Kännemärket för Sennheiser är hög kvalitet i ljudväg. Men när en blå liten uppstickare (GSP 300) dyker upp och drar ner priset avsevärt, så blir oundvikligen frågan: Vad har de fått tummat på? Detta blåa lilla headset ska nu avhandlas; och ja vi får se om Sennheiser även regerar i budget och medium prisfältet.
Känsla & Design
Att Sennheisers headset är billigare, känns direkt vid uppackning. Dess lätta plast konstruktion skriker inte direkt hållbarhet vid första anblick, och med en böjbar design så adderar det på den billiga känslan man får.
Utseendemässigt, så går headsetet i ett blått tema (utan någon som helst LED belysning); med memory-skum vid huvudbandet och även vid öronkuddarna, så är det ändå en klart adekvat syn att se. GSP 300 har gått ifrån storebror PC373Ds utseende; med sina runda former till ett mer (enligt mig) fyrkantigt och nästan rektangulärt utseende. Ett utseende som i sig inte riktigt funkar ärligt talat. Det är en design som lätt får en att tänka att det känns hafsigt faktiskt. Eller rentav att man tänker på de absolut billigaste gamingheadseten på marknaden.
Ergonomi
Men som alltid, ska man inte döma en bok utifrån dess utseende. För vid användning så står det klart att utseendet må vara fyrkantigt, men komforten är riktigt bra. Headsetets mjuka öronkuddar passar bra in runt öronen och borde täcka alla öronstorlekar. Här blir det intressant, då headsetets plastkonstruktion uppenbarligen är väldigt lätt går det utan problem att ha de på sig under väldigt långa spelsessioner.
Komforten är därmed riktigt bra; och även om den inte når upp till de mer ’high-end’-produkterna på marknaden, så är headsetet ändå under förutsättningen de har, väldigt bra rent komfortmässigt.
Ljudbild & kompatibilitet
Frågan är då; vilka kompromisser har Sennheiser gjort i ljudväg? Ja, inte så stora alls faktiskt visade det sig. Visst når inte GSP 300 upp till exempelvis PC373D, men dess ljud är ändå distinkt, med ett bra register rakt över. Diskanten kan vara aningen knorrig, och basen lite för accentuerad. Men trots detta så är det ändå en bra ljudbild på det hela som ändå ger valuta för pengarna. Dock så bör man tänka till lite innan ett eventuellt köp; för ärligt talat så finns det en del riktigt bra konkurrenter på marknaden. För t.ex. Kingstons HyperX Cloud II ligger i samma prisklass och ger minst lika bra ljud, men är då med USB-dongel och 7.1 ljud (till skillnad från detta headset som går via 3.5 mm kontakt), samt ett enligt mig bättre utseende. Ja, för de som bryr sig om sådant det vill säga.
Ljudmässigt så når GSP 300 upp till en frekvens respons på 26.000 Hz, vilket är bra med tanke på kompromisser som kunde ha gjorts på detta område. Lägg därtill en SPL (ljudtrycksnivå) på 113 dB och du får ett headset med riktigt bra förutsättningar. Dock så är det förståeligt att det inte medföljer någon 7.1 surround-ljuds funktion i.o.m. 3.5 mm kontakten. Men att ha denna funktion är i mångt och mycket en smaksak.
Det är också värt att nämna att då headsetet använder 3.5 mm kontakt, så går det även alldeles utmärkt att använda till Playstation 4 och Xbox One, men även så klart PC, Mac, och mobila enheter. Då det även medföljer en y-split-kabel från start så är det bara att tuta och köra.
Mikrofon
När det gäller mikrofonen, så kan vi bara konstatera att Sennheiser återigen imponerar. Ljudbilden är ren och klar och trots att det kan bli aningen för låg volym (även uppdraget till 100 i Windows) så går det inte att bortse från det faktum att det ändå är riktigt bra. Tänk dock på att mycket hänger på hur bra ditt ljudkort är; ju bättre förutsättningar på den fronten, desto bättre blir ljudet.
Själva mikrofonen är precis som med övriga headset hos Sennheiser av en mer bred form. Den kan först verka otymplig, men i och med att man stänger av mikrofonen i uppställt läge så är den lätt att få ur vägen och samtidigt få funktionen avstängd. Själva yttre biten av mikrofonen är för övrigt böjbar så att du kan anpassa den lite mer utefter hur du vill att den ska sitta.
Interface, Användning & installation
Då detta är en ren och skär 3.5 mm produkt, så medföljer inga som helst drivrutiner eller programvara. Du kopplar den rakt in i datorn och sen är det bara att sätta igång. Tyvärr medför detta att den inte har någon större anpassningsförmåga i programvaran; utan här hänger det mer på vilken hårdvara du sitter på och vilka ingående program som finns på din dator. Om du t.ex. har ett dedikerat ljudkort, så har du antagligen programvara till det. Men det blir lite mer kruxigt om du sitter med ett inbyggt ljudkort och en halvdan programvara som inte riktigt klarar av att reglera upp ljudet efter dina önskemål. Här kan jag bestämt rekommendera att du har någon form av externt ljudkort, då jag märkte i mina tester att du verkligen kan få headsetet att prestera betydligt bättre om du har ett sådant.
Impedance 19 Ω Connector 2 x 3.5 mm / 1 x 3.5 mm (PCV 05 Combo Audio Adaptor) Frequency response (Microphone) 10 – 15,000 Hz – Frequency response (Headphones) 15 – 26,000 Hz – Sound pressure level (SPL) 113 dB – Ear coupling Circum-aural – Cable length 2 m – Microphone sensitivity- 41 dBV/PA
Cirkapris – 980 kr
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.