Blue Raspberry

av Fredrik Olsson

Så var det dags igen att ta sig an en USB mikrofon från Blue. Denna gång så är den betydligt mindre till storleken, och ger ett nästan oskuldsfullt intryck. Men under den silvergrå och röda ytan gömmer sig ett monster. Men huruvida det påminner mer om monstret i Alien eller Sully i Monsters Inc. Det återstår att se!

Känsla & Design

Än en gång så övertygar Blue med utseendet. Det är verkligen få tillverkare som kan få en mobil mikrofon som denna (vi kommer till den mobila faktorn senare) att kännas väldigt utmärkande. Men trots sin mindre storlek (i jämförelse med mikrofoner i samma prisklass) så känns den silvergråa designen rent generellt i mikrofonen, tillsammans med den rött läderliknande ytan på fronten och baksidan väldigt exklusiv.

Mikrofonen kommer med en ställningsfunktion (fot) som går att böja efter eget behag, och gör att du lätt ställer upp mikrofonen oavsett var du befinner dig. Det har dessutom utrustats med gummibeläggningar för att dra ner på eventuella vibrationer från omkring liggande saker. Dess lilla formfaktor gör att den passar bra oavsett dator konfiguration, då den lätt håller sig reserverad i bakgrunden. Man kan säga att Blue uppenbarligen gått långt i sina förundersökningar, för detta känns väldigt genomtänkt.

Ljudbild & kompatibilitet

Om vi då går tillbaka till det mobila jag nämnde. Denna mikrofon är inte bara kompatibel med datorer; utan går även väldigt bra till iPhone och iPads. Så bra att med rätt program så får du en studio kvalitet i din mobil. Ja det säger en hel del faktiskt. Och i.o.m att det är så lätt att koppla in i din mobil så är du ”up-n-running” på några sekunder.

Och det för oss in på ljudbilden som så klart är den mest viktiga aspekten på det hela. Du får en klart imponerande ljudkvalitet som speglar en studiomikrofon i samma prisklass. Med en Bit Depth på 16-bit/24-bit och en sample rate mellan 20 – 20.000 Hz så imponerar verkligen det rent tekniska. Men så även ljudupptagningen som är väldigt ren och ger en stark återgivning av tal såväl som musicerande. Och med tanke på att mikrofonen klarar upp till 120 dB SPL (ljudtryck) så klarar den verkligen det mesta som slängs mot den.

Självklart så bör man förstå att detta är en studiomikrofon, på det sättet att den verkligen tar upp det mesta i miljön. För även om den är cardioid riktad, så tar mikrofonen lätt upp saker i omgivningen just på grund av hur lätt den känner av ljudtryck. Det medföljer för övrigt en 5/8 adapter, så du kan sätta mikrofonen på ditt mikrofonstativ/mikrofonarm om du så önskar. På så sätt så får du fler möjligheter framledes om du mot förmodan inte är ute efter just den mobila faktorn i det hela.

Och det bör nämnas att oavsett om man är ute efter det mobila eller vill ha en ”riktig” mikrofon, så är denna mikrofonen något för dig. Den må se liten ut, men presterar som Blue Yeti i kvalitet. Sen kan det så klart hjälpa med ett pop-filter och shockmount om man är ute efter just en mer stationär upplevelse.

 

Interface, Användning & installation

Installationsmässigt finns det inte så mycket att säga. Du pluggar in den och den funkar omgående. Däremot en detalj som är värd att nämna är att denna mikrofon är utformad efter ett mer mobilt användande; och därför så ställer du inte in något i din dators mjukvara (läs. Volymkontrollen). Nej det går faktiskt inte ens ändra något i ljudvolym där ens.

Om du vill justera volym, så görs detta direkt på mikrofonen. Du har nämligen två rattar; en för hörlursvolym och en för mikrofonnivå. Du kan faktiskt trycka på mikrofonratten för att aktivera ”mute” funktionen. På det här sättet så blir det tillgängligt att justera nivåer väldigt enkelt. Lägg därtill den noll latens medlyssning som finns så har du verkligen ett komplett paket. Du kan alltså enkelt plugga in valfritt 3.5 mm headset i mikrofonen och därmed få direkt avlyssning av mikrofonen. Smidigt som tusan må jag säga!

Men finns det verkligen inga mindre bra delar? Jorå, det finns. Först och främst så är det paradoxalt ljudkvaliteten som sätter käppar i hjulet. För ska du justera ljudet på ljudvolym-ratten exempelvis, så tas det lätt upp i mikrofonen. Likaså, så är de som sagt stående direkt från start säkerligen på ditt bord framför dig eller dyl. Och med studiokvaliteten i mikrofonen, så känner den lätt av vibrationer i bordet.

Och ska du använda dig av din iPhone för att spela in; då behöver det vara appar som Blue har direkt kompatibilitet med. I de program som rekommenderas, så får du en ypperlig kvalitet i paritet med om du spelar in via datorn. Men om du provar andra appar så kan kvaliteten variera.


Specifikation

Mikrofon: Frequency Response: 20 Hz –20 kHz – Polar Patterns: Cardioid,- Sample Rate: 44.1/48 kHz Max SPL: 120 dB Justerbar Gain: 0 till 40dB Bit Depth: 16bit/24bit Strömförsörjning: USB eller Lightning kontakt Vikt: 272 g (med fot) – System krav: Mac eller Windows Vista, 7, 8 eller 10 – USB 2.0 (eller nyare) – 64 MB RAM (eller bättre)

Cirkapris – 1900 kr
Stort tack till Blue, som har möjliggjort denna recension. 

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar