Sennheiser Memory Mic

av Carl Holmer

På menyn idag har vi något annorlunda än vad man brukar se på Nördliv. Sennheiser Memory Mic är en liten trådlös mikrofon, nästan lika stor som en Läkerolask som du ansluter till din mobiltelefon. Det är sannerligen en nischad produkt enligt ordets alla meningar, men finns det en än plats för denna lilla mikrofon?

Designöversikt

I sin helhet är Memory Mic en liten kloss något mindre än en Läkerol Ask. På överkanten  sitter själva mikrofonen täckt av en grill, på motsatt kortsida sitter det ett USB-C uttag för laddning och på ena långsidan har vi en av- och påknapp tillsammans med en statuslampa. Slutligen på baksidan har vi ett spänne i gummi tillsammans med en magnet som gör att man kan fästa mikrofonen i exempelvis tröjan.

Memory Mic Appen

Mikrofonen är en viktig del av produkten men det är i appen allt knyts samman. Vid installation kommer du börja med att öppna upp appen varpå den söker upp mikrofonen med hjälp av BLE (Bluetooth Low Energy). Sedan kommer din telefon spela en rad toner som mikrofonen skall lyssna efter. Installationen avslutas med att mikrofonen sänder ut ett trådlöst nätverk som din telefon får koppla upp sig till.

I appen har du sedan möjlighet att välja mikrofonens känslighet i tre olika nivåer, vilket man då kan anpassa beroende på ljudnivån i miljön runtomkring dig. Vidare kan man då antingen spela in ljudklipp eller videoklipp genom din telefons kamera tillsammans med ljud inspelat via mikrofonen. Klipp som spelas in måste sedan synkas med mikrofonen då ljudet spelas först in och lagras lokalt på mikrofonen, för att sedan föras över när sessionen är slut. De klipp som spelas in på raken grupperas sedan under en och samma session och sparas sedan i galleriet i appen.

Personliga tankar

Jag vill börja med att säga att ljudet som mikrofonen spelar in är helt fenomenalt bra relativt till storleken. Jag skulle vara villig att säga att den ligger på samma nivå som Samson mikrofonen jag använder för att spela in podden med. Så i syftet av att spela in ljud klart och tydligt briljerar mikrofonen. Dock så känner jag att det är synd att man är begränsad till funktionerna i appen. Det skulle till exempel varit bra om man kunde koppla in mikrofonen direkt i datorn och använda den som en smidig resemikrofon. 

Det är även något krångligt varje gång man har spelat in ett klipp och skall synka med telefonen, då man måste koppla upp sig till mikrofonens trådlösa nät. På min Android telefon vill telefonen inte automatiskt koppla upp sig till nätverket, då den inte tillhandahåller någon internetanslutning. Man måste låta appen inse att telefonen inte vill ansluta till nätverket för att sedan gå till Wifi inställningarna och ansluta manuellt. 


Specifikation

Sennheiser Memory Mic. Lägsta pris 1860 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-10-26

Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar