Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Steelseries Aerox 3 Wireless | Steelseries Aerox 3 (trådad) | Gamingmöss

Steelseries Aerox 3 Wireless | Steelseries Aerox 3 (trådad) | Gamingmöss

av Fredrik Olsson

När vi recenserade Cooler Masters MM711 mus i våras stod det klart att Logitech på riktigt fått en konkurrent sett till snabba lättviktare till spelmöss. Nu är det Steelseries tur att kontra – denna gång med Aerox 3 serien, som kommer med en trådlös och en trådad version. I denna recension fokuserar vi in på den trådlösa varianten, samt frågan; kan den komma i närhet av MM711?


Den nätta musen ger verkligen ett bra första intryck. Den perforerade botten med vagt upplyst RGB känns inte bara smakfullt återhållsam, utan även väldigt bra rent passformsmässigt. Den lätta musen (57 g) kommer i en sträv mattsvart plast som verkligen får musen att sitta riktigt bra i handen, utan att den för den delen sladdrar runt för mycket på grund av den lätta vikten. De fyra glidområdena under musen förser den med ett väldigt bra glid utan att den blir för svävande, vilket är A och O i skapandet av en precis spelmus. Den optiska sensorn (som går mellan 200-18000 CPI) har en väldigt bra acceleration och exakthet som verkligen känns direkt i snabba FPS eller strategispel. Detta är säkert på grund av den TrueMove Core sensor som Steelseries har här som trots att musen är trådlös, ändå ger oerhört imponerande prestanda utan någon som helst påtagligt lagg. Huvudknapparna (vänster och höger) känns härligt taktila med ett tillfredsställande klick och en rapp respons. Något som på en gång märktes under de spelomgångar som skedde med musen.

Passformsmässigt är musen aningen avsmalnad längre fram för att sedan bli bredare mot bakänden. Detta gör att storleken i mina ögon på många sätt har blivit nära nog perfekt. Musen är nämligen inte för liten för att försvinna under min stora hand – oavsett om jag spelar med helhandsgrepp eller klo-grepp. Framförallt är den inte heller för stor och klumpig. Detta gör att den med andra ord kan komma att fungera riktigt bra i de flesta användares händer, stora som små, vilket är en bedrift i sig! Att denna serie (Aerox 3) är utrustade med USB-C kontakter, gör laddning och spelande (för de som vill spela med kabel) smidigt och enkelt. Bra framtidstänk och framförallt bra investerat, då inte alla gått över till USB-C än. Skulle det dessutom vara så att du vill koppla den trådlösa Aerox 3 mot olika typer av enheter har den en knapp på undersidan där du växlar mellan 2.4 GHz bandet (trådlöst), blåtand (trådlöst) eller ’off’, vilket är bra för när du laddar men vill använda kabeln.

Sett till programvara använder sig musen av Steelseries Engine 3, vilket har mognat avsevärt på senaste tiden. Du kan självklart mappa om samtliga av de sex knappar som finns på musen, och skapa fördefinierade känslighetsnivåer som snabbt flippas emellan via musens lilla DPI/CPI knapp. RGB belysningen kan dessutom anpassas här, och du kan både ändra vilka av de tre zoner som finns sett till belysning, men givetvis även styrka och om musen ska sänka/stänga av belysningen under användning. Detta måste jag säga är riktigt smart… Inte bara sparar du värdefull batterikraft genom att stänga ner belysningen när du aktivt använder den, du kan även välja att ha igång ett ”Smart Mode” för belysningen, vilket innebär att den stänger belysningen om den inte används. Utöver detta kan du även ställa in en ”sleep timer”, vilket innebär att musen stänger ner sig efter ett visst antal minuter. Något som i detta fall faktiskt krävs…

Programvaran är helt enkelt väldigt robust och parat med den stilrena och oerhört lätta trådlösa musen en härlig kombo. Att just musen är välbalanserad och framförallt skön att använda gör att den på riktigt går upp mot Cooler Masters MM711 i mitt tycke. Allt är inte perfekt dock…

Den redan nämnda batteritiden är det som behövs tas upp – även om detta mer eller mindre är en petitess på det stora hela. När musen går in i ”sleep mode”, stängs den mycket riktigt ner, och tar en liten liten stund att starta upp, när man trycker på någon av dess knappar. Just att det ska behövas klickas på en musknapp för att få igång den känner jag är lite jobbigt, då jag hellre sett att den vaknat av att man rörde vid den. Om man sedan försöker ställa in ”sleep timer” på exempelvis fem-tio minuter märker man direkt hur snabbt batteriet faktiskt tar slut.

Trots att man tänker att ”Ja men tio minuter på en dag är väl ingenting?”. Jag vet inte om det är att musens batteri är extra svagt, för med smartläget för belysningen (som ska stänga ner den om musen är inaktiv) är min tanke att det är belysningen som är boven i dramat. Om den även laddas ur med smartläget aktiverat gör det mig lite besviken. Nåväl, nu bör det sägas att jag testat med exempelvis fem till tio minuter samt att helt stänga av ”sleep timer”, bara för att se hur snabbt musen laddas ur, och fått dessa resultat. Om musen däremot har denna ’timer’ satt på dess ursprungsinställning på cirka en minut, ja då håller den avsevärt mycket längre. Dock är en minut väldigt snabbt, för om du bara går iväg från datorn en snabbis blir det att du behöver klicka till på musen för att få igång den. Än en gång, detta är verkligen en petitess, då detta ändå är hur den givetvis bör spara ström, men jag hade gärna sett att den åtminstone gick igång av rörelse.

Till syvende och sist…

Var hamnar då denna mus i kontrast mot alla andra gamingmöss och specifikt min favorit MM711? Mycket bra är det korta svaret. Med en härlig passform, snygg design, smakfull RGB belysning och framförallt en fantastisk respons i både knappar samt styrning går det inte annat än att säga att MM711 nu blivit omkörd. Steelseries lättviktare går om den trådade på många sätt – även om den trådlösa versionen självklart kostar cirka femhundra kronor mer.

Det är där å andra sidan Aerox 3 (den trådade versionen) kommer in i bilden. Den är på pappret inte exakt likadan utöver att den är trådad förvisso, men dess känsla är mer eller mindre identisk som denna sett till passform och responsivitet. Trots att dess CPI går mellan 200-8500, och att accelerationen är på 35G (till skillnad från den trådlösa på 40G) är den klockrena upplevelsen mer eller mindre densamma. Visst är det mer lulllull hos den trådlösa storebrodern, men på det stora hela är de likadana med undantaget att den ena är trådlös. Med det sagt blir detta en väldigt intressant händelse, då jag kan säga att både denna och den trådlösa går om och blir mina nya favoriter. Den rappa responsen, härliga taktila känslan i klicken och den goda passformen gör att jag både rekommenderar Aerox 3 Wireless såväl som Aerox 3 väldigt starkt.

PS. Både den trådade och den trådlösa versionen kommer med väldigt luftiga och lätta tygkablar som inte bara är bra för att de inte korvar sig – de gör upplevelsen väldigt smidig då den lätta vikten inte upplevs påverka mössen alls. En sista bra sak värd att poängtera.


Specifikation

AEROX 3

Sensor

SteelSeries TrueMove Core

Sensortyp

Optisk

KPI

200–8 500 i 100 KPI-steg

IPS

300, på SteelSeries QcK-ytor

Acceleration

35G

Avfrågningsgrad

1000Hz / 1 ms

Hårdvaruacceleration

Ingen (noll hårdvaruacceleration)


AEROX 3 Wireless

Sensor

SteelSeries TrueMove Air

Sensortyp

Optisk

KPI

200–18 000 i 100 KPI-steg

IPS

400, på SteelSeries QcK-ytor

Acceleration

40G

Avfrågningsgrad

1000Hz / 1 ms

Hårdvaruacceleration

Ingen (noll hårdvaruacceleration)


Aerox 3. Lägsta pris 749 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-01.
Aerox 3 Wireless. Lägsta pris 1199 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-01.

Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar