Spenderar ni som jag mycket tid i kollektivtrafiken vet ni att lite musik eller en podcast är skönt att lyssna på för att komma undan bussen eller tågets buller och oljud. Men för att faktiskt njuta av innehållet vill man ju ha en ordentlig volym. Problemet som uppstod för mig var att jag höjde volymen alldeles för högt för att överrösta tunnelbanans oljud. Till undsättning kommer då Sennheiser PXC 550 med aktiv brusreducering och sluten design, häng med så tar vi ett djupdyk i mina nya trotjänare till vardags!
Förpackning och designöversikt
Medföljande i kartongen finner vi ett väska i tyg. Inuti väskan har vi så klart hörlurarna i sig, men också en USB kabel, en dubbel mono adapter för flyg och tåg, en 2,5mm till 3,5mm sladd och slutligen en 3,5mm till 6,3mm adapter.
Tar vi titt på hörlurarna har vi ett huvudband i metall klätt i konstläder. Gångjärnen mellan kåporna och huvudbandet är konstruerat hårdplast. Öronkuddarna är även de klädda i konstläder. Kåporna har en något annorlunda form jämfört med andra hörlurar, istället för den bekanta ovala formen är dessa mer formade efter örat, med en bredare topp och avsmalnande underkant.
På höger öronkåpa finner vi ett micro-USB uttag för laddning anslutning till dator. Ett 2,5mm uttag för anslutning i situationer där Bluetooth inte är önskvärt, så som på flyg. Ett knapp för att växla mellan olika EQ-lägen, bland annat film, röst och ett egendefinierat läge. Vidare har vi ett reglage för att justera brusreduceringen från 100 procent, till adaptivt och även helt avstängt. Undangömt under huvudbandet finns även en av och på knapp för Bluetooth. Där är även på höger öronkåpa vi har den tryckkänsliga pekplattan som används för allt mellan att sänka och höja volymen, till att svara på samtal och hoppa till nästa spår. På vänster öronkåpa är det betydligt mer sparsmakat då man endast finner NFC taggen för Bluetooth parkoppling. Den sista egenskapen vi har att titta på är hur man går tillväga för att stänga av och sätta igång hörlurar. Istället för den bekanta av och på knappen vrider man istället höger öronkåpa till höger och vänster.
Sennheiser Captune
Det hade inte varit ett modernt trådlöst headset utan en companion app. Till att börja med har vi en inbyggd musikspelare i appen som låter dig spela lokala ljudfiler samt streama musik från streamingtjänsten Tidal. Vidare har vi så klart möjligheten att justera EQ-nivåer samt lägga över effektlager över ljudet. Man har också kontroll över styrkan av brusreduceringen.
Slutligen kan man styra över ett antal smarta funktioner i headsetet så sam Smart Pause, Call Enhancement och även vilket språk som rösten i headsetet skall använda.
Ljudbild, mikrofon och brusreducering
Om det är något som blivit tydligt när jag har tagit mig an en rad Sennheiser hörlurar så är det att Sennheiser alltid föredrar en tydlig balans i sitt ljud. Det finns en klar separation mellan alla register och varken bas eller diskant får ta över i ljudbilden. De sagt finns möjligheten att justera ljudet efter smak, så tycker man som jag att basen är lite vek med fabriksinställningarna kan man fritt justera nivåerna på de olika frekvenserna utan hinder. Elementen som sitter i dessa lurar är helt klart av bra kvalitet och levererar ett ytterst bra ljud.
Förutom ljud har vi nästa stora säljargument och det är givetvis den aktiva brusreduceringen. Som tidigare nämnt regleras antingen i appen eller med ett reglage på sidan av höger öronkåpa. Man kan även dubbelklicka på touchplattan för att stänga av eventuellt ljudspår och aktivera en form medlyssning där hörlurarna släpper igenom allt ljud runt omkring
För er som inte testat på aktiv brusreducering kan man beskriva de lite som att få lock för öronen, fast inte direkt på något negativt sätt. Allt lågfrekvent bakgrundsljud som till exempel trafikbuller försvinner och ersätts av ett lätt brus istället. Jag ska vara tydlig med att säga att jag är osäker på att om det är jag som är extra känslig eller om det är något fel på mitt exemplar, men jag hör i vilket fall som helst ett tydligt brus i något högre frekvens med brusreduceringen igång. Detta överröstas så fort man slår på lite musik eller en podcast.
Det jag har märkt är att brusreducering har inga problem att stänga ute konstanta lågfrekventa toner men släpper igenom mer sporadiska ljud så som tal eller utropen från högtalarna på tågstationen. Jag personligen finner inga problem med denna nivå av brusreducering då det känns lite tryggt att inte skärma av allt ljud från omgivningen.
Sista aspekten vi har att se över är headsetets mikrofoner. Jag kan utan tvivel säga att ljudupptagningen är helt klockren då jag till vardags använder dessa hörlurar inkopplade i min arbetsdator för att prata med kunder via Soft Phone. I skrivande stund har jag gjort detta i cirka tre veckor och har efter ungefär 400 samtal inte fått ett ända klagomål på att jag hörs dåligt, vilket i sig är ett väldigt bra betyg.
Personliga tankar och synpunkter
Headsetets komfort är i sin helhet bra, men skulle kunna vara bättre. Speciellt på huvudbandet där vadderingen är något tunn och efter några timmars bruk (vilket de lätt blir till vardags) blir trycket på hjässan påtagligt. Öronkuddarna är väldigt mjuka och sköna, även om det finns aningen lite plats för öronen inuti dem. Jag som har ett mindre vänster öra och ett större högeröra (jo det är sant jag lovar) märker att mitt mindre öra får plats utan problem medans mitt större högeröra får tryckas ihop en aning för att få plats.
Batteritiden utlovad på specifikationsbladet är ”upp till 30 timmar”, detta är mätt med brusreduceringen avstängd. Med brusreduceringen påslagen handlar snarare om 20 timmar. Vilket i mitt tycker är helt utmärkt jag klarar mig nästan en hel vecka utan att behöva ladda.
Det här med att stänga av och stätta på hörlurarna genom att vrida på höger kåpa är en rätt käck funktion. Men om man har hörlurarna liggandes påslagna på skrivbordet och sedan skall ta på sig dem finns de risk för att man råkar vrida öronkåporna för långt så att de stänger av sig, så man får vara lite försiktigt vart man tar tag i dem när man plockar upp dem.
Den touch känsliga plattan är även den är cool funktion men man får vara tydlig och direkt när man klickar och sveper på plattan. Det finns också en märkbar fördröjning mellan klick och reaktion, till exempel när man skall pausa en låt.
Rösten som pratar med dig genom hörlurarna är rätt begränsad i sitt ordförråd. Andra headset i samma kategori och prisklass så som Bose QC 35 II kan läsa upp både enhetsnamn och namn på vem som ringer. Med dessa får man nöja sig att höra att telefon nummer ett är ansluten eller att det ringer från telefon nummer 1.
En sista punkt som är värd att nämna är att headsetet inte klarar av att hålla hög ljudkvalitet och plocka upp ljud från mikrofonen samtidigt. Pratar man i telefon spelar detta så klart ingen roll, men man kan alltså inte ansluta dessa till en dator och få högkvalitativt ljud samtidigt som man använder headsetets inbyggda mikrofoner.
Sennheiser PXC 550. Lägsta pris 2555kronor enligt Prisjakt.nu 2018-11-24
Impedans | Aktiv 490 Ω / Passiv 46 Ω |
Frekvensåtergivning | 17 – 23,000 Hz |
Bluetooth Version | Bluetooth 4.2 |
Ljudprofiler | Headset Profile (HSP) v.1.2 / Handsfree Profile (HFP) v.1.6 / Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) v.1.3 / Device ID Profile (DIP) v.1.3 |
Ljudtrycksnivå | 110 dB |
Högtalartyp | Dynamiska, slutna |
Laddtid | Tre timmar per full laddning |
Riktverkan mikrofon | Trippla mikrofoner med strålformande riktverkan |
Vikt utan kabel | 227g |
Total övertonshalt | 1kH, 100dB |
Recensionsexemplar inköpt av recensenten