Logitech G915

av Fredrik Olsson

How low can you go!”, ser ut att ha varit ledorden i skapandet av Logitechs tunna och trådlösa tangentbord. Att det sedan även är utrustat med metallfinish, mekaniska brytare och RGB belysning gör det hela till en än mer intressant uppstickare i dagens gaming sammanhang. Men frågan är om kvaliteten matchar priset – detta är lyx på hög nivå. Men är lyxen berättigad?


Ja dekadensen hos Logitechs G915 är tydlig. För med ett listpris på nästan 2700 kronor, så ska det givetvis vara flådigt och alldeles fantastiskt. Och mycket riktigt så visar Logitech redan från start var skåpet ska stå. Med en otroligt robust metallfinish och genomgående hållbar design, så får det väldigt låg-profilerade tangentbordet inte bara en aura av flärd, utan även ren och skär kvalitet. De nya GL brytarna (som kommer i tre utföranden – för oss blev det den klickiga varianten) är härliga att använda, och mixar Cherry MX känslan med chiclet, utan att någonsin kännas som att de är för syns skull. Accentueringen är fantastisk rentav (mycket superlativ nu) och avstånd till registrering är verkligen underbar – då det har ett avstånd på 1.5 mm innan registrering och en aktiveringskraft på 50 g. Att under en längre stunds skrivande eller massakrerade av banditer i Borderlands 3 få känna de väldigt distinkta brytarna, tillsammans med ett av de mest tillfredsställande klick-ljuden jag hört, gör det hela till en upplevelse svår att värja för någon.

Om vi tittar på resten av tangentbordet – så är givetvis trådlösheten och RGB belysningen en intressant mix. Med en batteritid (med full användning av RGB) på 30 timmar så är det en imponerande mängd timmar som ges. Sedan att du kan justera ner ljusstyrkan om du vill, så kan du bespara dig på ännu fler timmar innan eventuell uppladdning behövs. Att du då även bara pluggar in kabeln och fortsätter klicka vidare i vanlig takt medan tangentbordet laddas gör det hela bara ännu mer smidigt.

Det medföljer dessutom en mängd funktionsknappar. Du har fyra dedikerade mediaknappar, samt ett följsamt volymhjul i metall, fem G-knappar för makros och annat, samt profilknappar. Sedan har du även två knappar för Blåtand och ”vanlig” trådlöshet som du kan skifta mellan, om du exempelvis vill fortsätta skriva på din telefon, och sedan hoppa tillbaka till datorn. Visst är det en lyxfunktion, som kanske inte är allt för användbar – men det går inte förneka enkelheten i att skifta mellan olika enheter att skriva på om så önskas.

Men all lyx till trots så är det en stor detalj som med rätta kan ge smolk i den ökända bägaren. Priset! Med en prisbild på nästan 2700 kronor, så är det så klart en saftig slant att hosta upp. Mycket kan man svälja vad gäller kvalitet och lyx – men för det priset får du en eller nästan två andrahands Xbox One idag! Så då är frågan – hur ska G915 lyckas överkomma sitt pris? Till att börja med, så kan jag tänka mig att priset i nuläget säkerligen kan sänkas lite (ett par hundringar) och att det skulle ändra situationen. Men jag måste idag ändå arbeta utifrån den prisbild som finns, och utifrån den kvalitet som tangentbordet ändå besitter.

Det är ett tangentbord som enligt mig kan komma att bli en ny klassiker från Logitech. Dess sköna vikt på strax över ett kilo, bastant och redigt konstruerat iförd läcker metallyta, mängder med snygga mediaknappar, som alla ändå känns väldesignade och aldrig plottrigt, gör att det ändå vinner tillbaka lite där. Sedan att det finns i tre utföranden, där de nya brytarna i GL Clicky versionen är utsökt balanserade i hastighet och avstånd gör det bara än mer frestande. Men ändå är vi inte ännu där för priset. Men sedan adderar vi trådlösheten, den underbara programvaran som Logitech är känd för, blåtandsmöjlighet, volymhjul och RGB belysning TROTS trådlösheten i över trettio timmar! Ja, då står det klart för mig i alla fall. Priset till trots; det är väldigt acceptabelt. För detta är ren och skär kvalitet, och kommer med all säkerhet hålla i många år.

Sedan att tangentbordet saknar en usb port, är förvisso något jag saknar… men å andra sidan, det är trådlöst, så är givetvis en självklarhet.


Specifikation

FYSISKA SPECIFIKATIONER

Längd: 475 mm, Bredd: 150 mm, Höjd: 22 mm, Vikt (utan kabel): 1025 g, PC-sladdlängd: 1,8 m.

TEKNISKA SPECIFIKATIONER

GL-brytare med låg profil: Avstånd till aktiveringspunkten: 1,5 mm, Aktiveringskraft: 50 g, Totalt avstånd: 2,7 mm Batteritid: 30 timmar (100 % ljusstyrka), Inbyggt minne: 2 ljusprofiler, 3 G-knappar, makroprofiler.
Andra funktioner: Trådlös LIGHTSPEED, Bluetooth®, LIGHTSYNC RGB, belysning per tangent, 5 dedikerade G-knappar, Dedikerad mediekontroll och kantlöst volymhjul.

Logitech G915. Lägsta pris 2690 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-09-23.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar