Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Creative Live! Cam Sync V3

Creative Live! Cam Sync V3

Tredje gången gillt?

av Martin "Fyghar" Johansson

Nu har Creative släppt ännu en version av sin Live! Cam Sync-webbkamera som kort och gott heter V3. Men vad är det för nyheter den har att komma med?


Det är en liten webbkamera jag ser när jag packar upp ur lådan. Nu har de visserligen aldrig varit jättestora, men jag tycker ändå att den här verkar snäppet mindre än andra och är lätt att gömma innan om man så vill. Den är enkel att börja använda, plugga in USB-kabeln i datorn och sen är det bara att börja videochatta. Kameran fungerar utmärkt med både Facebook och Discord direkt när man har kopplat in den, med såväl bild som ljud. Enkelt och bra, vilket alltid är uppskattat.

När jag väl sitter med kameran reagerar jag först på hur bred kameravinkeln är, med 95° brett synfält kan jag nästan se hela mitt vardagsrum samt en bit in i köket. Det säger dig som läsare absolut ingenting egentligen men jag kan lugnt påstå att man kan sitta med nästan hela tjocka släkten i samma bild vid julafton, och alla kommer att synas. Sedan är bilden dessutom tydlig och skarp. Visst, den är lite grynig men det är inget som egentligen stör bilden mer än att man kan lägga märke till det till en början. Kameran följer lätt med mina rörelser, även de mer snabba, utan några märkbara problem även med sina 30 fps. Det hade varit trevligt om den hade kunnat spela in med 60 fps men jag tycker att den fångar mina rörelser så pass mjukt ändå.

Om man inte vill visa upp hela sitt hem, utan istället fokusera mer på sitt ansikte, sitter det en diskret zoom-knapp på toppen av kameran. Och när jag säger diskret menar jag diskret. Det är en liten symbol med touchfunktion som man rör vid och då zoomar kameran in.  När den zoomar in går den från en upplösning på 1920 x 1080 till 960 x 540, men då har den också zoomat in fyra gånger, vilket inte är fy skam. För att kunna utnyttja 2K-upplösningen på 2560 x 1440 är det inte aktuellt i varken Discord eller Facebook. Creative själva skriver bara hur man får 2K-upplösningen att fungera i OBS så om man är streamer är det ju rätt nice, men jag hade velat kunna ha den inställningen på lite andra platser också.

Webbkamerans mikrofon var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag är lite fördomsfull när det kommer till mikrofoner som sitter på headsets och webbkameror, men det innebär ju också att jag blir mer positivt överraskad när saker faktiskt låter bra. Nu är det visserligen inget magnifikt ljud, men det är betydligt bättre än förväntat och helt klart mer än godkänt om man vill använda den för ett videomöte. Den är lite burkig, men lyckas ändå framhäva mer bas än förväntat.

Om det nu skulle vara så att man inte är helt nöjd över webbkamerans inställningar när det kommer till bild och ljud kan man bara starta igång Creative App och börja justera där. Till skillnad från föregångaren Creative Live! Cam Sync 1080p V2 kan man nu även justera kamerabilden. Självklart går det att justera mikrofonen lite också, men det är mest vilken volym den ska ha samt om man vill att den ska reagera på när man pratar samt om den ska minska ljud som kan finnas runt omkring. 

På det stora hela är det här en rätt bra webbkamera. I jämförelse, rent prismässigt, med webbkameror som har 2K-upplösning är den här en av de billigare med sina 700 kronor. Jag känner att man får en riktigt bra produkt för pengarna och om man sitter mycket i videomöten och vill både synas samt höras ordentligt, ja då är det här en webbkamera för dig.

Specifikation

SPECIFIKATIONER

Sensor
5.0 megapixel QHD (2560 x 1440)
HD-videostöd
2K QHD
Mikrofon
Dubbel
Programvara
Microsoft® Windows® 10 (Creative app)
Microsoft® Windows® 11
Max bildhastighet (USB 2.0)
1440p @ 30fps
Högsta videoupplösning
5.0 megapixel QHD (2560 x 1440)

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Creaive Live! Cam Sync V3 kostar €69,99 (ca 700 kronor) på Creatives hemsida.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar