest högpresterande användarna att känna att vardagen blir än mer tolererbar.

MX Master 3S kommer med en batteritid på upp till 70 dagar och via sin USB-C försedda port kan du sjukt snabbt ladda upp den. Det tar bara en minut laddningstid för att få ett par timmar till och med. En varierad mus alltså, som framförallt skiner när du ställer in dess programvara Logi Options+ på en individuell basis i mängder av program. Just denna anpassningsbarhet är guld värd om man exempelvis arbetar mycket i Premiere Pro, Photoshop eller CAD program. Att musen samtidigt ligger som gjutet i handen med sin något större kropp gör att både funktionalitet och komfort smälter samman. En sjuhelsikes mus alltså!

Dåså, allt är bra! Bara att springa och köpa alltså?!

Om du klipper video, bilder eller gör produktionsarbete på något plan är denna mus definitivt värd att titta in. Jag menar, jag har inte ens nämnt ännu att denna nya version har mer eller mindre helt tysta knappar med vilka du kan skänka tystnad i vilket kontorslandskap som helst. Men vad jag inte nämnt är om du behöver skaffa denna om du redan har dess föregångare. För där är svaret betydligt mer komplicerat, och initialt skulle jag nog säga att du lika gärna kan vänta. Visst, denna är tystare och har lite högre DPI. Men de flesta funktioner som denna har, har även dess föregångare. Den är mer eller mindre oförändrad rent formmässigt och trots en god batteritid, så var inte direkt dess föregångare en slöfock sett till prestanda heller.

Att musen dessutom kostar runt 1 200 kronor eller uppåt i butik gör att en uppgradering från dess föregångare blir än mindre aktuell. Visst, det är en genuint välgjord mus, men då den i princip görs sig bäst för produktionsarbete och inte lika mycket för gaming, så behövs det vara i väldigt specifika sammanhang och med specifika användare som denna faktiskt blir värd att införskaffa. Men även i de sammanhang denna kan vara aktuell lär det ändå vara så nischat att musens föregångare är mer sannolik till att redan finnas tillgänglig, vilket gör denna 3S version lite redundant.

Snacka om att flippa på ett öre…”

För att förtydliga, jag säger definitivt inte att denna nya är dålig på några sätt. Men då dess föregångare finns kvar – och dessutom för nästan halva priset blir det – blir det komplicerat. Om du för första gången vill få din vardag på jobbet att bli upphöjd ett par snäpp (särskilt om du håller på med ’content-creating’) då är detta en självklar investering som efter ett tag blir en förlängning av dig själv. Har du däremot redan dess föregångare skulle jag avvakta ett tag. Så allt hänger på vad du som potentiell användare har idag. Äger du inte föregångaren och arbetsflödeseffektivisering är din grej, då är även MX Master 3S något för dig! Mer än så behöver jag nog inte säga….


Specifikation

Mått

MX Master 3S-mus
 • Höjd: 124,9 mm
 • Bredd: 84,3 mm
 • Djup: 51 mm
 • Vikt: 141 g
Logi Bolt USB-mottagare
 • Höjd: 18,4 mm
 • Bredd: 14,4 mm
 • Djup: 6,6 mm
 • Vikt: 2 g

Tekniska specifikationer

Sensorteknik
 • Sensorteknik: Darkfield med hög precision
 • Nominellt värde: 1 000 dpi
 • DPI (minimalt och maximalt värde): 200-8 000 DPI (kan anges i steg om 50 DPI)
Knappar
 • Sju knappar (vänster-/högerklick, bakåt/framåt, appväxlare, hjullägesväxlare, mellanklick)
 • Rullningshjul: Ja, med SmartShift
 • Tumhjul: Ja
 • Knappen Gester: Ja
Trådlös räckvidd
 • 10 m 
Trådlös teknik
 • Avancerad trådlös 2,4 GHz-teknik
Batteri
 • Uppladdningsbart Li-Po-batteri (500 mAh)
 • Få tre timmars användning med en minuts snabbladdning.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar