Jaybird RUN

av Maxx Löfström

Dags att svetta extra mycket, lyfta ännu mer vikter än vanligt, och samtidigt lyssna på ljudet av sporthörlurar, och ta reda på hur bra de faktiskt är! Vi har testat Jaybird RUN i vått och torrt, och här är vårt utlåtande.

Känsla, Design & Ergonomi

Jaybird har byggt upp sitt märke kring mobilitet och sport; och det är här som deras mest utmärkande sporthörlurar dyker upp. Jaybird Run är trådlösa in-ear hörlurar med utbytbara fenor (gummidetaljer gjorda för att hålla sig kvar i dina öron) och proppar. Till skillnad från många andra sportlurar så är dessa speciella på det sättet att de består av enbart två snäckor – ett för varje öra. Ingen kabel som går bakom nacken, eller några andra detaljer. Det går inte att bli mer trådlöst än så här skulle man kunna säga.

Med i förpackningen medföljer ett gäng olika storlekar på fenor och proppar, så möjligheten att få en så komfortabel upplevelse som möjligt. Detta är verkligen en av Runs bästa sidor – anpassningsförmågan gör att det med största sannolikhet kommer finnas en passform på snäckorna som kommer sitta bra i dina öron, men samtidigt kommer göra att de sitter bra utan att ramla av.

De kommer i tre utföranden, svart-silver, silver-vit och silver-gul. De första två är diskreta och den senare är till för att synas – så på detta sätt så är det verkligen en smakfråga.

Som de sportlurar de är, så är de även vatten- och svettbeständiga, vilket kommer behövas när du springer på löpbandet. I mitt fall så sprang jag, samt gymmade för att verkligen se hur de kändes under användning och workout. Trots det beskedliga utseendet på lurarna så håller de sig väldigt bra i öronen, och det krävs mycket för att få de att ramla ur öronen.

Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon

När det kommer till ljudbilden så kan det redan sägas att den är mer skral i jämförelse med andra sporthörlurar men fortfarande bra. Att de ska förlita sig på egna batterier, i två separata enheter gör nog sitt, tillsammans med den trådlösa faktorn och drivelement på 6 mm. De har ett frekvensomfång mellan 20 – 20000 Hz, så dynamiken finns där, men elementen i öronsnäckorna lyckas inte ge en helhet som riktigt övertygar lika bra som andra in-ear hörlurar. Med det sagt, så är det ändå klart lyssningsbart och kommer fungera för vad det är gjort för – workouts och generell träning (och långa promenader och gud vet vad mer). En mindre rolig men inte så ofta förekommande detalj är att den vänstra öronsnäckan ibland tappar anslutning. Men det är bara att sätta den i laddstationen (som är bärbar) och ta upp igen, så funkar det. Men det kan att ha att göra med att den högra öronsnäckan är den primära källan – tänk därför på att ha mobilen satt på din högra sida av kroppen för optimal anslutning.

Mikrofonen i lurarna är aningen låg, men gör sitt jobb – och med tanke på hur otroligt trådlösa dessa är, så är det ändå ett förvånansvärt bra ljud för vad det är.

Men att syna detta headset enbart på dess beståndsdelar och inte på helheten är ett stort misstag. För om man ser till helheten så går det inte att förneka att det osar kvalitet överlag.

Trådlöst utan några som helst kablar, samt Jaybirds mobilapp där du kan justera ljudnivåer, en batteritid på 4 timmar, samt möjlighet för ytterligare 8 timmar, sköna hörlurar som sitter fast oavsett aktivitet tillsammans med en laddstation som i sig självt kan laddas upp och användas för att ladda upp snäckorna medan du springer, är några saker som verkligen cementerar Jaybirds kvalitetstänk.

Interface, Användning & installation

Att starta de är busenkelt – öppna bluetooth på din mobil, lyft ur hörlurarna ur sin laddstation och välj de. Sedan kommer de per automatik alltid starta och koppla mot din mobil varje gång du lyfter de ur laddstationen. Enkelt och smidigt så det förslår!

Du har touchknappar på sidan av lurarna, som förvisso gör att de trycks in lite för mycket i dina öron om du behöver trycka, men det fungerar bra.

Men slutligen så kommer vi till priset, som för många kommer bli lurarnas största akilleshäl. Som billigast hittas de för 1990 kronor i skrivande stund, och det är en prisbild som verkligen tåls att tänkas på innan ett eventuellt köp.

Men då helheten är så komplett, och verkligen gör vad den sätter ut att göra – med trådlöshet utan kablar, anpassningsbar passform och ljudbild, samt bra batteritid, så kostar det verkligen att ligga på topp. Även om ljudbilden gärna hade varit aningen bättre.


Specifikation

Akustisk konstruktion: Sluten, Högtalarelement: Dynamiska, Hörlursdesign: In-ear
Knappar: Föregående låt, Nästa låt, Play/Pause, Svarsknapp, Volymkontroll, Stereo 2.0

Trådlös anslutningsteknik: Bluetooth, Bluetooth-codec: A2DP, HFP, HSP, SPP, Bluetooth-version: 4.1,
Elementstorlek:  6 mm, Produktvikt:  9 g, Avsedda för sportbruk, Helt kabelfri design (in-ear hörlurar), Laddning via USB,Frekvensomfång (max): 20 000 Hz, Frekvensomfång (min): 20 Hz, Headset (inbyggd/medfölj. mikrofon): Ja, Impedans:  16 Ω, Känslighet: 103 dB/mW,

Batteritid (drift): 4 h + 8 h

Jaybird RUN. Lägsta pris enligt Prisjakt.nu 1990kr 2018-08-14
Recensionsex tillhandahållet av Jaybird

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar