Innehållsförteckning
Som med det mesta här i livet vill vi förenkla saker och ting. Vad är då bättre än att ha en mikrofon som inte bara är lätt att installera, utan även fixar upp ditt ljud, och rentav ser till att du undviker för höga ljud!? Det är där den dynamiska USB-mikrofonen Yeti GX från Logitech G kommer in i (ljud)bilden!
Överblick
Det var under våren som Logitech G lät hålla ett av sina event: Logi Play Days. Detta sprudlande event blev en viktig källa i kommande nyheter, såväl som dess fokusering på hur länge Logitech faktiskt varit med på tillbehörsmarknaden. Framförallt var det här vi fick upp ögonen för deras nya mikrofon Yeti GX. En vars namn osökt får oss att tänka på det numera ”uppätna” företaget Blue, som tidigare låg bakom den klassiska mikrofonserien Yeti. När nu Blue tagits upp av Logitech däremot, ser vi en intressant förening, där kombinationen mikrofonkvalitet och mjukvara står ut mest. Spännande!
Nytt namn, samma gamla vanliga?
Yeti GX bibehåller en viss design från originalet, men går ändå ifrån Blue:s tidigare utseende, genom att göra denna mikrofon kortare, lättare och försedd med RGB-lyster. Aspekter som med rätta är ytliga, men som tack och lov inte är sista ordet i vad Yeti GX faktiskt kan leverera. Utöver att du kan välja en vit eller svart modell, mer välvd och strömlinjeformad än vanligt – du får även tillgång till en stor mängd inställningsmöjligheter i programvaran Logitech G Hub. Inte nog med att får du tillgång till en stor mängd förvalsprofiler, som alla justerar din röst utefter en viss typ av preferens (mer bas, klarare röst, mer neutral etc.), du kan även ändra på en väldigt granulär nivå.
På grund av detta kan du ställa in allt från din rösts invididuella EQ-nivåer; med allt mellan 75 till 6 900 Hz. Dessutom kan du aktivera högpassfiler, signalrening samt Logitechs funktion; ’Smart ljudlås’. Denna senare funktion är lite av en konkurrent till Elgatos ’Clipguard’. Vad detta innebär är att mikrofonen automatiskt justerar din ingångsvolym, skulle du exempelvis plötsligt bli jättehög i volym, då sänks du. På detta sätt blir det betydligt lättare att få en konsekvent ren ljudnivå, utan några som helst höga ’peaks’ i ljudet. Utifrån våra tester visar det sig att denna funktion fungerar riktigt bra, även om jag gärna sett något liknande Elgatos mer djupa inställningsmöjligheter sett till denna funktionalitet. Med det sagt är det en fenomenal funktion, som aktiverad kommer hjälpa framförallt poddare såväl som ’streamers’, som då och då har potential att bli för högljudda!
Ljudkvalitet
Sång & instrument
För att börja i den mer professionella sidan av vad en mikrofon kan användas till; sång och instrument, går det lugnt säga att detta börjar väl. Yeti GX gör sig bäst som en sångmikrofon när du faktiskt stänger av det smarta ljudlåset. Detta då det finns en liten chans till distorsion då detta har en viss mängd digital påverkan. Vad jag menar med detta är att på grund av dess mjukvaruförändring till viss del, kan en viss påverkan ske – om än skrymmande liten sådan. Utan denna effekt är det ändå en varm och inbjudande ton som återskapas. En där du tack vare EQ-möjligheter kan ställa in efter egen smak sett till hur din röst ska höras.
Givetvis är det alltid som bäst med en så pass neutralt placerad ingångsupptagning, och om du ställer in programvaran utifrån denna aspekt, så fungerar Yeti GX riktigt bra för sång. Ren upptagningsförmåga, som lyckas förankra en tydlig – men ej överdriven bas – i din röst gör det till en angenäm upplevelse.
På instrumentsidan är det dugligt, även om vi märkte att akustisk gitarr kunde behövas köras med en så pass neutral EQ-inställning som möjligt, då framförallt högre register lätt kunde bli för jobbigt för mikrofonen. Men om du kör med lite medlyssning (vilket kan göras i programvaran), då kan du lätt ställa in den utifrån dina preferenser. Smidigt som alltid med Logitech alltså!
Podcasting och ’spoken word’
Det är däremot när det kommer till podcasting samt kommunikation (streaming, Youtube, Discord m.m) som Yeti GX utmärker sig allra mest. Inte nog med att de förgjorda profiler som hittas i programvaran finns tillgängliga – det är i kombination med ’Smart ljudlås’ som du mer eller mindre kan nöja dig alldeles utomordentligt med denna mikrofon. Oavsett om du är veteran inom poddandet eller ej, dess klara upptagning och stora bredd av inställningsmöjligheter gör den till en idealisk mikrofon.
En ytterligare aspekt som i mina ögon (och öron) ligger till grund till varför mikrofonen står ut mot inte bara original Yeti:n, utan även mot många andra mikrofoner är att den är dynamisk. Detta innebär nämligen att du talar rakt in i toppen av mikrofonen, vilket är på grund av dess upptagningsmönster. Detta är nämligen av superkardiodmodellen, vilket gör att du slipper mycket av omvärldens ljud – och att den riktar in sig extra mycket på din röst och inget annat (någorlunda åtminstone). Detta innebär att du behöver sitta närmre mikrofonen för att maximera ljudkvaliteten, vilket inte alltid är lätt om du använder den som bordsmikrofon (d.v.s. om den står på dess medföljande fot). Om du däremot har en mikrofonarm, blir detta inget problem alls.
Upptagning – känslighet för slag/knuffar
En av de få svagheter med Yeti GX, är något som vi precis varit inne på; den medföljande mikrofonfoten. En mikrofonarm är därför något som jag skulle säga är ett måste för att få ut det mesta av mikrofonen. Detta späds på mer i och med att detta är en dynamisk mikrofon som gör att avståndet mellan dig och Yeti GX behöver vara kortare. En detalj som är intressant är i enkelheten du fäster fast denna mikrofon på en boom-arm. Du skruvar av fotplattan, och sätter sedan upphängningen som mikrofonen sitter fast mot in i din boom-arm, och vips är det bara å köra. Som brukligt medföljer det adaptrar, och det hela är som vanligt mer eller mindre en universallösning. Smidigt så det förslår!
Visst går det att slänga upp Yeti GX på bordet och börja snacka, men mycket av ljudkvaliteten försvinner på grund av ett längre avstånd. Detta parat med närhet till tangentbord – för att inte tala skrivbordet i sig, gör att din ljudupptagning kompromissas än mer då störande element likt dessa kan föras in via denna fot. Känsligheten är förvisso aningen lägre känner jag (troligtvis på grund av dess dynamiska natur), om vi ser till hur mikrofonen tar upp vibrationer och ljud från underlaget den står på, blir de nära nog omöjliga att undvika. Detta elimineras till stor del märkte vi, när vi istället placerade mikrofonen på en ’boom-arm’ (m.a.o mikrofonarm). Här kom mikrofonens dynamiska natur in i bilden och gav din röst den värme och djup som beskrivs i både ’sång’ och ’podcasting’-delen av recensionen.
Köpa eller inte köpa?
När det kommer till argument kring huruvida den är något för dig, finns det ett par saker som först behöver lyftas. Till att börja med har vi RGB-belysningen som dels kan ändras i Logitechs programvara, samt skänker mikrofonen en streamer-aura över sig. Dess glättiga färger och belysning är därför ämnad för användare som gärna står ut mer. Personer som gärna vill ha både tillbehör och utrustning i övrigt, till att ha en viss stil. På grund av detta, kan Yeti GX säkert stå ut lite väl mycket för vissa, medan den ligger precis rätt för andra. Med andra ord kan det vara en vattendelare för många bara utifrån dess utseende.
Därefter har vi priset på (i skrivande stund) runt 1 500 SEK, vilket är aningen högre än en del kondensatormikrofoner, men som i detta fall är ovanligt välplacerat i min mening utifrån ljudkvalitet, riktat upptagningsmönster samt mjukvara. Det är en väldigt komplett produkt från start, som ärligt talat lämnar väldigt lite att önska. Konstruktionen upplevs stabil och framförallt hållbar under lång tid – även om en boom-arm är ett måste. Allt detta parat med sin mer dynamiska natur gör att den snabbt höjer sig upp till att bli en ny favorit. Det finns förvisso stråk av digital påverkan – på ljudet – skulle du aktivera varenda effekt och inställning i programvaran, men använder du enbart ’Smart ljudlås’ för poddande och streaming lär du komma riktigt långt. För sång skulle jag säga att den är duglig, men att den i slutänden är riktad mot en mer kommunikativ form av användning.
Vad allt detta summeras upp till är en riktigt kompetent, välljudande, lättanvänd och framförallt mångfacetterad mikrofon, vars pris faktiskt känns överkomligt. Visst, för Logitechs ordinarie pris på 1 899 SEK (via Logitechg.com) skulle jag säga att det tangerar bristningsgräns ur en pris-kontra-prestanda aspekt, men för ett pris på runt 1 400 – 1 500 SEK däremot blir istället Yeti GX en fenomenal lösning. En lösning som lär uppskattas av de flesta rentav!
TEKNISKA SPECIFIKATIONER
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Logitech G Yeti GX. Lägsta pris 1 488 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-05-22.
i samarbete med PriceRunner