EPOS H3 | Gamingheadset

av Fredrik Olsson

Epos H3, ett till synes ordinärt headset för spelmarknaden, har hamnat under luppen och frågan är hur väl ett klassiskt 3.5 mm headset står sig idag, och vad specifikt det har att tillföra? Därför placeras de mjukt över öronen, och musiken tillåts dras på hög volym!


Arvet från Sennheiser finns där, men med en mer säregen ’touch’. Epos som numera styrs helt oberoende från övriga moderbolag (Dement A/S) har med Epos H3 kommit ut med ett till synes konkurrenskraftigt gamingheadset för finsmakare.

Detta slutna headset bjuder på studiokvalitet sett till ljudbild — i alla fall utifrån dess Specifikation — och paras med en strömlinjeformad och framförallt diskret design. Epos H3 kommer i två utföranden: svart eller vitt. Det påminner om Sennheisers tidigare Headset, rent konstruktionsmässigt. I H3:s fall innebär det en låg vikt och väldigt skön komfort. Öronkuddarna är nämligen jäms med utsidan i imiterad läder, medan sidan mot användarens huvud är i mjukt tyg. Det ger en lyxig och framförallt bekväm stund med lurarna, oavsett om du sitter under kortare stunder eller ett halvt dygn. Detta ackompanjeras av en flexibel design, som med smart utformning låter öronkåporna att flexa åt sidorna för att bättre matcha användarens huvudform. Sett till funktioner direkt på hedasetet är det väldigt återhållsamt – med enbart ett volymreglage inbyggt i den högra öronkåpan för enkel åtkomst.

Konstruktionen i sig är gjord i en lätt plast, som trots mina första intryck (där de upplevdes sköra) är oerhört flexibelt och upplevs tåla långtidsanvändning utan problem. Något som dessutom rimmar väl med det kompletta stödet av plattformar – i och med 3.5 mm kontakten (PC kabel såväl som konsolkabel). Du kan utan problem koppla dessa till PC, PS4/PS5, Xbox One/Xbox Series X och Nintendo Switch och utnyttja dess komfort och ljudbild…

Allt hänger på ljudet!

Med ett frekvensomfång som når 30000 Hz och 20 Ohm är detta utan tvivel imponerande sett till dess tekniska aspekter – men hur är det under användning? Med ett dedikerat ljudkort lyfts ljudbilden till en fantastisk nivå. Ljudbilden är välbalanserad och låter dig att skifta (med hjälp av ev. tredjepartsprogramvara eller hårdvara) justera hur du vill ha det själv – och dess kraftfulla drivelement förmedlar en krispig ljudbild över hela brädet. Tydlig men ej övertagande diskant och bas möter ett mellanregister där framförallt sång står ut ordentligt. Nog tusan är arvet från Sennheiser kvar här, och levererar en väldigt hög standard. Även om vi rekommenderar en dedikerat ljudkort, märkte vi att ljudkvaliteten ändå höll sig riktigt bra med nutida inbyggda ljudkort, vilket innebär att gemene man kan njuta av detta headset om så skulle önskas.

Likaså övertygar headsetets mikrofon – i alla fall inom världen för gamingheadsets. Med vårt externa Sound BlasterX G6 ljudkort, stod den ut på det sättet att ljudet var förvånansvärt krispigt i inspelningar, och framförallt helt rent från något som helst bakgrundsbrus. Det är fortfarande inte med ett lika stort omfång som studiomikrofoner givetvis, men det var betydligt rundare i ton än många andra headset vi märkte av. Här däremot fanns det större skillnader mellan att använda inbyggda ljudkort eller externa dedikerade sådana. Överlag var det en klar och ren bild även på inbyggda ljudkort, men rösten blev tunnare och tappade klang en del. Med andra ord, ni kommer få en bra ljudbild oavsett källa, men att den kan fluktuera i kvalitet.

Värt att köpa… som ’gamer’?

För cirka 1 300 kronor är det inte ett billigt headset, särskilt idag när trådlösa headset börjar knappa in på ljudkvaliteten; som i fallet med exempelvis Astro A20 gen 2. Men det som infrias, säkert på grund av 3.5 mm kontakten är en ljudbild som många headsets skulle slåss för att ha. Särskilt för audiofilerna där ute, som värderar headsets som nära nog når studiokvalitet är detta par något att titta in. Visst är det alltmer svårt att komma ifrån att trådlösa headset mer och mer blir standard på gamingheadsetmarknaden – men Epos H3 visar att det ändå finns en tydlig plats för den ”gamla” skolans headset.


Specifikation

Allmän: Öronkoppling Runt örat
Drivelement: Dynamisk, stängd
Kabellängd 2 m, Kontaktdon 2 x 3,5 mm / 1 x 3,5 mm, (GSA 30 PC-kabel / GSA 30-konsolkabel)
Kompatibilitet PC, Mac OSX, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Strömbrytare och konsoler med 3,5 mm jackingång
Garanti 2 år
Hörlurar: Frekvensrespons 10-30.000 Hz, Impedans 20 Ω, Ljudtrycksnivå 124 dB SPL @ 1 kHz, 1V RMS,
Mikrofon: Frekvensrespons 10-18.000 Hz, Upphämtningsmönster Dubbelriktad, Känslighet -47 dBV / PA

Recensionsex tillhandahållet av EPOS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar