Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta MSi Clutch GM31 Lightweight/Lightweight Wireless

MSi Clutch GM31 Lightweight/Lightweight Wireless

Möss gånger två finns att få!

av Joel Svahn

Lite efter jul kommer en present från MSI i brevlådan. Två möss, båda väger lite, har samma form och färg, men bara den ena har svans!


Lätt, lätt, lätt! Det är ledordet hos dagens mössmakare, och MSI skäms inte när de kommer ut med två lättviktare! MSi Clutch GM31 Lightweight väger ynka 58 gram! Den trådlösa varianten väger unset mer på 73 gram, men vid dessa små mått känner jag knappt någon skillnad alls. Detta är också ett genomgående tema med dessa möss, de är i princip identiska, vilket förstås är tanken. Personligen gillar jag att vara oberörd och sladdfri, och en superb bonus med Lightweight Wireless är den medföljande laddningsstationen. Att slippa krångla med sladdar i slutet på dagen och bara bekvämt lägga bort musen på sin piedestal och få den fulladdad dagen därpå är fantastiskt. Inte för att den på något vis behöver laddas varje dag, 110 timmars batteritid är överdrivet mycket. Den andra skillnaden är vilken sensor du får, men när jag testat dem i allt från intensiva FPS matcher till lugnare turbaserade spel har jag inte märkt någon skillnad. De må vara olika på pappret, men i slutändan är det sladden som är det som stoppar mössen från att kännas helt identiska. Självklart kan du också byta DPI på mössen med en enkel knapp på undersidan. Upp till fem lägen går att spara och byta mellan med ett enkelt knapptryck. Självklart hittar vi också Omron brytare, byggda för över 60 miljoner klick, motsvarande en Dota 2 match.

Detta är inga stora möss, de är designad för handstorlekarna smal till medium, med en liten finess angående storlek. Detta tror jag är de längsta mössen jag testat i de mindre storlekarna. Ett problem jag brukar ha med de minsta mössen är att mina fingerspetsar hamnar alldeles för långt ut på knapparna, men här händer det inte på grund av mössens extra längd. En mysig bonus om man vill ha en lätt mus men har långa fingrar. En annan ergonomisk bonus är den mönstrade greppytan på mössens sidor som ger gott grepp trots liter av handsvett.

Utseendet är alltid en smaksak, men jag tycker mössen är snygga! Med hårda, vassa kanter skapar det en lite futuristisk känsla. Loggan sitter dock, tyvärr, som vanligt mitt i handen där du nästan aldrig kommer se den. Loggan lyser i fem olika färger och byter färg beroende på vilket DPI läge du har. Det hela känns lite udda, färgen jag inte kan se byts ut när jag byter DPI, är tanken att jag ska ställa in den DPI jag använder mest efter min favoritfärg? Tänk om den är fel nyans med resten av min hårdvara? Jag hade ärligt talat hellre sett bara en färg, för som det är nu känns det väldigt konstigt att något mekaniskt påverkar musen kosmetiskt.

Att spela med mössen känns bra, men inte fenomenalt. Ju mer jag använt den under veckan, desto mer har det känts som en mus i mängden. Den man ärver från sin gamer-storebror som köpt en ny mus åt sig själv. Mjukvaran, till mössen hittar man i MSI Center och här finns det ändå lite att leka med. Ställ in makros, sätt dina egna DPI nivåer på de fem olika alternativen och minska pooling rate om du vill. Helt okej, men jag saknar förmågan att ändra färg på loggan.

Beroende på pris kan dessa möss vara ett kap eller ett rånförsök från MSI. Det är bra möss som gör sitt jobb och som passar många händer, samtidigt finns några udda designval som kanske borde ha tagit ett varv till på kontoret innan de bestämdes. Jag blir dock alldeles paff när jag läser priset, under 500kr för den med sladd och under 800 för den trådlösa?! De klagomål jag har på musen blir egentligen icke-relevanta, då jag använt mycket sämre möss som kostat mycket mer. Vad som är ett ”bra köp” ska reflektera både en produkts pris och dess kvalité. MSi Clutch GM31 Lightweight/Lightweight Wireless må inte tillföra något nytt till gamingmössens värld, men med det priset måste de inte göra det. 2023 börjar bra, och jag hoppas att denna kurvan fortsätter! 

TILLÄG:

Efter vidare efterforskningar har jag helt missförstått hur MSI Centre fungerar. Du har all möjlighet att byta färg oavsett vilken DPI du har ställt in på mössen, men för att göra detta måste du lägga till tillägget Mystich Light. Här har du full möjlighet att förändra färg och färgstyrka


Specifikation

NAMN: CLUTCH GM31 LIGHTWEIGHT WIRELESS
GRÄNSSNITT: USB 2.0
BATTERITID: 110 Hours
LED LIGHT: RGB
POLLING RATE: 1000 Hz / 1ms
SENSOR: PixArt PAW 3311 Optical Sensor
MAX DPI: 12000
FÖRSINSTÄLLD DPI: 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400
BRYTARTYP: Omron
BRYTARTÅLIGHET: 60M
ANTAL KNAPPAR: 6 Buttons
OPERATIVSYSTEM: Windows 10 (and above)
KABELTYP: MSI FriXionFree Type C
KABELLÄNGD: 2m
STORLEK: 120 x64 x 37
VIKT (PRODUKT / PAKET): 73g / 331g

NAMN: CLUTCH GM31 LIGHTWEIGHT
GRÄNSSNITT: USB 2.0
BATTERITID: 110 Hours
LED LIGHT: RGB
POLLING RATE: 1000 Hz / 1ms
SENSOR: PMW3360 Optical Sensor
MAX DPI: 12000
FÖRSINTÄLLD DPI: 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400
BRYTARTYP: Omron
BRYTARTÅLIGHET: 60M
ANTAL KNAPPAR: 6 Buttons
OPERATIVSYSTEM: Windows 10 (and above)
KABELTYP: MSI FriXionFree Type C
KABELLÄNGD: 2m
STORLEK: 120 x64 x 37
VIKT (PRODUKT / PAKET): 73g / 331g

Recensionsex tillhandahållet av MSI. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Cirkapris: 500 kronor MSi Clutch GM31 Lightweight, cirka 800kr MSi Clutch GM31 Lightweight Wireless.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar