Roccat LeadR

av Fredrik Olsson

Roccat ger oss sin senaste trådlösa iteration på gamingmus fronten. LeadR vill vara en kompromisslös spelupplevelse, men inställningsmöjligheter som kommer få även den mest inbitna tillbehörsfantasten att rodna. Men frågan är snarare om deras ambition når hela vägen. Vi tar oss an musen som vill leda vägen; Roccat LeadR.

Design, Ergonomi & känsla

Första tanken man får är hur otroligt ambitiös musen är när det kommer till knappar. Hela fjorton knappar finns tillgängliga, som kan ändras efter behag i programvaran. Men om vi bortser från detta, så har vi den överliggande designen som i sig drar till sig uppmärksamhet.  En ”bullig” design, aningen kort men med bra höjd. Extra passande för spelare med antingen mindre händer eller klo-grepp.

Designmässigt, så går utseendet i klassiskt Roccat utseende; mattsvart med sträva sidor och med Roccat loggan på bakre delen, upplyst av musens RGB belysning. Återhållsamt men ändå flådigt, märkligt nog.

Under användning, så är det dock tydligt att den mer korta längden inte direkt passar en helhandsgrepps spelare som mig, utan det blir snabbt krystat i hur jag ska hålla musen. Men om vi ska se till musen i sin helhet så lär den passa de flesta spelare där ute.

Den har en bra fördelad vikt (134 g) som verkligen känns passande då det är utan vikt från kabel i.o.m. dess trådlöshet. Slutligen så kan man även ta upp att av alla knappar så finns det några som står ur. Vid tummen finns en analog tumspak som de kallar X-celerator; som du t.ex. kan använda när du vill scrolla snabbt, huka en karaktär i spel åt sidorna eller som analog accelerator i ett rymdspel. Med inställningsmöjligheterna i programvaran Swarm, så kan man koppla redan befintliga makros (finns ett urval av  ca 30 spel och program redan inne), skapa egna makros eller t.o.m. öka antalet knappar genom att ge varje knapp en ytterligare funktion (d.v.s. två funktioner per knapp som kan nås via något som heter Easy-shift). På detta sätt kan du få i princip det dubbla antalet knappar. Sedan har du även en knapp på toppen av musen (en ryggfensknapp) som även den känner av höger och vänster håll och ger ytterligare valfrihet. Milt sagt kan man säga att musen inte lär lämna dig utan val.

Hårdvara & hållbarhet

Om vi ser på den optiska sensorn så känns det igen från t.ex. Roccat Kone EMP. Vi har här deras egna Roccat Owl-eye; en sensor på 12000 Dpi och uppdateringsfrekvens på max 1000 Hz. Något som verkligen tagits tillvara då musen är exakt och utan lagg. Det tillkommer dessutom en 1.8 meter USB kabel som man kan koppla direkt in i musen om man hellre kör trådat. Dock är dess trådlöshet utan något att klaga på.

En annan aspekt som är mer unik för denna mus är dess laddningsdocka. Denna står upp och ger dig möjlighet att sätta upp musen för laddning. Du ser här även batteriindikator för hur mycket energi som är kvar i musen. I trådlöst format så håller musen högst i cirka 20 timmar, så det finns gott om tid att spela. Även om vi märkte under tester att det i realiteten var närmare 16 timmar.

Programvara

Slutligen kommer vi till Roccats egengjorda programvara ”Swarm”. Den är verkligen ett stort plus för musen. Att ställa in knappar, makron och allt det ”vanliga” sker på ett intuitivt och enkelt sätt. Trots att programvaran kan kännas plottrig vid första anblick.

Programvaran följer i samma spår som den överliggande designen på musen; sparsmakad men med allt man kan tänkas behöva. Du kan ändra (om än sparsmakat) RGB belysningen, knappinställningar, polling rate och DPI som sig bör. Men även spara profiler lokalt såväl som i musens inbyggda minne.

Självklart medföljer även en makro funktion för de som spela in egna sådana.


Specifikation

ROCCAT® Owl-Eye – Optisk sensor med 12000 DPI, Trådbunden/trådlös kombomus, Inbyggt laddningsbart litiumjonbatteri på 1000 mA-h, 2.4 GHz trådlös överföring, 1000 Hz uppdateringsfrekvens, 50 G acceleration, 250 ips maxhastighet, 72 MHz ARM Cortex-M0 (både mus och ställ), Justerbart lyftavstånd, 32-bitars processor för snabb makroanvändning 1.8 m micro USB till USB-kabel

Prisbild ca 1500 kr. 
Recensionsexemplar tillhandahållen av 
ROCCAT / PR Nordic

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar