Blue Ember

av Fredrik Olsson

Nu när vår samtid alltmer fokuserar på att skapa ’content’ – att vara relevant och kunna göra nya sköna projekt hela tiden, så är det givetvis bra om tillbehören vi använder både är tillgängliga sett till pris, men samtidigt även ger en bra kvalitet. Det är där Blues nya XLR mikrofon Ember kommer in i bilden. Den ska agera brygga mellan amatörmässigt och professionellt skapande. En mikrofon som ska fungera lika bra över hela spektrumet – nåväl, låt oss ta ton i mikrofonen och se hur väl den faktiskt presterar!


Blue har länge haft en mer säregen stil – och det blir extra tydligt i denna nya Blue Ember, som är specifikt riktat mot live-streaming och inspelning (ex. podcasts, Youtube etc.). Dess långa smala metalliska kropp, med riktning från framsidan (d.v.s. att den tar in ljud från enbart fronten, ”side-adressed” som det kallas, innebär alltså att den ej är omni-direktionell), i blå nyans ger ett bra intryck. Med en tydlig vikt samtidigt som den lätt fästs fast i  den mikrofonhållare som medföljer gör att man på en gång kan sätta till verket.

Men till skillnad från många andra billigare mikrofoner, som i regel är med USB kontakt, så är denna med XLR standard, vilket innebär att du måste ha en annan källa än din dator – exempelvis en preamp med XLR kontakter eller mixerbord. Vad detta i praktiken innebär, är att du då naturligt ges betydligt mer svängrum i hur du vill mixa ditt ljud. Med en pre-amp (exempelvis som denna Behringer U-PHORIA UMC202HD) så kan du därför on-the-go variera din ’gain’ och medlyssning betydligt mer smidigare – för att inte tala om det faktum att om du köper ett mer avancerat USB-mixerbord kan lägga till noisegate och compressor redan innan ljudet kommer in i din dator. Så i korthet innebär XLR kontakt att du ges fler möjligheter att verkligen få ljudet så som du vill; och att du inte heller behöver vara en ljudtekniker för att åstadkomma förbättring.

Visst finns det ett krux här; extra kostnader. Men tack och lov så är Blue Ember från start redan billigare än många andra mikrofoner (runt 1100-1200 kr), så om du köper en billigare preamp så är du redan där på samma prisnivå som många av de mer avancerade USB-mikrofonerna.

Men hur är det då med det allra viktigaste; ljudet?

Ja, du kommer inte vara besviken kan jag säga direkt. Då ljudet är riktat, så får du en renare ljudbild (då den inte tar upp bakgrundsljud lika mycket), med ett bra omfång. Med ett frekvensomfång mellan 38 Hz – 20 kHz så står det sig bra; ljudbilden är varm och har en bra krisphet över hela brädet. Skulle det vara något jag är mer fundersam över så är det tillbaka på dess mer riktade utförande. Det gäller att vara på en konstant bra längd från mikrofonen, så du inte är för långt bort, och svajar du lite från sida till sida så riskerar du att få en avsevärt sämre ljudbild. Större kondensatormikrofoner tar upp mycket mer av rummet och kan lättare dras ner sin ’gain’, men med denna så gäller det att du är varse om hur du är placerad gentemot mikrofonen. Dessutom är det värt att nämna att den även är väldigt känslig för popljud, så ett pop-filter är ett måste med denna – särskilt med tanke på att du behöver vara på samma avstånd hela tiden.

Sedan hade det inte skadat med en hörlursutgång samt low-cut filter knapp på mikrofonen. Å andra sidan så går dessa funktioner lätt att få via merparten av pre-amps och mixerbord, så det är verkligen en liten detalj i det hela.

Avslutningsvis…

Blue har på ett sätt skapat en konkurrent till sin trotjänare Blue Yeti, med den skillnad att denna är specifikt för XLR kontakt (även om det finns en USB/XLR hybrid av Yeti), då den är både billigare, mer riktad vilket är perfekt för exempelvis poddare och ’content-creators’. Dess sparsamma ’look’ tillsammans med sin goda ljudbild kan mycket väl ta över platsen från Yeti att bli den mest använda mikrofonen på konsumentsidan. Allt hänger på om folk får upp ögonen för den antar jag!


Specifikation
  • Polar Pattern: Cardioid
  • Frequency Response: 38 Hz-20 kHz
  • Sensitivity: 12 mV/PA
  • Output Impedance: 40 ohms
  • Rate Load Impedance: 1k ohm
  • Maximum SPL: 132 dB SPL
  • Power Requirements: +48V DC Phantom Power
  • Weight: 0.38 kg (0.84 lbs.)
  • Dimensions: 219 mm (L), 38.26 mm (W), 31.91 mm (D)

Blue Ember. Lägsta pris 1190 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-04-18.

Recensionsex tillhandahållet av Blue
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar