Huawei Smartwatch GT 2 Pro

av Fredrik Olsson

Klockor behöver inte bara vara eleganta accessoarer för män (eller kvinnor), utan faktiskt användbara verktyg i jakten på bättre hälsa – och framförallt en genväg till en stil på dina villkor. Vilket för oss till Huawei SmartWatch GT 2 Pro som lovar mycket med sina stora mängder av funktioner, men håller det hela vägen är frågan?


Utseende & Känsla

Den klassiska versionen av GT 2 Pro kommer med armband gjord av läder och specialgummi (tänk silikon) och dess yta är försedd med safirglas samt ett hölje i titanium. Med andra ord är det en lyxig känsla direkt från det att man plockar ur klockan ur sin förpackning. Efter att ha valt en av de 200+ digitala urtavlor som finns tillgängliga är det bara att slänga på sig klockan och ta en promenad. Inte nog med att klockan känner av när du börjar ta promenader (eller annan typ av träning), du kan även starta olika träningspass som finns lagrade i klockan och därigenom få mängder med information under tiden för träningen och sedan mer ingående efter att du blivit klar med träningspasset. Antal steg med den inbyggda GPS:en, ditt hjärtas BPM, tidslängd, distans och mycket mer.

Först och främst är det dock ett armbandsur, och genom den digitala urtavlan, anpassar du vilken stil du vill ha. Inte bara huruvida du ska ha mer analoga utseenden på urtavlorna, eller digitala för den delen, du kan även smidigt byta armband. Det läderband som medföljer går nämligen smidigt att byta ut och Huawei har ett gäng olika armband i både metall och silikon tillgängliga skulle du vilja ha en mer elegant eller sportig ’look’.

Det klockan vinner mest på är utformningens stilrena design, med två enkla knappar på höger sida, och en ’clean’ öppen fasad (46,7 mm x 46,7 mm x 11,4 mm). Dess storlek matchar många andra armbandsklockor, även om den fjäderlätta vikten skvallrar om dess digitala påbrå. Här finns inget enormt urverk inuti klockan som får dess vikt att ständigt göra sig påmind; med sina 52 gram (bara klockan) är det därför en betydligt lättare historia.

Inställningar nås enkelt…

Funktioner & installation

Man kan ’swipa’ åt höger och vänster för att se de olika skärmarna, vilka du dessutom själv kan anpassa bland ett urval av funktioner. Exempelvis kan du se ditt hjärtas BPM (takt) i realtid, hur mycket steg och aktivitet du gjort på en dag, kontaktbok för utvalda telefonnummer, väder, musikspelare, sömnmätare och många fler. ’Swipar’ du neråt över urtavlan når du istället en meny där du kan ställa in alarm, gå in på inställningar, starta ”stör ej”-läge, hitta din telefon och andra tillgängliga funktioner. Själva ’swipandet’ går smidigt, även om jag gärna sett aningen bättre respons. Det är förvisso en petitess på det stora hela, då det ändå flyter på oerhört bra, även om dina fingrars storlek potentiellt kan bli ett oväntat hinder när du ska dra över den lilla skärmen. Man vänjer sig tack och lov väldigt snabbt med den mindre ytan.

Du kan även ställa in vad den nedre högra knappen på klockan gör (i standardläge går den till den enorma mängd träningslägen som finns lagrade). Löpkurser inom och utomhus, simning, vandring, driving range (Golf), skidåkning, roddmaskin, triathlon är bara några av de förlagrade lägena som finns tillgängliga, alla med mängder av statistik som kan ges ut efter dina pass är klara.

Installationsmässigt kopplas först klockan till din smarttelefon, med vilken du sedan kan göra uppdateringar, eller följa mer ingående statistik (om så önskas). Du kopplar klockan nämligen mot din telefon (appen Huawei Hälsa), där du då får en god inblick i allt från ditt hälsotillstånd, sömn under längre period, stressnivåer och annat. Det är med andra ord fullsmockat med funktioner att ta del av även här! 

Värt att stanna upp vid är GPS:en, med vilken du tack och lov slipper tvånget av telefonen. GT 2 Pro kan utan problem nå GPS satelliter alldeles allena, och är därför en smärre välsignelse för spontana promenader, med eller utan telefon. Särskilt då klockan själv känner av om du tar längre promenader. När det gäller just statistik, särskilt den i telefonen, behöver du synka telefonen för att den ska överföras. Det gör du dock när du känner för det, då all typ av info ändå lagras lokalt på klockan, såsom avståndsberäkningar, steg och annat. Vill du även slänga över ett gäng MP3 låtar på den 4GB disk som finns i klockan (2GB kan användas för musik), och sedan göra dig av med telefonen helt, när du tar en joggingtur, då går även det utmärkt. Du får med lätthet musik i lurarna då klockan har gott blåtandsstöd med trådlösa headsets.

Laddning är smidigt med den magnetiska laddaren.

Det totala intrycket!

Sett till konkurrenter, finns det gott om sådana idag, där framförallt Apple Watch står ut. Här kommer dock två av de bästa och största skillnaderna. Denna klocka må inte vara billig (ca 2800 kronor), men i jämförelse med exempelvis Apple Watch och Samsung Galaxy Watch 3, är den riktigt överkomlig. Dessutom har denna klocka en batteritid på nära nog två veckor, samt snabbladdning, där du får nästan hela batteriet fyllt på under en timma. Med andra ord, där Apple Watch klockor håller en dag i snitt, får du utan problem två veckor, eller en vecka som lägst (med alla funktioner konstant igång). Allt detta får du i en klocka med oerhört välgjorda funktioner, snyggt trimmat och lyxigt utseende.

Jag hade dock gärna sett att GT 2 Pro kommit med Wi-fi stöd och att jag kunnat föra in fler snabbtelefonnummer mot min telefon (högst tio på klockan). Men å andra sidan använder man inte klockan för att ringa med särskilt ofta – om ens alls. Det är därför en liten detalj på det stora hela, särskilt då klockan är självgående, även utan telefonen i närheten. Dess musikspelare är förvisso duglig, men den kan bara spela upp MP3 filer, vilket känns föråldrat. Givetvis är det inte helt svårt att få tag på sådana, men här hade jag gärna sett att man kunde kopplat mot Spotify och laddat ner musik därigenom istället.

Mängder med urtavlor kan laddas ner och användas.

Jag var ärligt talat misstänksam inför användandet av Huawei Smartwatch GT 2 Pro – eller Smart Watches i allmänhet. Det kan lätt bli gimmickartat, när teknologi ska bli datorstyrd, särskilt om de kommer med en sån här mängd av funktioner. Jag fann den dock genuint användbar, där funktioner, sömnavläsning och dess rena estetiska ’touch’ inte bara tilltalar mig, utan nu snarare är ett måste i fortsättningen. Under mina simpass, mäter den avstånd i poolen och ger mig incitament, men lika mycket har jag fått min sömn och mitt allmänna leverne att bli bättre. Detta med Smart Watches är något vi ska djupdyka mer in i längre fram – men med Huawei Smartwatch GT 2 Pro, vet jag var ribban ska stå. Den ska stå högt, då detta utan tvekan är ett självklart köp, och samtidigt av riktigt god kvalitet som utan tvekan kommer gillas av alla!


Specifikation

Storlek: 46,7 mm x 46,7 mm x 11,4 mm
Vikt: Ungefärlig vikt: 52 g (utan armband)
Klockfodral: Färg: Night Black, Nebula Gray
Material: Titanium + Sapphire glas
Klockarmband: Black Fluoroelastomer Armband – Gray Brown Leather Armband
Färg: Night BlackNebula Gray
Skärm: 1,39 tum AMOLED 454 x 454 HD, Amoled-skärmen stödjer slide och touch gester.
Minne: 4 GB, Högtalare stöds, Anslutning: Stödjer GPS, Bluetooth 5.1 / BLE / BR / EDR
Sensorer: Accelerometer sensor, Gyroscope sensor, Geomagnetic sensor, Optical heart rate sensor, Air pressure sensor
Systemkrav: Android 5.0 eller senare, iOS 9.0 eller senare
Knappar: Strömknapp, funktionsknapp
Laddningsuttag: Trådlös laddningsport, Batteritid: 14 dagar för typisk användning. Omgivning: Temperatur: -20 ℃ ~ + 45 ℃, Fuktighet: 5% ~ 95% (icke kondens), Processor: Kirin A1 + STL4R9
Vattenresistens: 5 ATM vattenresistent., Mikrofon stöds, Laddningsspänning och strömkrav: 5V 1A

I förpackningen – Klocka x 1 – Laddningsplatta x 1 (nyare och äldre version fördelas slumpmässigt) – Användarguide & säkerhetsinformation & garantikort x1

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar