Med en smal platta i aluminium så sätter Vulcan 80 direkt tonen. Detta är ett slimmat och hållbart tangentbord, med en brytare i titan. Allt för att bli lättare att registrera klick och framförallt till för att ge en annorlunda känsla medan man spelar. Huruvida detta är en bra eller dålig känsla däremot, det återstår att se.
Vad som står uppenbart från start är att Roccat medvetet skapat ett tangentbord som ska stå ut i mängden. Dess smala bottenplatta är rejält robust, och simpel på ett elegant sätt. Med en låg profil så står även tangenterna ut (inte bokstavligen då ha ha), och tillsammans med en aktiveringspunkt på 1,8 mm som tystlåtet kan tryckas ner, så är det en väldigt direkt upplevelse som man får. Dessa lätta keycaps, är inte bara snabba, utan tydliga under ens fingrar. På detta sätt så tar den ovana som man har initialt med tangentbordet, och hastigt försvinner i takt med att man skriver och spelar.
Om vi håller oss kvar vid det estetiska, så är denna modell utrustad med enbart en blå belysning, som väldigt skarpt visar upp dels tangenterna i sig, men även bokstäverna därpå. Du har dessutom ljusdioder för caps lock, scroll lock m.fl. på höger nedsida av tangentbordet, vilket är synligt, och är, nu när jag tänker på det, egentligen en bättre idé för placering än ovanför numlock tangenterna. Dels så ser du de direkt, och dels kan du spara plats då de bara behöver ligga jäms med sidan.
Om man ser till helheten så är det ett snyggt tangentbord, som passar in i de flesta miljöer, även om dess enstaka färgbelysning säkerligen inte passar moddarna. Men med en taktil känsla, en höjd och en direkthet i knapparna, så är det verkligen en angenäm upplevelse. Är man dock ute efter den där distinkta känslan i mer traditionella brytare (Cherry MX), så kan man dock störa sig på dessa mer rakt nerstigande brytare. För att inte tala om lättheten i att ta bort tangenterna om man behöver ändra om eller rentav städa. Smidigt så det förslår!
Sedan har vi även det faktum att det är ett nerbantat och magert tangentbord sett till funktioner. Förvisso finns det fyra dedikerade knappar (ljud och ljus), men jag hade önskat att de utvecklade det lite mer i denna modell – även om det är värt att påpeka att detta är den lägsta nivån i serien; det finns nämligen även Vulcan 100 och Vulcan 120 – med tanke på att priset för detta tangentbord ligger runt 1300-1400 kronor. Och då är det som sagt den lägsta i serien.
Vikt: 970 g, Individuell tangentbelysning i ROCCAT-blått, Mått: 462 mm x 160 mm x 32 mm
Roccat Vulcan 80. Lägsta pris cirka 1349 kronor enligt Prisjakt.nu. 2019-01-09.
Recensionsex tillhandahållet av Roccat.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.