Cooler Master Storm Controller

Väldigt lätt och klickig handkontroll.

av Danny Larsen

Cooler Master för mina tankar direkt till chassin, fläktar och nätaggregat, men handkontroller – det är något nytt! Den plastiga uppenbarelsen som är Storm Controller gömmer sig under våra ivriga fingrar – redo att testas i mängder av spel! Förhoppningsvis är det inte ett allt för stormigt förhållande, utan sansat och förståndigt! Nåväl, vi får väl se…


Cooler Master har tillverkat mängder av olika datortillbehör och andra datorprodukter under åren och att de nu sneglar på handkontrollsmarknaden är ett nytt steg för dem. Att få ta sig an en handkontroll från ett företag som inte tillverkat denna typ av produkt tidigare är sannerligen en spännande och intressant händelse. Så vad finns då med, och hur är den egentligen?

USB-kabeln som medföljer handkontrollen är mer till för att ladda batteriet då den primärt är tänkt till att användas över blåtand via PC eller mobil, men tack och lov, om du vill kan du givetvis även spela med kabeln ansluten till PC:n likväl. Givetvis går det lika bra att spela på din dator över blåtand – även om ett visst mått av fördröjning kan ske. Dock betydligt mer försumbart än vad du först kan tro.

Kontrollen ligger väldigt lätt i handen och utformningen är baserad efter Xboxhandkontrollerna, vilket för mig inte är helt fel då det är många andra tillverkare som också följer den mallen. Handkontrollen kommer i ett nästan helsvart utförande där ABXY-, övre trigger-knapparna och undre delen av tumspakarna är i lila. Handkontrollen är aningen mindre i storlek, inte många procent mindre än en Xboxhandkontroll. ABXY-knapparna och tumspakarna känns riktigt sköna när jag använder dem. Tumspakarna har ett skönt klick när de trycks ner och knapparna har ett bra motstånd i sig. Styrkorset som är en hybrid D-Pad är den också väldigt smidig att använda. Jag är lite förtjust i dessa hybrider som gör att du kan snurra på styrkorset väldigt lätt, men ändå ha precision nog för att den ska registrera rätt om du trycker åt ett specifikt håll.

Här kommer vi då nu till den första saken som jag inte är riktigt förtjust i, vilket är de övre triggers som finns på kontrollen. De ser och känns väldigt billiga, samt de har ett klickljud som jag har irriterat mig på ett tag nu. Men utöver att de ser och känns så, ja så fungerar de väl helt okej. Jag hade önskat att de bakre trigger-knapparna hade haft en lite mer kurvatur på sig, detta då jag inte tycker att mina fingrar ligger bra då de har en sådan liten kurvatur. Men de gör sitt jobb väl och jag har kunnat sikta in och skjuta huvudet av alla Las Plagas infekterade i Resident Evil 4 utan problem.

Handgreppens baksida har en lätt mönstring som är till för att dina händer inte ska glida omkring på dem under långa spelsessioner. Jag hade gärna sett att det hade varit lite mer märkbar mönstring på dem då jag tycker att den inte känns av så mycket. jag kan känna skillnaden mellan fram och baksidan – men den är väldigt liten i min mening. Handkontrollen kommer ej med något 3.5mm uttag för hörlurar, utan bara en enda USB-anslutning för laddning av batteriet..

Ser vi på knapparna som sitter runt Home-knappen på handkontrollen är dessa; start/meny, view/back, bluetooth och FN/mouse cursor (Funktion för att kunna styra mus på mobila enhet). Under Home-knappen finns det tre LED indikatorer, dessa visar vilken profil som är vald. Profil eller rättare sagt vilken enhet som handkontrollen är kopplad till, du kan ha tre samtidigt kopplade till den och kan gå mellan dem genom ett knapptryck.

Det är väldigt lätt att koppla den till din dator eller mobil, dock bör du se över om din dator har stöd för blåtand. Slå igång blåtand på datorn/mobilen och sedan handkontrollen, tryck in blåtandsknappen ett kort tag och nu bör handkontrollen hittas. Enkelt och smidigt så som det ska vara. Sedan om du har kopplat den till tre enheter ska du bara trycka på blåtandsknappen och den byter mellan dem.

Upplevelsen jag hade medan jag spelade på mobilen var att det fanns en liten fördröjning på vad jag gjorde med handkontrollen och vad som hände på mobilskärmen. När jag t.ex. satt och spelade Vampire Survivor på mobilen (Samsung S9) via Game Pass, jag petade till styrkorset i en riktning och kunde se att det var en väldigt liten fördröjning på rörelserna på skärmen. Om detta är p.g.a. min lite ålderstigna mobil eller ej är det jag frågar mig nu, men utöver det har jag inte märkt av det när jag har suttit och spelat på datorn via blåtand.

Batteritiden för handkontrollen ska ligga på upp till 40 timmar på en laddning, jag har suttit i många långa spelsessioner och jag känner att den tiden jag har fått ut överensstämmer väl till vad som utlovas från utvecklarna. Du kan se hur mycket du har kvar i batteriet genom färgen som lyser upp runt Home-knappen. 40 timmar sitter sällan någon i sträck, även om jag har varit nära nog ibland – men det känns skönt att kunna slippa ladda handkontrollen hela tiden som jag måste göra på Playstation eller Xbox.

Värt att tänka på att det är ett inbyggt batteri, du behöver ej springa stup i kvarten och handla in batterier för att kunna fortsätta spela vidare. Sitter du vid datorn och handkontrollen dör, ja då pluggar du bara in USB-sladden och spelar vidare. Att inte behöva leta batterier är en skön känsla, men man får bara fråga sig ”hur länge kommer det inbyggda att hålla under de kommande åren”.

Cooler Masters intåg i handkontrollskriget en god sådan, då vi behöver fler som slåss om oss konsumenter. Handkontrollen har som jag ser det några svagheter, dess lättare vikt är inte för alla, att de behöver mer märkbar mönstring på handgreppen och att de övre trigger-knapparna på ovansidan av kontrollen känns och ser billiga ut. Vad handkontrollen gör väl är att den är välkonstruerad, har bra tumpakar, smidig hybrid styrplattan sett till sin styrning och att den med lätthet kan anslutit till flera plattformar samtidigt. Till sist kommer vi till dess listpris vilket ligger på enbart $39.99 (vi har ej fått de svenska priserna vid skrivandets stund) vilket gör att handkontrollen kan locka spelare med ett bra pris och långa spelsessioner.


Specifikation
Produkt Numer CMI-GSCX-BK1
Position Mainstream
Anslutning Wireless (Bluetooth 5.0), Wired via USB-C
Trådlös räckvidd 10m
Batterikapacitet 1000mAh
Batteritid 40 timmar
Rumble Support Haptic Feedback Dual Motors
Storlek 160 x 105 x 61 mm
Support Windows, iOS 15 & Android 5.0 and above
Tillverkningsgaranti 1 år
Produkt Gaming Controller

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

MSRP: $39.99 (ej fått det svenska priset ännu vid skrivandet av recensionen).

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar