Steelseries Rival 710

av Fredrik Olsson

För en gångs skull så är det inte mitt bräckliga sinne som spelar spratt på mig – för visst vibrerar denna mus alltid, och man kan till och med ställa in hur och när detta ska hända. Märkligt…? Ja, läs vidare så kommer jag till det…

Design, Ergonomi, känsla & teknik

Med en mer avlång design, med aningen sträva gummibeklädda sidor, och en något glatt yta så står Rival 710 unik i konkurrensen. För att inte tala om den OLED skärm som pryder musens vänstra sida.

Under längre perioder av spelande så går det inte annat än hylla dess goda design och aningen tyngre vikt. Med Steelseries TrueMove3 sensor, som i sig upplevs väldigt exakt i sin spårning, så upplever jag att musens goda egenskaper inte är falsk reklam, utan att den faktiskt stämmer. Sedan att du även kan modulera musen (du kan 3D printa och byta ut baktill musen) till viss del, skapar lite extra mervärde, även om det inte är musens huvudfokus direkt.

Den är såpass modulär att du kan byta ut kabel (det medföljer en tvinnad och en gummikabel), sensor och själva höljet, om du vill – även om det dock betyder att du får köpa till dig det du vill ha från Steelseries. Men att möjligheten finns är ändå uppskattad.

Med upp till 12000 CPI så finns ett bra spann som kommer passa mer eller mindre alla spelare, och sedan att det inte är acceleration på musen, utan 1:1 spårningsexakthet, ja det skadar sannerligen inte.

Så sett till användning och komfort, så är det mer eller mindre bara fördelar – även om de som föredrar klogrepp, kanske ska titta på en mindre mus.

Det vibrerar på bra….

Ja, sedan har vi excesserna (i alla fall enligt mig) – som på något sätt definierar Rival 710. Dels har vi den svart-vita OLED skärm, som utöver att bara ge lite mer estetisk känsla, även innehåller ett menysystem inbyggt i musen, där du kommer åt olika inställningar och profiler. Attans smidigt och lätthanterligt.

Modulärt – för de som vill!

Den andra aspekten hittar vi i mjukvaran – där vi nämligen kan ställa in utöver RGB belysning, Makros, knappmappning, upp till 5 olika configs/profiler och OLED skärmen, även kan skapa så kallade taktila ’cooldowns’. Vad dessa i praktiken är – är att du väljer en intervall samt en form av vibration, så kan du t.ex. matcha cooldowns (eller andra saker om du så önskar) i spel. T.ex. om du i Diablo 3 vet att du har 3 sekunders cooldown på en kraft, så kan du ställa in att när du aktiverar den på knappen, så tar det 3 sekunder och sedan ger musen en valfri vibration. På detta sätt, så kan du busenkelt under spelandet känna av när du snarast kan aktivera kraften i fråga.

Överskådlig och intuitiv mjukvara!

Denna taktila cooldown, som de kallar det, är verkligen en gudagåva. I alla fall för mig. Jag spelade Assassin’s Creed Odyssey, och istället för att flänga runt med blicken, så kunde jag känna av när vissa förmågor var redo att användas. Eller när jag spelade Doom, och det var dags att mosa ett monster på ett visst sätt, ja då kände jag av det. Allt är kopplat mot olika profiler, som du lätt kan byta mellan ’on-the-go’. Riktigt bra initiativ – som förvisso inte är något för alla, men som ger en mer originell mus på det stora hela, särskilt med tanke på att den (trots sina funktioner och utformning) faktiskt enligt mig ligger i en bra prisbild på cirka 1100 kronor. Det är ändå en av Steelseries high-end möss.

 


Specifikation

Sensor: TrueMove3, Type: Optical, CPI: 100–12000 in 100 CPI Increments, IPS: 350+, on SteelSeries QcK surfaces, Acceleration: 50G, Polling Rate: 1ms (1000 Hz), Acceleration: Ingen (Zero Hardware Acceleration), Tracking Accuracy: 1:1, Material: Black Soft Touch, Shape: Ergonomic, Right-Handed, Antal knappar: 7, SteelSeries Switch rated for 60 million klicks, Vikt: 135g, Höjd: 124.9mm, Bredd: 68.5mm, Djup: 42mm, Kort kabel längd (non-braided):1m, Lång tvinnad kabel: 2m.

Steelseries Rival 710. Lägsta pris 1149 kronor enligt Prisjakt.nu. 2018-10-19.

Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar