Vid det här laget vet de flesta att Sennheiser är ett märke som står för kvalitet. Men med den kvaliteten kommer gärna också en saftig prislapp. Denna gång står GSP 550 på menyn och frågan som vi ställs inför är om även Sennheiser har lyckats skapa något som rättfärdigar priset. Ja, den frågan ska jag svara på i dag!
Designöversikt
Om vi börjar med att ta en snabb titt i lådan på vad som följer med har vi utöver hörlurarna i sig ett USB-ljudkort och en micro USB-kabel. Här kopplas allt samman på ett något annorlunda sätt, då ena änden av ljudkortet har en proprietär analog anslutning som kopplas in i headsetet. I andra änden finns det sedan en micro USB hona där du kopplar in den tidigare nämnda USB-kabeln till din dator. Detta kanske till en början inte låter så konstigt, men det innebär att du inte kan koppla in headsetet till ett vanligt 3,5 mm uttag utan att köpa till en adapter. Vidare innebär det också att du bara kan använda ljudkortet till Sennheisers headset som använder sig av samma typ av proprietära anslutning, som till exempel mina PC373D.
Headsetet i sig använder sig av öppna kåpor, vilket då innebär att de inte dämpar ljud från omvärlden. På vänster kåpa sitter den fällbara mikrofonen som går att tysta när den sätts i uppfällt läge. Mikrofonen i sig är en bredare bom som går att justera något sida till sida i relation till din mun. På höger sida sitter en bastant volymratt som justerar hörlurarnas interna ljudvolym separat från din dator.
För att anpassa sig till olika huvudformer är hörlurarnas båge uppdelad i två segment med varsitt gångjärn, där ena gångjärnet justerar kåpans position i sidled och andra gångjärnet justerar kåpans lutning relativt till sidan av huvudet. Öronkuddarna är klädda i mjuk tyg och kuddarna i sig består av ett fast skum som återtar sin form när man tar av sig hörlurarna.
Med dessa hörlurar erbjuder även Sennheiser en paketlösning där deras hörlurskrok GSA 50 och deras musmatta GSA 15 hänger med.
Ljud!
Efter att ha tagit mig an ett antal headset från Sennheiser har det blivit tydligt att fokus på ljudbild ligger i en bra balans mellan bas, mellanregister och diskant. GSP 550 är inget undantag. Ljudet är väldefinierat där alla register har sin plats utan att göra övertramp på de andra. Den öppna designen på kåporna ger öppen och bred ljudbild. Vilket blir en fördel i både spel och film då man får upplevelsen av att ljudkällan sitter längre bort från öronen och det blir lättare att avgöra om ljudkällan i t.ex. spelet är framför eller bakom dig.
Öppna kåpor har dock sina nackdelar. Allt ljud från omgivningen kommer kunna överrösta ljudet från hörlurarna, dock har jag kommit att uppskatta förmågan att kunna stänga av ljudet och prata med folk i min omgivning utan att behöva ta av mig hörlurarna. Så om du frågar mig personligen tycker jag att fördelarna väger över nackdelarna för öppna kåpor.
Mikrofonen har adekvat ljudkvalitet i att rösten är klar och tydlig, men saknar ljup och det är tydligt att den har svårt att plocka upp de lägre frekvenserna från din röst. Detta är inget oväntat då mikrofonen ofta är akilleshälen i gaming headset, men den finns där och gör helt klart sitt jobb helt godkänt.
Personliga synpunkter
Sennheiser har lite otur i att jag till vardags använder mig av deras PC 373D som mångt och mycket bockar av samma punkter som GSP 550, fast till ett något lägre pris. USB-ljudkortet som följer med är samma, PC 373D använder sig också av öppna kåpor och ljudkvaliteten är mer eller mindre samma, bortsett från att GSP 550 har något tyngre bas i sig. Liknande volymratt och mikrofonen tystas även i uppfällt läge.
Sennheiser GSP 550
Lägsta pris 2,350.00 kronor enligt sennheiser.se
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.