Innehållsförteckning
Vi har på sista tiden kollat in några Razer-produkter som Hammerhead HyperSpeed samt Wolverine V2 PRO och här kommer nu den tredje produkten som vi fått till oss från tillverkaren. Det officiella Playstation 5-headsetet Kaira PRO HyperSpeed från Razer, hur väl kommer det fungera och vad är det för speciellt med dem? Ja det ska vi höra efter nu.
Razers nya Kaira PRO HyperSpeed är primärt för Playstation 5-användning, men fungerar även med mobil och PC. Min fokus kommer vara gällande Playstation då det först och främst är vad det är utformat för, men jag kommer såklart även gå igenom hur det fungerar på övriga plattformar.
Först kollar vad vi får med i boxen. Vi får med headsetet, en extern mikrofon som går att plocka av, USC-A till USB-C-laddningskabel och USB-C-dongel. Vi får med allt vi behöver för att koppla headsetet till dator, Playstation 5 eller mobilen direkt från start. Laddningskabeln är tillräckligt lång för att jag ska kunna sitta med den inkopplad i mitt Playstation 5 medan headsetet laddas upp, skulle batteriet tagit slut. Ganska perfekt för de som vill undvika högtalare under sena nätter, och istället kan plocka upp headsetet direkt, medan det laddas upp.
Känsla & design
Headsetet har Playstations vita färgschema på huvudbandets utsida, medan kåpor och öronkuddarna är helsvarta, samtidigt som även insidan av huvudbandet går i helsvart. En kul detalj är att insidan av hörlurarna nu har blått tyg istället för som resten av öronkuddarna, vilket är den officiella Playstationfärgen. På kåpan finner vi Razers logga, vilket kan lysas upp med RGB om du vill visa upp loggan i miljoner olika färger eller ett fast färgschema (vill du ha längre batteritid kan du bara stänga av det i Razers mobilapp för headsetet). På huvudbandets fäste för kåporna finner vi även Playstationloggan i grå färg; den sticker inte ut men gör sig fin där den sitter. Det är ett stilistiskt måttfullt utseende som headsetet har som varken sticker ut allt för mycket, men som ändå drar till sig blickar – något som jag fann väldigt tilltalande. Dess svart/vita utseende kan passa in på de flesta gamers skrivbord, men det går givetvis även lika väl om du vill använda dem som mobilheadset ute på stan.
På den högra kåpans framsida finner vi där mikrofonen ska kopplas in om du vill använda den. På kåpans baksida finner vi laddningsuttag, ovanför det har vi av/på knappen. Sedan har vi volymreglaget och till sist en knapp för att stänga av ljudet på mikrofonen. På den vänstra kåpans baksida finner vi knappar för HyperSense, sidtonsreglage och SmartSwitch/EQ-lägen. Allt är lätt att komma åt och enkelt att bara klicka sig igenom de olika lägena tills du hittar rätt.
Ergonomi, komfort & hållbarhet
Om vi ska se hur väl headsetet kommer ligga på ditt huvud under längre spelsessioner, kan jag bara säga att det kommer kunna göra sig väldigt väl. Huvudbandet är av ett mjukt tyg med lagom stoppning för att ligga på toppen av huvudet utan att det känns av även under riktigt långa spelsessioner. Öronkuddarna har imiterat läder på deras utsida – detta är till för att bättre stoppa utomstående ljudkällor. Dess imiterade läderns kvalitet är den att dess tjocklek och textur helt enkelt är bättre på att skydda mot omvärldens ljud, och på grund av detta skapar det en mer harmonisk insluten ljudbild.
Det fiffiga är dock att den imiterade lädern hittas enbart runtom på kanterna av öronkuddarna, medan ytan som ligger mot ditt skinn är tyg. Detta tyg är mjukt och har som en kylande känsla där det ligger mot din hud. Just denna kombination av imiterad läder jäms med kanterna av öronkuddarna samt tygsektionerna som vetter mot huden gör att headsetet blir både slutet mot omvärldens oljud bättre, men samtidigt tacksamt komfortabelt. Det är för övrigt tillräckligt stora öronkuddar för att du ska kunna få plats med öronen utan problem. De går att vinkla lite så att du kan få dem att ligga rätt mot huden och förhindra läckage från det tomrum som finns mellan huvudet och öronkuddarna.
Jag har haft tid att sitta en bra stund med detta headset och jag kan säga att det ligger lika behagligt nu som när jag fick det till mig. Det är en lagom tyngd i headsetet som inte tynger ner och gör att jag blir trött i nacken eller får ont i huvudet – något som jag uppskattar mycket. Huvudbandet trycker inte dess öronkuddar hårt mot huvudet, vilket även det uppskattas, utan har ett lagom tryck som trots det gör att det inte bildas glipor mellan öronkuddarna och huvudet.
Ljud & mikrofon
När det kommer till ljudkvaliteten på headsetet är jag väldigt nöjd med vad jag hör. Du har en fin balans mellan diskanten och mellanregistret där du får kristallklara toner i musik och samtidigt en varm och välrundad bas som tillför den grund som gör det här till en underbar upplevelse. Ser vi till headsetets neutrala ljudläge är det en väldigt fin och balanserad sådan, så jag har inget att klaga på där. Detta är något som adderar till att den blir än mer attraktiv för mer passionerade lyssnare, då det medför att du alltid har en bra grund att justera utifrån. Skulle du vilja ha mer bas eller ändra något i ljudbilden kan du bara öppna upp Razer Audio app på mobilen och ändra EQ. Där finns några redan förgjorda profiler, men du kan även själv ställa in en anpassad profil utifrån dina val.
Något som är nytt för mig är att jag nu får haptisk feedback till det som jag hör i headsetet. Se det som vibrationer som anpassar sig till det som du hör aktivt från spel, musik eller film. Det är lite som basreglaget som fanns på Skullcandy Crusher ANC XT 2, förutom att den höjde bara basen tills headsetet vibrerade som bara den. Den haptiska feedbacken fungerar på film och musik, vilket var spännande, men var den stod ut som bäst var när du satt och spelade spel på Playstation. Det lite roliga är att jag recenserade headsetet med haptisk feedback och samtidigt Wolverine V2 PRO vilket inte hade någon haptisk feedback överhuvudtaget i handkontrollen. Detta kändes skumt att mitt huvud vibrerade medan mina händer var helt stilla. Ser vi hur väl den haptiska feedbacken fungerar så tycker jag att den gör det väldigt väl, det blir mer inlevelse när ljud eller händelser ger en reaktion som du kan känna av via vibrationerna i huvudet. Intensiviteten ökar om du sitter i en fet strid och det vibrerar på ordentligt till musiken eller explosionerna som händer. Det finns tre olika styrkor på det haptiska, samt att du kan stänga av den helt och hållet, allt beroende på hur länge du vill att batteriet på headsetet ska räcka.
3D-ljudet är precis vad du förväntar dig av ett Playstation-headset, du kan lätt höra var saker och ting är i en 3D-ljudbild och det gör sitt jobb precis som förväntat. Det är inget nytt eller innovativt som gjorts här sett till det spatiala 3D-ljudet, men vad det gör, gör det väldigt väl. Vad mer behövs av ett gamingheadset!
Mikrofonerna, ja det finns flera mikrofoner. Det finns den externa bommikrofonen samt inbyggda mikrofoner för när du använder headsetet för t.ex. mobilanvändning. Bommikrofon har ett helt okej ljud sett till hur du hörs, det är rent och det är lätt att höra vad du säger, det är en mikrofon på ett trådlöst headset så jag kan inte klaga på det stora hela då jag är nöjd över att jag hörs så bra som jag gör. Det är inte perfekt ljud men det gör sitt jobb. Ser vi istället på de inbyggda mikrofonerna kan jag säga att jag inte är imponerad, det är ett svagt ljud på din röst och det så att jag skulle rekommendera att istället ta med bommikrofonen och använda den istället för de inbyggda. Sitter du i spel kommer du höras väl med bommikrofonen, med de inbyggda inte lika bra. Även om de är inte de bästa i min åsikt, tycker jag om att de finns om du inte vill släpa med den externa mikrofonen, du kan ha samtal men räkna med att ljudet inte är det bästa.
Programvara & batteritid
Programvaran eller mer korrekt den mobilapp som du kommer kunna använda till headsetet är Razer Audio. I appen kommer du att kunna ställa in EQ-profiler, ändra RGB-effekterna på Razer-loggan eller stänga av att samtal kan kopplas igenom medan du spelar. Ja du kan ha ditt Playstation kopplat samtidigt till headsetet som din mobil, genom att klicka på SmartSwitch-knappen kan du ändra mellan dongeln och blåtand, ringer det samtidigt som du spelar kan du bara klicka över och svara snabbt och enkelt. Detta är något som vi ser mer och mer med multiplattformskopplande (det kan alltså samtidigt vara kopplat till flera enheter) till headsets eller hörlurar, vilket uppskattas då det ger mer funktionalitet till dem än att bara vara kopplad till en sak i taget. Smidigt för de som snabbt vill växla mellan system, utan att behöva byta USB-donglar och annat.
Att ändra vilken RGB-belysning du vill ha är ytterst enkelt; vill du ha pulserande färger eller en fast sådan kan du enkelt ställa in i mobilappen. Jag körde med en grönt färgschema när väl RGB användes; en färg i min smak. Om du inte är så mycket för RGB kan du helt enkelt bara stänga av funktionen och spara in på batteritiden. Valet är ditt!
På tal om batteritid så är det lite vi måste prata om. Om du har igång RGB-belysning och den haptiska feedbacken kan du räkna med att ha upp till 11 timmars lyssningstid. Stänger du av RGB samt haptisk respons kommer batteritiden istället vara uppåt 30 timmar, vilket är mer att föredra enligt mig. Men än en gång lämnas valet i dina händer, beroende på om du diggar RGB-belysning i all världens färger, eller helt utan.
Det blir lite av en balansakt i, vill jag ha den haptiska igång bara för att kunna känna av den i strider i spelet, fast då med en kortare batteritid. Visst 11 timmar med allt igångslaget är inte en dålig tid, men jag vet med mig att ibland kan jag verkligen sitta länge och då kan det bli tråkigt att vara nöd att ladda headsetet mitt i spelsessionen. I mitt fall blev det lite av ett mellanting, då jag gick utan RGB, medan den haptiska responsen var på dess mittennivå. Detta innebar att jag fick allt jag ville ha, både vibrationer och längre batteritid.
Ett headset bara för Playstation-spelare?
Nej det är inte bara för Playstation-spelare, speciellt då du kan använda det på din mobila enhet eller din PC. Tack vare att du kan använda dess dongel eller blåtand (om du har stöd för det på din dator) kan du använda headsetet till mer än bara Playstation. Eftersom den haptiska feedbacken analyseras i realtid i headsetet kommer du få även den effekten på det du lyssnar eller ser på mobilen. Att sitta och titta på film eller lyssna på musik med en tungbasgång kommer verkligen lyftas här.
Men jag skulle säga att det är mest på Playstation som jag kommer använda det, men det är en smaksak och alla väljer vi olika.
Priset!
Ja då kommer vi till den biten som alltid kan få en potential köpare att backa. I skrivandets stund kostar headsetet ca 2 400 kronor, vilket kan ses som en ganska saftig summa. Men om vi ska se på vad andra liknande headset kostar så har vi föregångaren Razer Kaira HyperSpeed som ligger på ca 1 700 kronor, vilket gör en prisskillnad på 700 kronor.
När det kommer till HyperSpeed-aspekten (d.v.s. den låga latensen), känner jag att detta får headsetet att stå ut. Det är förvisso inget nytt för serien, men bara det faktum att du kan använda denna funktion och exempelvis få en fördel i att du hör allt direkt in-game och på så sätt lättare urskiljer var fiender kommer i från, gör att det ändå är något som står ut. Detta är därför något som kan vara extra betydelsefullt för de mer tävlingsinriktade spelarna där ute. Detta gör att spelare som är mer tävlingsinriktade och vill ha den lägsta latensen som möjligt inte kan gå fel med detta headset.
Den haptiska funktionaliteten är också en aspekt som kommer få priset att höjas, men för den effekten och inlevelse du kan få genom denna funktion gör det ändå att det blir ett lättare piller att svälja. För vad du får sett till haptisk feedback från ett headsets i spelsammanhang är en ny upplevelse som kan höja en spelomgång. För mig har det varit en spännande känsla att ha denna haptik som ger respons till det som jag hör, om det så är på ett subtilt eller bombastisk sätt med full vibration. Jag kan förstå att det kanske inte låter som något du skulle vara intresserad av, och om så är fallet finns alltid det mer ordinarie Razer Kaira HyperSpeed headsetet.
Mina sista tankar…
Jag kan ärligt säga att sen jag först satte på min headsetet har det varit en fröjd och en upplevelse att sitta och få den mer unika haptiska feedbacken, samt den goda ljudbild har haft i åtanke på att det var en lätt utmärkelse på headsetet. Du får nästan samma upplevelse på föregående utgåva för en billigare slant, men att det finns skillnader som jag tycker klart är värt prishöjningen mellan dem två. Det är ett fantastisk headset som kommer höja spelupplevelsen, har du Kaira HyperSpeed och inte har intresse av att ha haptisk feedback behöver du ej uppgradera med det här. Har du inget av headsetet skulle jag rekommendera att köpa PRO versionen, men allt är såklart en fråga om budget och vad du har för preferenser och vad du värderar mest. Men för den fulla upplevelsen skulle jag säga att Razer Kaira Pro HyperSpeed kommer vara headsetet för dig.
FREKVENSOMFÅNG | 20 Hz – 20 kHz |
---|---|
IMPEDANS | 32 Ω (1 kHz) |
KÄNSLIGHET | 108 dB |
DRIVELEMENT | 50 mm |
DRIVELEMENTSTYP | Razer™ TriForce Titanium |
---|---|
ÖRONKÅPOR | Ovala öronkuddar |
DIAMETER PÅ INRE ÖRONKÅPA | 65 mm x 45 mm |
ÖRONKUDDAR MATERIAL | Helöratäckning med kylande tyg och plysch konstläder, för komfort och optimerad haptik |
BRUSREDUCERING | Ingen |
KOPPLINGSTYP | Trådlös via USB Type C dongel / Bluetooth |
KABELLÄNGD | Ingen |
UNGEFÄRLIG VIKT | 365 g / 0,80 lbs |
MIKROFON STIL | Avtagbar mikrofonbom |
MIKROFON UPPTAGNING | Enkelriktad |
VIRTUELL SURROUNDKODNING | Ingen |
MIKROFON FREKVENSRESPONS | 100 Hz – 10 kHz |
VOLYMKONTROLL | Ja (VOL + och VOL – Hjul) |
ÖVRIGA KONTROLLER | På hörselkåpan |
BATTERI-LÄND |
Obs: Batteritiden för Chroma Lighting/Haptics (11 timmar) och utan Chroma Lighting/Haptics (30 timmar) baseras på BT-läge endast vid standardinställningar. |
BELYSNING | Ingen |
KOMPATIBILITET |
|
MIKROFONKÄNSLIGHET (@1KHZ) | -54 ± 3 dB |
Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner