Razer Seiren Mini

av Fredrik Olsson

Portabel mikrofon för resor och LAN, kan det vara något? Det är vad Razer känner att vi behöver i våra liv, i alla fall nu när de lanserat den nya USB-mikrofonen Razer Seiren Mini. Kan en så pass liten mikrofon verkligen låta bra nog? Dags att packa en resväska, bärbar dator och värma upp rösten, för att se hur väl mikrofonen faktiskt står sig – både sett till storlek som i ljudkvalitet!


Det första man slås av är hur petit mikrofonen faktiskt är. Givetvis var detta väntat då detta ska vara en mikrofon för resor, eller tillfällen när du lätt och smidigt vill ha med den till dina vänner, men trots detta var det ändå en överraskning. Från start märker man hur smidig den är, då den kommer med en fot som kan tiltas i valfri riktning, om än kort, samt att hela mikrofonen kan skruvas loss och användas i en mikrofonarm med 5/8 tums gänga.

Den går enkelt igång dessutom – utan krav på någon programvara – genom att bara plugga in den i en ledig USB kontakt. Dess lätta vikt och minimala form gör det därför lätt att inte bara få med den i bagaget eller datorväskan, utan det gör att den knappt märks av i och med dess lätta vikt (totalt 252g med fot eller 119 för bara själva mikrofonen). Är du därför en person som spelar mycket på resande fot – exempelvis på en bärbar dator kan detta vara en oerhört bra investering. Särskilt då priset enbart ligger på 600 kronor som lägst. Förvisso finns det billigare mikrofoner – men i detta fall är det lättillgängligheten, den låga vikten och portabiliteten som gör att den står ut och faktiskt upplevs överkomlig rent prismässigt i alla fall enligt min mening.

Vi kan även ta en liten sidotur in på dess utseende. Den kommer nämligen i tre utföranden, rosa, vitt och svart och har en rundad och stilren design. Razers vanliga design känns borta här (på gott och ont) och istället har de fokuserat på funktionalitet och ett mer mjukt utseende. Något som ärligt talat känns perfekt för dess ändamål – då du själv kan välja hur mycket du ska ”stå ut”, utan att det någonsin blir för mycket. 

Hur är då ljudet?

Denna superkardioid mikrofon gör verkligen ett riktigt gott arbete sett till ljudbild. Det är en varm ton som framförallt känns balanserad, vilket redan från start framkommer, trots att jag gör både högmälda som lågmälda ljud i den, upplevs välbalanserat och utan några artefakter i ljudet. Sitter man på ett bra avstånd (1-1,5 dm) framhävs din röst riktigt tydligt och framförallt tar den inte upp mycket av omgivningen – vilket är ett riktigt starkt plus i detta fall. Superkardioid-läget som den är inställd på innebär att den för övrigt är betydligt mer riktad precis framför mikrofonen, medan om du sitter vid sidan om eller i allt för avlägsen vinkel så tas ljudet istället upp väldigt dåligt. Tack och lov är detta något som passar en bärbar mikrofon som denna, då du kan sitta i mer ljudliga miljöer och ändå få det mer inriktat på dig.

Med det sagt kommer vi till just detta lilla pakets största svaghet. Foten, eller snarare idén om foten. Med detta syftar jag på dess korta storlek och just problemet med att dess superkardioid-läge kan göra det svårt för dig att höras om du bara sätter mikrofonen på bordet framför dig. Visst kan du tilta mikrofonen lite direkt på foten, men då avståndet från mikrofonen (tillsammans med dess superkardioid-läge) gör att den snabbt tappar effekt efter några decimeter, gör att en mikrofonarm eller åtminstone närhet till mikrofonen är ett måste. I korthet, sitter du med mikrofonen på 4-5 decimeters avstånd, då måste du få den närmare för att du ska plockas upp ordentligt. Du är knappast omöjlig att höra – det går, men det blir en tunnare ljudbild och mer av rumskänslan kommer oundvikligen in i ljudet. Gör du konferenssamtal eller slentrianmässiga pratstunder över Discord – då duger det, men om du ska spela in något eller mer aktivt spela med människor, då behöver du lyfta upp mikrofonen med hjälp av en mikrofonarm.

Då kommer följdfrågan… vem har med sig en mikrofonarm ”on-the-road”? Givetvis är denna mikrofon inte bara förpassad till att ”bara” användas på LAN, resor och övrigt; det går givetvis minst lika bra att använda denna som sin huvudmikrofon – främst på grund av dess goda ljudkvaliteter. Vilket vittnas av den 5/8 tums gänga som finns inunder mikrofonen. Med dess hjälp kan du fästa mikrofonen på de flesta typer av mikrofonarmar – stora som små, och kommer därmed få ett riktigt bra ljud för ett riktigt bra pris. Visst tappar det lite av idén om en bärbar mikrofon, men när det är så välgjort, gör det inget. Tänk dock på att kolla upp er mikrofonarm i förväg, då denna mikrofons väldigt lätta vikt kan göra att vissa mikrofonarmar som är gjorda för tyngre mikrofoner sakta men säkert höjs upp på grund av deras konstruktion med hjälp av fjädrar. Razer rekommenderar här exempelvis mikrofonarmen Rode PSA1.

Avslutande ord…

På det stora hela imponerar ändå Razer Seiren Mini på mig, genom att leverera en lätthanterlig och välljudande mikrofon, som trots att den gärna höjs upp med hjälp av mikrofonarm (för bästa ljud) ändå kan ställas på bordet med dess fot och användas på en sekund. Visst tappar man tydligt ljudkvalitet ju längre man är ifrån den, men så länge man håller sig rakt framför den kommer man kunna höras tydligt åtminstone. Sedan att mikrofonen är så billig, parat med sina goda ljudkvaliteter gör det hela bara ett ännu bättre paket – för nybörjare eller kringresande framförallt. På många sätt skulle den passa en spelare som t.ex. samtidigt använder en sidoskärm – som exempelvis ASUS ROG Strix XG17.


Specifikation
SAMPLINGSHASTIGHET Min 44,1 kHz / max 48 kHz
BITHASTIGHET 16 bitar
KAPSLAR Kondensorkapsel Ø 14 mm
POLÄRA MÖNSTER Superkardioid

Razer Seiren Mini. Lägsta pris 599 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-25.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar