Patriot Viper V730

av Martin "Fyghar" Johansson

Det finns gott om tangentbord på marknaden i regnbågens alla färger som har funktioner nog att göra dig blind. Hur står sig då ett tangentbord som inte har alla dessa grejer men som riktar in sig mot nybörjare? Dags att ta reda på det.


Redan från start såg tangentbordet stilrent ut: svarta knappar med ett silvergrått Aluminium chassi till undersidan och en svart längd med plast längs ner, där man kan vila handlederna, som också har loggan för Viper. Enkelt och stilrent, något som lär passa så väl nya gamers som de mer erfarna. När jag kopplar in tangentbordet börjar den lysa upp i rött. Trög som jag är trodde jag att den bara hade ett mönster för belysningen och muttrade lite över det, men när jag sedan faktiskt började utforska lite med Fn-tangenten hittade jag 12 olika sätt som belysningen kan lysa på, och de sitter alla på funktionsknapparna. F1 har alltså ett sätt att lysa på, F2 ett annat och så vidare hela vägen till F12.  Det är kul att se lite annorlunda mönster. Om man vill kan man välja att bara lysa upp de tangenterna som behövs för att spela, du vet, så man ser dem ordentligt i mörkret. Men om man inte skulle vara nöjd med de mönster som redan finns kan man programmera fem olika profiler för att få den belysning man själv vill ha – inom vissa gränser såklart. Det finns dock ingen programvara att ladda ner för att kunna justera belysning eller funktioner, vilket hade underlättat en del.

All right, tangentbordet ser bra ut, men hur är det att använda? Det är rätt standard om jag ska hålla mig kortfattad. De mekaniska brytarna svarar bra utan att man behöver trycka ner tangenterna hela vägen, men samtidigt är det inte långt ifrån botten. De har Kailh-brytare som är bland de billigare, men jag tycker ändå att de har fungerat bra och har inte stött på några bekymmer, alla 104 tangenter är ändå ’anti-ghosting’, vilket innebär att man kan trycka ner flera tangenter samtidigt utan att någon input försvinner. Jag skulle dock ha velat se separata tangenter eller kontroller för ljudvolym istället för att behöva använda Fn-tangenten och sedan trycka på 6, 7 eller 8 för att påverka volymen. Just det här tangentbordet är riktat mot en publik som precis har börjat med PC-gaming så jag kan förstå varför de gjort som de gjort. Det känns även som att tangentbordet tål en del, och nu menar jag inte att man ska ut och använda det som basebollträ eller något liknande. Nej, jag syftar på att det här är ett tangentbord man kan ha med sig när man ska ut på LAN utan att behöva oroa sig för att det går sönder i första taget. Man behöver inte heller oroa sig för att tangenterna kommer lossna eller sluta fungera på ett bra tag, om man använder det på rätt sätt alltså, inte som basebollträ.

Det här är ett bra tangentbord, kanske lite i det dyraste laget för en nybörjare, men om man väljer att skaffa det här lär man ha ett som håller ett bra tag framöver. Det är lätt att använda och har flera olika mönster för belysningen. Visserligen är det bara en färg (röd) men det passar in i tangentbordets estetik. Det saknas dock lite grejer som programvara, kanske en USB-port för att jag ska kunna ge det en utmärkelse, men tangentbordet kommer ändå fungera ypperligt. Vänta bara lite på att priset sänks först.

Specifikation

VIKT: 1,1 KG
STORLEK: 22 x 45,8 x 4,4 cm (B x L x D)
ANSLUTNING: USB
KABELLÄNGD: 1,8 m
SORT: MEKANISKT TANGENTBORD
BRYTARE: KALIH BROWN

Recensionsex tillhandahållet av Patriot. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Pris: Billigast 791 kronor enligt Prisjakt.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar