ASUS ROG Rapture GT6

Fetaste bandbredden i länet... eller landet?

av Fredrik Olsson

Få saker får hemmet att uppnå ett lugn lika väl som ett välanpassat WiFi – sa han oironiskt! Din partner, era barn eller besökare av hemmet kommer utan tvekan uppskatta enkelheten och framförallt smidigheten i att snabbt och säkert nå ert lokala nätverk, i jakt på Youtubeklipp, lägre ping vid spelande eller rentav SnapChat för att nämna några saker. Detta är därför något som ASUS riktat in sig rejält mot med sitt nya Mesh-system – extra inriktat mot gaming; Rapture GT6. Men är 10Gbit lokalt tillräckligt… (ja, ja det är det!).


Signalstyrka, Teknik & Utseende

Denna WiFi 6 router från ASUS, förser inte bara hemmet med stöd för 160MHz samt fokuserar på en lägre latens, utan kommer även i ett oerhört ’gaming’-fokuserat utseende. ASUS är sin vana trogen och har här en router som lite ser ut som ett ufo. Men till skillnad från forna dagars design av ASUS-produkter (vi tittar på dig ASUS ROG Strix Wireless headset!) har en experimentell ’look’ istället utbytts till en mer industriell – men samtidigt en ’gaming’-fokuserad sådan. Det finner vi här i GT6:an, vilket kommer i två färguppsättningar; vitt eller svart.

Den modell vi mottog var den svarta – och ärligt talat – trots ROG-varumärket nära nog tatuerat runtom dess design, är det mest påfallande egentligen dess belysning. Något som för övrigt lätt kan stängas av i ASUS mobilapp – lika mycket som du kan skifta mellan ett gäng olika färgmönster och RGB-färger. Valet är mer eller mindre ditt när det kommer till utseende av denna Mesh-router – något som i sig är uppskattat då den på vissa sätt ser ut som en minidator. Något som stämmer överens på fler sätt än ett, vilket vi kommer in på senare.

Vad gäller signalstyrka är detta ett av de mest kraftfulla vi testat till dags dato. Inte så mycket att denna router som tillhör AX10000-segmentet står ut mot andra ’high-end’-routrar så värst mycket gällande vilka hastigheter som kan nås (upp till 4808Mbps via 5GHz bandet (x2) samt 574Mbps via 2.4GHz-bandet) – utan främst på grund av dess väldigt omfattande täckning. Den säljs nämligen i ett paket av två – och som Mesh i dess namn antyder – är dess ’setup’ av mjukvara och fördelning av trådlöst internet något av det mest smidiga vi varit med om. Men att den före allt annat förser ditt hem (eller arbetsplats) med ett meshsystem som har en sådan täckning, att vi från ena kanten av huset, till den andra ges full täckning (i vårt fall 500/500 Mbit/s).

Installationen var bara att starta de två routrarna simultant, låta en av de två besitta internetkopplingen direkt från väggen, och därefter löste de två sin interna anslutning automatiskt. Effektivt och lätt, precis som det ska vara! Denna WiFi6- försedda lösning innebär dessutom högre kapacitet för simultan access över flera enheter (mobiler, datorer etc.), men främst att signalen smidigt och effektivt nås överallt oavbrutet och med bibehållen hastighet. På många sätt och vis har den interna hastigheten öppnat upp för direktuppspelning i exempelvis den LG OLED tv som finns tillgänglig – utan någon som helst buffrig… och då med 10-15 GB filmfiler. Detta var givetvis bara ett exempel, men genom samtliga tester stod det klart att pålitligheten i Meshsystemet fanns där – och att dess förmåga att konsekvent vidarehålla vår 500/500 MB-lina på stort avstånd var obestridlig. Troligtvis i GT6:ans fall, är det dess Tri-band Smart Connect som säkrade detta fenomen. Just möjligheten att routern automatiskt väljer den bästa frekvensen (2.4GHz, 5GHz) och att kanalbredden även når bandbredden på tidigare nämnda 160MHz innebär ett stort svängrum – och i förlängningen uppenbart starkare signal. Är det däremot som så att du som användare hellre vill ha dedikerade – och separerade frekvensband, då går denna ”Smart Connect” att stängas av. Om detta görs kommer det istället finns flera anslutningar i ert WiFi – till skillnad från nämnda ”Smart Connect” som gör alla till en enda anslutning.

Apropå styrka, kan vi se till dess prestanda ur ett hårdvaruperspektiv – och snabbt inse att GT6:an är en best. Den kommer med en trekärnig 1.7GHz processor, 512MB DDR4 RAM minne samt 256MB internt flashminne. Vad detta innebär att den mängd av trafik – och anslutningar mot den, på många sätt och vis blir en enkel axelryckning. Det adderar även att 160MHz-bandet blir en icke-faktor (utifrån en prestandasynvinkel) – och att du kan ha en himla stor mängd anslutna enheter som samtidigt laddar ner, utan att det får resurshanteringen att lagga. Just balansering av en stor mängd anslutningar är därför ingen match för GT6:an!

Tillgänglighet, Anslutningsmöjligheter och överlag prisbild

Vad är det då för detalj som gör att du bör springa och köpa just denna mesh-lösning? Först och främst har vi ett genuint välgjort och överskådligt gränssnitt i routern – som ackompanjeras av dess goda prestanda. Detta innebär att du kan optimera för mängder av situationer, särskilt spelande – oavsett konsol, mobil eller PC. Det handlar om prioritering av spelportar och spel i sig – så att latens minimeras rejält. Något som definitivt märktes av både online – såväl som i vissa lokalt spelade spel. Att detta snabbt aktiverades med en enkel knapptryckning (Game Boost) påvisar just ytterligare vad faktiskt ASUS gjort bra här. Visst, du som spelare blir givetvis inte automatiskt bättre, men förutsättningarna förbättras, så att du istället kan få den där udden du kanske behövde.

I övrigt finns allt och lite till i GT6:an. Trafikanalys, föräldrakontroll, inställning av gästnätverk, VPN, AiCloud (om du vill skapa en egen molnlösning), 3G/4G-läge (via mobil), brandvägg, AiMesh och mängder av funktioner. Den senare kommer extra väl till pass om du vill addera ytterligare meshroutrar till nätverket. I de fall det önskas, är det bara att lägga till en AiMesh-nod och vips läggs de till. Oerhört smidigt måste jag säga. Bara det faktum att ASUS mobilapp gör processen i att installera och styra ditt Meshsystem – med ett minst lika överskådligt gränssnitt möjliggör snabbare och mer effektiv övervakning i sig självt. Inte illa pinkat!

Men smakar det så kostar det, och ASUS GT6 är inte en billig lösning. Men samtidigt är det en total helhet som presenteras här, och även om dess paket om två kostar runt 3 800 kr (Amazon) går det inte neka effektiviteten, tillförlitligheten och användarvänligheten i GT6:an. Bara det faktum att du kan använda en av dess trådlösa meshroutrar som WiFi-mottagare – för att sedan via kabel från densamma också få en dator att ha trådad anslutning, gör det hela bara bättre. Detta innebär i enklare termer att en trådlös enhets goda signalstyrka, gör att den kan placeras exempelvis bakom en dator – varpå du kan koppla en ethernetkabel från router till dator och därmed få den att kännas av som trådad anslutning. Trots en ursprungligen trådlös signal, har detta tillvägagångssätt gjort att stationära datorer utan någon trådlöst nätverkskort även fått god internethastighet.

Kan smälta in relativt bra var som helst… nåja, typ…

Mina tankar

I slutänden är det upp till er – och den typ av situation ni befinner er i som dikterar huruvida GT6:an är värd att skaffa. Har ni ett stort hushåll (eller verksamhet), där ni önskar bäst täckning, med bäst bibehålld hastighet – då är detta definitivt värt att kolla in. Att den dessutom bjuder på mängder av säkerhetsaspekter, analysverktyg och djupa inställningsmöjligheter, trots att den är lättnavigerad och intuitiv, gör den extra värd. Bor ni i en lägenhet på 40 kvadrat däremot, och få användare… ja då kanske den inte kommer lika väl till användning. Men faktum kvarstår, den är riktigt kvalitativ, och är du en användare som söker just detta omfång sett till hastighet, då kommer du bli riktigt nöjd!


Specifikation
Modellnamn GT6
Design Svart, vit
Nätverksstandard
WiFi 6 (802.11ax)
  IPv4
  IPv6
  Bakåtkompatibel med 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi
Produktsegment
 
AX-teknik Ja
Datahastighet
2,4 GHz AX: 2×2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, upp till 574 Mbps
 
5G-1Hz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, upp till 4804Mbps
 
5G-2Hz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, upp till 4804Mbps
Antenn
Intern antenn x 9
Sänd/ta emot 2,4 GHz 2×2
  5GHz-1 4×4
  5GHz-2 4×4
Processor
1,7 GHz tri-core processor
Minne
256 MB Flash 512 MB DDR4 RAM
Boosts speed
OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) Beamforming: standardbaserad och universell 1024-QAM hög datahastighet 20/40/80/160 MHz bandbredd * 160MHz-bandbredden kan vara otillgänglig i 5GHz-bandet i vissa regioner/länder på grund av regulatoriska begränsningar .
Operating Frequency
2,4G Hz, 5 GHz-1, 5 GHz-2
Ports
1 x 2,5 Gigabit WAN-port 3 x Gigabit LAN-portar 1 x USB 3.2 Gen 1×1-port
Knapp
WPS-knapp, återställningsknapp, strömbrytare
LED-indikator Effekt x 1
Strömförsörjning
AC-ingång: 110V~240V(50~60Hz) DC-utgång: 19 V med max. 2,37 A ström / 19,5 V med max. 2,31 A ström
Paketets innehåll
ROG Rapture GT6 RJ-45 Kabelströmadapter Snabbstartguide Garantikort
Produktvikt (g) 880 g
AiMesh AiMesh
 
Primär AiMesh-router
  AiMesh-nod
Router APP
ASUS Router APP
Spel
Game Boost/acceleration
  Spel Radar
  WTFast
  ROG_Först
 
OpenNAT (spelprofil)
  Spelport
Alexa
Stöd Alexa färdigheter
AiProtection
AiProtection Pro
 
Routersäkerhetsbedömning
 
Blockering av skadlig webbplats
  Tvåvägs IPS
 
Förebyggande och blockering av infekterade enheter
Föräldrakontroll
Föräldrakontroll
 
Föräldrakontroll Anpassat Internetschema
Trafik kontroll Adaptiv QoS
 
Bandbreddsövervakning
 
Bandbreddsbegränsare
 
Traditionell QoS
 
Trafikövervakning
 
Trafikövervakning i realtid
 
Trådbunden trafikövervakning
 
Trådlös trafikövervakning
 
Trafikanalysator
 
Trafikanalysperiod:Dagligen, Veckovis, Månadsvis
 
Webbplatshistorik
Trådlös IPv6
  MU-MIMO
 
WiFi-kryptering:WPA3 Personal, WPA2 Personal, WPA Personal, WPA Enterprise, WPA2 Enterprise, Open System
  UTF-8 SSID
  Gästnätverk
 
Tidsgräns för gästnätverksanslutning
  WPS
 
Wi-Fi MAC-adressfilter
 
Maximalt antal MAC-filter:64
 
Trådlös schemaläggare
  Wi-Fi radar
 
Rättvisa sändningar
 
RADIUS-klient
 
Universell strålformning
WAN
Explicit strålformning
  Dubbla WAN
 
3G/4G LTE-dongel
 
Internetdelning på Android
 
Port forwarding
 
Regel för maximal portvidarebefordran:64
  Port triggning
 
Maximal portutlösningsregel:32
  DMZ
  DDNS
 
NAT-genomföring:PPTP, L2TP, IPSec, RTSP, H.323, SIP Passthrough, PPPoE-relä
 
Låt oss kryptera
 
Säker surfning
 
DNS-över-TLS
LAN DHCP-server
  IGMP snokar
  IPTV
 
LAN Link Aggregation
 
Tilldela IP-adress manuellt
VPN
VPN-klient L2TP
 
VPN-klient OVPN
 
VPN-klient PPTP
 
VPN Client WireGuard
 
VPN-server IPSec
 
VPN-server OVPN
 
VPN-server PPTP
 
VPN Server WireGuard
  VPN Fusion
USB-applikation
Filsystem :HFS+, NTFS, vFAT, ext2, ext3, ext4
 
Ta bort disken säkert
  AiCloud
 
Ladda ner master
  AiDisk
  Mediaserver
  Tidsmaskin
 
Samba server
  FTP-server
 
Behörigheter för delad mapp
Administrering
Driftläge :Trådlös routerläge Accesspunktsläge
 
Gratis OS-uppgradering
  Brandvägg
 
Maximalt brandväggssökordsfilter:Max 64 regler
 
Maximalt filter för brandväggsnätverkstjänst:Max 32 regler
 
Maximalt brandväggs-URL-filter:Max 64 regler
 
Wake on LAN (WOL)
  SSH
 
Säkerhetskopiering och återställning av konfiguration
 
Diagnosverktyg
 
Återkopplingssystem
  System-logg
 
Avisering om ny enhetsanslutning
 
Logga in Captcha
 
Anslutningsdiagnos
 
Säkerhetsskanning
 
Automatisk uppdatering av firmware

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar