Cooler Master MM711

av Fredrik Olsson

Ibland är det de små detaljerna som avgör utslaget i en recension, och med Cooler Masters MM711 och sin vaxkakeliknande uppenbarelse, så är det svårt att inte redan från start storögt viska ”naaah, vad söt!”. Men det är mer än bara blåögd söthet här – faktiskt mycket mer!


Den ultralätta gamingmusen MM711 (strax under 60 g), kommer med en av de mest lätta kablar jag någonsin sett. Nära nog viktlös i sig, gör att helheten under spelsessioner, nära nog blir som att enbart styra med handen… alltså som att din hand bokstavligen är musen. Något som är tydligt i sig då musens DPI kan nå ända upp till 16000! Ja, under spelstunder så går det inte annat än att se att musen blir som en förlängning av dig som spelare – och är något som spelare med all säkerhet kommer älska. Sedan att dess perforerade utseende blir mer av en smaksak, är en liten detalj på det stora hela.

Med en bra ”lift off”-distans, som går att ändra, samt hela sju olika dpi-nivåer (om man vill ha), så är detta en gamingmus som utan problem funkar på ett tekniskt plan. Ergonomiskt däremot så blir det kanske en mer snäv fråga…

Musen är i sig väldigt petit, och har du som jag, större händer, så är det snarare bara fingrarna som vilar på musen. Men tack och lov, så är höjd och bredd osedvanligt välproportionerad och jag fann mig för en gångs skull aldrig behövande någon större storlek eller att ändra grepp. För även om musen är liten, så kan du utan problem köra vidare med både helhandsgrepp eller klogrepp om så önskas – även om den senare rent tekniskt funkar bäst.

I övrigt kommer musen med RGB belysning, som pulserar (valfritt) snyggt genom det perforerade skalet, makros och profiler finns tillhanda , och musens samtliga knappar (den har t.ex. två sidoknappar) går att mappa om efter behag.

Så hur är det i allmänhet, och hur upplevs sensorn?

Att bara ha hög DPI/CPI gör inte en mus – utan precision och exakt styrning är ett måste. Särskilt i en mus som denna. Där kommer den numera klassiska PixArt sensorn PMW3389 in i bilden, och gör att trots musens extremt glättigt glid, så känns det aldrig som att rörelser är onödigt stora, eller för den delen inexakta. Nej, styrningen är lika välgjord som musen är lätt, och som spelmus så har det varit en ögonöppnare, särskilt sett till lättheten.

Var den kanske tappar lite är mer i det dagliga livet. Någon extra knapp hade gärna setts, och framförallt inte en så styltig programvara (Cooler Master Plus+). Den senare funkar väl okej, men känns bara lite hafsig i sitt utförande. Att musen dessutom bara känns lite som en fisk på land, när det kommer till program som Photoshop eller Premiere Pro, gör att det blir uppenbart att musen är mer gjort för gaming. Inte för att den på något sätt inte klarar produktionsarbete, eller egentligen ”vanligt” datoranvändande, men bara att dess nischade storlek och kvickhet blir lite ”overkill” i andra situationer.

Avslutningsvis vill jag gå ut på en positiv sak till – och en detalj än en gång…

Musens ”glides” på dess undersida är nog bland de mest glidbara sådana jag testat hittills, och är till mångt och mycket en aspekt som verkligen säljer in musen. Inte nog med att det tillkommer ett par extra i förpackningen, så är det samtidigt robust gjorda i plast, och kommer vad det verkar hålla länge och väl – vilket försäkrar ett bra glid under lång tid.

Och detta är vad MM711 i slutändan påvisar – en samling oerhört sköna detaljer som rundas av till en fantastisk helhet. Ja, Cooler Master har i mina ögon skapat en ny klassiker med denna mus, och det ska bli oerhört intressant att se om dess design och framförallt lätthet går att replikera i större möss eller för den delen nyare modellserier hos Cooler Master eller någon annan tillverkare. En sak är säker – för spelare kommer MM711 göra sig väldigt väldigt väl! Sen att den även är väldigt överkomlig rent prismässigt, gör det hela till en ”no-brainer”!


Specifikation

MUSMATERIAL: ABS-plast, MUSFOT: PTFE, MUSFÄRG: Svart vit
YTBEHANDLING: Matt, glansig, MUS-LYSDIODER: Ja, RGB på hjul och logotyp
MUSSENSOR: PixArt PMW3389, CPI / DPI: 7 nivåer (400, 800, 1200 (standard), 1600, 3200, 6400, 16000)
MUSSPÅRNINGSHASTIGHET: 400 ips, MUSLYFT AVSTÅND: <~ 2 mm
POLLING RATE: 1000 Hz, MUSACCELERATION: 50 g, MUSPROCESSOR: 32 bitars ARM Cortex M0 +
OMBORDMINNE: 512 KB, MUSENS LIVSLÄNGD (L / R-OMKOPPLARE): OMRON, 20 miljoner
MUSKNAPPAR: 6, PROGRAMVARA: Ja, MasterPlus + -stöd, MUSKABELNS LÄNGD: Fast Ultraweave-kabel, 1,8 m
MUSDIMENSION: 116,5 x 62,4 x 38,3 mm (L x B x H), MUSVIKT: <60 g

Cooler Master MM711. Lägsta pris 349 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-03-25.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar