EPOS nya lätta 3.5 mm headset för spelare lovar både det ena och andra, men framförallt en mer anpassningsbar upplevelse. Övervinner det sitt saltade pris med hjälp av god komfort och ljudkvalitet, eller är det för lite för sent…?
Det är med en elegant mörkblå/svart design som EPOS H6PRO framhävs. Rundade former och en tydlig estetik får den att kännas lika mycket flott som funktionsdugligt. Dess mjuka huvudband matchas av lika mjuka öronkuddar – även om huvudbandets imiterade läder istället blir lättandat tyg i öronkuddarna. Allt detta resulterar i ett väldigt lätt headset, som inte bara känns mjukt över öronen, utan som med sin låga vikt, kan bäras i många timmar i sträck, utan att det blir något jobbigt tryck över skallen. På höger sida av headsetet finns dessutom ett smidigt runt volymreglage, som nås enkelt när som helst. Något som går hand i hand med den redan eleganta designen.
Ser man till utseendet kommer det i en myriad av varianter: mörkgrönt, helvitt och redan nämnda mörkblå design. Men inte nog med det… Du kan välja mellan en öppen eller sluten akustik, vilket gör att du som potentiell köpare, kan utgå från vad som passar dig bäst. Den slutna designen är bra för de användare som söker mer avskildhet, och inlevelse från spelen de spelar. Det finns en smärre reduktion av ljudets bredd – särskilt de högre tonerna om en sådan används, men kommer givetvis vara alldeles utmärkt.
Den öppna versionen är istället bra för de personer som vill få in omvärlden bättre, och samtidigt undvika att ljudbilden stoppas av insidan i öronkåporna. Dessvärre kan en biprodukt bli att ljudbild påverkas och på vissa sätt försämras av just omvärlden. Allt detta är givetvis en smaksak, då ljudbilden överlag är väldigt god oavsett sluten eller öppen design, men som är ändå värt att poängtera.
Vad gäller just ljudbild är det en blandad påse, beroende på din hårdvara. Då detta är ett headset som använder 3.5 mm kabel, utgår det mycket från ditt ljudkorts kvalitet. I vårt fall testades det på både internt ljudkort via moderkort, men även via ett externt dedikerat ljudkort (Soundblaster G6) – för att se hur stor skillnaden var, och framförallt hur väl ljudbilden faktiskt är (under optimala förhållanden). Under just de bästa förhållandena är det mycket riktigt en krisp ljudbild, där framförallt basen står ut. Gillar ni en varm bas, som resonerar utan att ta överhand, mer än något annat är detta verkligen ett headset för er. Via det dedikerade ljudkortet lyfte verkligen headsetet och gav en alldeles förträfflig ljudbild över hela spektrumet – även om dess höga toner, fick en aningen (paradoxalt nog) digital ’touch’ till sig. Just detta är något som drar ner betyget, då det även infann sig när vi testade över ett internt inbyggt ljudkort.
Ljudbilden är alltså solid, men den lyfter inte riktigt – vilket är tråkigt då EPOS mer eller mindre riktar sig alltmer mot audiofiler. Med det sagt kommer du få en förträfflig ljudbild rent allmänt, och kommer gillas av spelare rent generellt. Sen att det är ett 3.5 mm headset, innebär även att du står utan möjlighet att tweaka dess inställningar – om du inte har ett ljudkort än en gång. Tack och lov är det från start anpassat för surroundljud, så skulle du koppla det mot ett ljudkort som har stöd för det, går det utan några problem att erfara en ärligt talat härligt kristallklar ljudbild i surround.
Mikrofonen däremot är en intressant sådan – dels på grund av det rena och fina ljud den presterar, men också för att den går att ta bort helt(?!). Den fungerar som många andra EPOS och Sennheiser headset, genom att du kan stänga av mikrofonupptagningen genom att flippa upp den. Men nu kan du alltså även mer eller mindre göra headsetet till headphones på ett smidigt sätt. Bara dra ut lite bestämt i mikrofonen, och dess magnetism avleds, och vips, så har du alltså hörlurar. Det medföljer dessutom plattor, som du kan placera i dess ställe. På detta sätt kan detta bli ett minst lika smidigt par hörlurar för exempelvis ljudarbete (via PreAmps och liknande), som ett headset för gaming. Smidigt, robust och intuitivt – vilket vi ändå förväntar oss av EPOS.
En design för alla…?
Nog finns det en hög lägstanivå vad gäller kvalitet här – frågan är bara om den är något för alla, särskilt om man tar med prisbilden på nära 2 000 kronor. Här blir det betydligt mer svårare att utröna riktigt vilken potentiell köpare detta riktar sig mot. Många idag vill ha lättillgängligheten i trådlösa headset, kvaliteten i de bästa trådade lurarna, och allt för ett bra pris. Det är givetvis svårt att ringa in flera av dessa egenskaper – även om det finns några exempel i Corsair HS80, Razer Barracuda X eller Astro A20 på den trådlösa sidan. I slutänden hänger det mycket på vad du som användare vill få ut. Den mångfacetterade sidan av H6PRO, där avtagbar mikrofon, överlag förträfflig ljudkvalitet (under de bästa förhållandena) och slimmad design, gör det definitivt till ett bra headset. Men idag när den trådlösa sidan av headset sakta men säkert knappar in, behövs ärligt talat priserna skäras ner på, om denna ska vara konkurrenskraftig – i alla fall i jämförelse med friheten man får på den trådlösa sidan. Nåja, med det sagt… är du van vid trådade headset och har ett bra ljudkort, då kommer du utan tvekan vara väldigt nöjd med H6PRO.
Ljudbild | Surround |
---|---|
Brusreducering | Ja |
Mikrofon | Ja (Avtagbar mikrofon) |
Anslutning | 3.5mm |
Trådlös | Nej |
Passform | Over-Ear |
Passar till | Smartphone, Surfplatta, PC, Mac, Xbox One, Playstation 4 |
Recensionsex tillhandahållet av EPOS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner