ASUS ROG Pugio

av Fredrik Olsson

ASUS fortsätter strida hårt med sin ROG serie bland möss. Denna gång nås vi av den korta dolk till mus som kallas Pugio (efter en romersk kniv); med vilken ASUS siktar in sig på en mer anpassningsbar mus. Men skär musen ända in till mitt lilla gamer hjärta, eller når det alldeles för kort. Vi tar oss hugg med musen i fråga för att se om dess egg når ända in.

Design, Ergonomi & känsla

Det är tydligt att ASUS denna gång gjort väldigt specifika designbeslut, då musen har nästan en timglasformad uppsyn. Med två sidoknappar på respektive sida, så funkar den bra som ambidextriös mus, och kommer därför funka bra för betydligt fler användare. Däremot så gör detta att den inte riktigt faller rätt i smaken för någon till hundra procent. Musen är relativt kort, med hög rygg och en bra vikt som sitter centrerad i musen. Utseendemässigt står den ut med tidigare sagda timglasformningen och RGB belysning jäms med bakre delen, logotypen och scrollhjulet. En RGB belysning som för övrigt är klar och tydlig i samtliga färger.

För användare av klo-grepp så kommer den finna sin plats bra, men hos helhands användare så lämnar dess korta längd endel att önska. Båda sidorna på musen är belagda med gummiyta som gör att musen knappast försvinner ur ens grepp i första taget; och dess övriga yta består av en mattsvart hårdplast som gör sitt jobb väl. Värt att nämna är förresten att det medföljer två knappsatser, vilket innebär att om du vill göra dig av med exempelvis den högra sidans extra knappar, så kan du lätt byta ut dessa till en statisk bricka, och därför slippa de två knapparna.

Överlag så funkar musen bra rent ergonomiskt, även om dess korta längd kan bli ett gissel för vissa spelare. Men med gummibelagda sidor och en välbalanserad tyngd så finner den snabbt sin plats.

Hårdvara & hållbarhet

Gluttar vi under huven på denna lilla mus så finner vi en optisk sensor med stöd för upp till 7200 DPI, 150 IPS och 30 g acceleration. Något som faktiskt märks i exakta rörelser (och som kan ställas in extra mycket i programvaran ROG Armoury) över musmattan. Sedan har vi Omron brytare för vänster- och höger musknapp som klara hela 50 miljoner klick vilket borde räcka för de flesta spelare där ute. Men inte nog med det; det medföljer även ytterligare två brytare skulle man en vacker dag vilja eller behöva byta ut de två som sitter på musen. Förvisso kan jag tycka att detta är lite mer av en gimmick då de flesta i regel byter mus eller egentligen aldrig får musknapparna att gå sönder. Men valet finns och det är hedervärt i sig.

Helhetsmässigt så får man en kortare mus, som trots sin storlek ändå kan ge mycket valuta för pengarna (cirka 850-900 kronor), då man får ombytbara knappar, brytare och en snygg om än enkel design.

Programvara

Programvaran ROG Armoury ger dig de sedvanliga inställningsmöjligheterna. Ändra RGB belysningen i ett antal olika förinställda sätt, synka musen med ev. övrig ROG utrustning, förbered med totalt tre profiler, ställ in knappar, makros och DPI inställningar m.m. Det hela är tydligt, effektivt om än utan överraskningar. Helt klart adekvat.


Specifikation

Datormus –  Sensor: Optisk OS Support – Windows® 10, Windows® 8.1, Windows® 7 – Dimensioner: L 120 x V 68 x H 37 mm – Vikt: 103 g utan kabel – Upplösning 7200 DPI – Innehåll: 1 x ROG väska, 1 x ROG accessary case, 2 x Japansk-gjorda Omron brytare, 2 x sidoknapp skydd, 1 x ROG logo sticker

Prisbild ca 900 krRecensionsexemplar tillhandahållen av ASUS

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar