Logitech G433

av Fredrik Olsson

Logitech ger användarna en mängd färgalternativ och säger ”-välj nu den som passar er bäst!”. Headsetet skryter med 7.1 surroundljud i valfritt utseende, som dessvärre har en del problem. Men vad exakt är bra och vad är mindre bra? Vi slänger på oss Logitechs mest estetiskt inbjudande headset (för mig d.v.s.) och tittar på hur läget ser ut för denna nya inkarnation.

Känsla, Design & Ergonomi

Som redan nämnt så kan man lite välja sin färg med detta headset. Det kommer i fyra utföranden (blå-kamouflage, svart, rött och blått) som alla upplevs kontrasterande från varandra och ger användaren valmöjligheter ur ren estetisk synvinkel. Om vi ser till dess konstruktion, så är detta ett headset i öppen design med låg vikt, i en form som liknar Logitechs G533. En rundad tygindränkt design med en enda huvudbygel.

Under användning märker man att tyget andas bra och inte skapar alls så värst mycket svett, utan att för den delen skumma på ljudkvaliteten. Förvisso kan dess tyg kännas aningen ”stickigt” under längre användning, men det är med säkerhet en vanesak. Värt att nämna är att det även följer med ett extra par öronkuddar i mikrofiber (samt en bärväska) som skänker det en mer proffsig touch.

Själva konstruktionen i sin helhet känns plastig, men ändå väldigt hållbar. Dess huvudbygel känns stabil trots sitt material, och sitter bra över huvudet utan att skapa ett alltför hårt tryck överlag.

Ljudbild, kompatibilitet & mikrofon

Nu kommer vi till det som för mig blev väldigt svårt att ge en rättvis bild; då 7.1 surroundljudet som ges via en USB dongel helt enkelt stör hela upplevelsen. Väl inkopplad, så blir mikrofonen överkänslig och läcker som ett såll. D.v.s. att ljud från öronkåporna når mikrofonen och gör att ens medspelare lätt hör allt du hör; och vips så har vi rundgång. Dessutom skapar 7.1-ljudet en artificiell känsla på ljudbilden över hela spektrumet. Denna bit är förvisso högst subjektiv, men det sker en digitalisering av ljudet som blir märkbar, med överdriven diskant och ett mellanregister som helt enkelt inte övertygar. Dessutom provade vi att justera 7.1 surroundljudet i Logitechs programvara, dock utan någon som helst större skillnad.

Tillbehör och kablage finns det gott om.

Men varför är det då svårt att ge en rättvis bild? Jo, för att om man vill så kan man koppla ur USB-dongeln och koppla in headsetet rakt in i valfri 3.5 mm kontakt. Plötsligt blir ljudet avsevärt bättre! Diskant, mellanregister och framförallt basen utmärker sig mer; som att det är ett helt annat headset. Vilket ändå bevisar att drivelementen faktiskt är bra (beroende på ljudkälla) och att det är USB-dongeln med  7.1 ljud som är boven.

Till och med på mikrofonen märktes skillnad, från att läcka som ett såll samt ge missljud, till att faktiskt leverera en ren upplevelse. Bara genom att strunta i USB-dongeln?! Det är dessutom ett svagt spänningsljud när man använder USB-dongeln som även försvinner, så ytterligare en fördel för att köra utan 7.1 ljudet.

Men detta är dock under ”vanlig” användning av headsetet, om du faktiskt använder 7.1 ljudet i spel, så får du en bra upplevelse som ger bra miljö- och rumskänsla. Men om man måste bolla mellan att dra ur och in USB-dongeln så blir det ett problem. 7.1 ljudet kan stängas av i programvaran, men när vi provade att göra detta, så blev det ärligt talat knappt någon skillnad alls. Vilket ännu en gång begraver 7.1 ljudet under ännu mer nackdelar.

Interface, Användning & installation

Logitechs Gaming Software är en av företagets absolut starkaste trumfkort, men här tappar det sin funktion. Eftersom 7.1 systemet och i förlängning USB-dongeln måste vara inkopplad för att hittas i programvaran, så går det alltså enbart att göra vissa ändringar när denna används. Men om du kör via dess 3.5 mm kontakt så hittas den inte, och har ändå en bättre ljudbild.  Annars är självklart programvaran himla effektiv; bara koppla in ditt headset (med USB-kontakt) och det hittas omgående.

Där kan du (på pappret) ändra 7.1 ljudet samt stänga av och sätta på det. Men även ändra i programmets equaliser, även om vi märker väldigt små skillnader även där. Men det är ändå bra att möjligheterna finns där.

Det bör nämnas att alla dessa problem, kan vara på grund av drivrutiner, så det kan vara värt att återkoppla på detta headset längre fram, då 7.1 ljud och dess optimering mycket väl är något som Logitech kan addressera inom kort. Men i nuläget så kan vi bara utgå från den produkt vi har hos oss.

 

Specifikation

FYSISKA SPECIFIKATIONER:

Vikt (utan sladd): 259 g, USB-digitalomvandlare: 160 mm, PC-sladdlängd: 2 m, Mobilsladdlängd: 1,5 m,
TEKNISKA SPECIFIKATIONER:

Högtalarelement: 40 mm, Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz, Impedans: 32 Ω, Känslighet: 107 dB vid 1 KHz, SPL 30mW/1cm, Kabellängd: 2 m,
Mikrofonens upptagningsmönster: kardioid (riktad), Typ: Bakre elektretkondensator, Storlek: 4 mm, Frekvensåtergivning: 100 Hz–10 kHz

Cirkapris – 1200 kr
Recensionsex tillhandahållet av Logitech

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar