Antlion ModMic Wireless

av Fredrik Olsson

Antlion har länge stått för kvalitet, och med det senaste språnget mot trådlöshet, så hopar sig givetvis frågorna! Kommer lagg vara ett hinder och har de lyckats behålla sina kända ljudkvalitet? Därför sätter vi fast Antlion mikrofonen på vår favorithörlur, och gormar (och viskar) för fulla muggar – detta är ModMic Wireless!

Som vanligt så infriar åtminstone Antlion med att förse även ModMic Wireless med ett snyggt case, där extra reservdelar och kablage snyggt finns instoppat. Något som kanske inte går att säga till lika stor grad om den trådlösa mikrofonen, som nu känns mer plastig, främst på grund av dess bakdel, som lyser i blått, gult eller rött (blått = aktiv, rött = mute, gult = laddas) av de dioder som finns där, tillsammans med en lättillgänglig ’mute’-knapp. Men å andra sidan, så ska mikrofonen främst höras bra, så dess estetiska kvaliteter har inte någon större bäring. Så låt oss säga så här, den är nertonad i en mattsvart plast, som bortsett från diodlamporna, ändå kommer se helt okej ut.

Själva mikrofonhalsen är väldigt böjbar, så du kan verkligen få den vinklad så som du vill ha den, trots att du behöver sätta själva bakdelen centralt (och på ett platt underlag) på sidan av de hörlurar som du tänker använda. Det medföljer en magnet (finns extra sådana i reserv dessutom) som har dubbelhäftande lim på undersidan, vilket är specialgjort, och klarar väldigt starka rörelser innan det faller av. Vilket är resultatet av ett väldigt pålitligt underlag, samt en djävulskt stark magnet.

Ser man till design och konstruktion, så verkar ledordet i framtagandet av denna mikrofon ordet tillförlitlighet! Pålitligt, hållbart men kanske inte en vacker historia.

Men utseende och design i all ära – när det kommer till en mikrofon så är det givetvis ljudkvaliteten som står i fokus, och på denna front så är det något makalöst som Antlion skapat här. Dels så kommer mikrofonen med en knapp, där du kan variera mellan omni-directional (tar upp ljud runtom mikrofonen) och ett mer riktat läge (med noise-cancelling funktion), liknande ’njure’, där den tar upp mot ett specifikt område, och därför tar ner en stor del av bakgrundsljudet, men även fokuserar ljudbilden ytterligare – även om det är en tydlig skillnad i omfång i ljudbild från den omni-direktionella inställningen, som är snäppet bättre.

Det är här som denna lilla trådlösa historia på riktigt tog ett stort kliv framåt. Dels så får du (trots sin lilla storlek) en fyllig och öppen ljudbild, som tar upp i princip hela registret av din röst, och dessutom utan distorsion. Visst märker man att den omni-direktionella inställningen är väldigt känslig, ja, den kommer plocka upp ljud om det så är precis i din närhet eller på andra sidan lokalen. För att inte tala om eventuell ljudkälla inifrån de hörlurar du sitter med.

Skulle jag nämna en liten fläck på helheten, vad gäller mikrofonen, så är det motsägelsefullt just denna höga ljudkänslighet, parat grundinställningen som är försatt med AGC (Automatic Gain Control), som justerar ljudvolymen beroende på hur du pratar. De kan skapa obalanserade ljudnivåer, som fluktuerar beroende på hög eller låg volym. Men AGC är lätt att stänga av, och genom att välja ’njure’-läget så får man även ett mer fokuserat ljud, även om det verkar ta ner lite av omfånget i ljudupptagningen. Jag rekommenderar dessutom att du oavsett vilken inställning man väljer, sitter med ett slutet headset, just för att minimera eventuell ljudupptagning av t.ex. musik eller andra personer från lurarna.

När det kommer till batteritid, så bjuder den på upp till tolv timmar, vilket borde räcka mer än väl för de flesta – med undantag e-sportsinriktade spelare, som säkerligen är på håret. Men på det stora hela, så borde denna batteritid funka för de flesta.

En annan detalj värd att gå in på är den dongel som medföljer. Mikrofonen använder Bluetooth, och detta sköts enbart av den USB-dongel som medföljer, vilket dessvärre innebär att du inte kan använda den rakt av till din mobil. Men med det sagt, så är övervinner ljudkvaliteten alla ovanstående småhinder, och ger dig en bra ljudbild, oavsett om du sitter vid dator eller Playstation 4. Med det sagt, så faller den under bitrate och komprimeringstekniken på konsolen, vilket nergraderar ljudkvaliteten mycket – men det är inget unikt för denna mikrofon, utan är snarare något som sker för alla produkter.

Visst snackar vi inte studiomikrofons kvalitet, men ärligt talat – för att vara trådlöst över blåtand, samtidigt som den håller enormt bra ljudkvalitet, och slår även merparten av dagens gaming headset – ja, då snackar vi bra grejer. Och ärligt talat är den till och med i paritet med lågbudget modellerna av studiomikrofoner, så till skillnad från dessa, så kan denna smidigt användas även till andra enheter, och kan paras med vilka hörlurar du vill! Win-win!


Specifikation

En ModMic Wireless USB-mottagare, USB-En förlängningskabel för USB-mottagare, USB-A till USB-Mikro laddningskabel, Två basklammer och två extra lim, Ett skumpopfilter, Hardshell bärväska, Bruksanvisning, Alkohol rengöringsduk

Dubbla mikrofonlägen: omni- och uni-directional, Laddningsport: Micro-USB till USB Type-A, Huvudenhet: Snabbmute & LED-statusindikatorer (ström, laddning och avstängning), Plated Neodym N45 styrka magneter, Räckvidd: 10+ meter, Samplingshastighet: 16 bit, Samplingsfrekvens: 48 kHz, Codec: aptX Low Latency,  Latency: ~34 ms, Svarsområde (Omni-läge): 20 hz till 20 khz.

ModMic Wireless. Lägsta pris 1290 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-01-14.

Recensionsex tillhandahållet av Antlion.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar