ASUS ROG Falchion

av Joel Svahn

Med darriga händer öppnar jag upp det nya tangentbordet. Jag hörde på ryktesväg att det skulle se ut så här, men kan knappt tro mina ögon när jag upplever det själv. Den är liten, lysande och trådlös.


ASUS ROG Falchion är ett 65% trådlöst tangentbord som är tänkt att användas för gaming. Ett 65% tangentbord, som ni kanske redan har märkt, är mycket mindre än de tangentbord som man ser till vardags. Till att börja med saknas Numpad-knapparna, den som ser ut som en miniräknare längst till höger, samt att man resolut plockat bort F1 till F12. Detta ger dig ett mycket litet, smidigt och lätt tangentbord som är som gjort för gamern (framförallt e-sportaren) på språng.

Det absolut viktigaste med trådlös uppkoppling för mig är om det finns någon form av fördröjning eller andra typer av störningar vilket skulle förstöra hela poängen med trådlöshet. Turligt nog finns inget sådant att hitta hos Falchion. Jag märker ingen skillnad mellan det trådlösa läget, eller det trådade när jag kopplar in den medföljande USB-C adaptern.

Med förlängningssladden kommer det en adapter som gör att du kan ge mottagaren lite avstånd från datorn. Det låter kanske inte så viktigt, men om du har många trådlösa tillbehör på samma band (2.4 GHz) kan det uppstå störningar om de sitter för tätt ihop, här erbjuds en smidig lösning.

Det andra, mycket större tillbehöret, är det medföljande tangentbordsskyddet. Detta fungerar inte bara som ett skydd du kan lägga på tangentbordet när du är klar för dagen, utan du kan också vända uppochner på det och vips så har du en hållare för tangentbordet under användning. Detta fyller också en funktion då tangentbordet lätt glider runt på vanliga skrivbord utan detta skydd.

För att hålla sig trådlös krävs ett rejält batteri, och här skryter ASUS med över 400 timmar på en laddning — utan RGB. Är ett tangentbord för gaming utan RGB ens ett tangentbord för gaming? Svåra filosofiska frågor… Oavsett är batteritiden inget att fnysa åt, varken utan eller med RGB. Under min recensionsperiod har jag behövt ladda det en gång efter att ha laddat till fullt, och i skrivande stund sitter batteriet på betryggande 80%. Cirka fyra till sex dagar med RGB klarade sig Falchion utan laddning, och då spenderade jag ungefär sex till åtta timmar vid datorn per dag. Självklart får du mer om du stänger av RGB:n, men vem vill inte ha ett lysande tangentbord?

Tangentbordet är utrustat med Cherry MX RGB Switches (mekaniska knappar av ett speciellt märke) som känns helt underbara att spela med eller skriva på. Med varje knapptryck får du ett ordentligt gensvar, även vid lättare knapptryck vet du vad som blir en rörelse i spelet eller att du sitter och lallar runt med fingrarna. Det känns riktigt bra att spela med, oavsett spelgenre.

Tangentbordet är proppfullt med smarta funktioner. Genom att hålla ner FN-knappen får nästan varenda tangent en andra funktion, de flesta väldigt bra, några få lite mindre bra. En smart sak är att du snabbt kan byta mellan olika profiler som du skapat i mjukvaran Armoury Crate. Du kan ha olika profiler för olika spel, varför inte skapa specifika macros beroende på vilket MMO du ska spela härnäst. En av de lite mindre smarta grejerna är mediaknapparna. Genom att hålla ner FN kan jag med några knapptryck pausa/starta och spola fram/bak media. Spolningen är dock väldigt oprecis och det verkar snarare slumpartat om jag kommer hoppa fram tio sekunder i en låt eller skippa den helt. Och ärligt talat, detta gör man allra smidigast med musen.

Usch och fy!

Allt är inte RGB som lyser och tangentbordet har några irriterande extrafunktioner. Det första och jobbigaste är touchplattan till vänster sida av tangentbordet. Denna kommer man åt i tid och otid (mest otid) och ger sina öron en härlig dusch av jättestarkt ljud lite då och då. Självklart går den att stänga av på ett kortkommando på tangentbordet, du kan till och med stänga av den helt i den medföljande mjukvaran, men detta gör den inte mindre onödig. Hade jag kunnat slå av 200 kronor på priset och tagit bort touchplattan hade jag gladeligen gjort det.

Den andra punkten som klämmer är mjukvaran. Under min recensionsperiod tog det två dagar, och en hel del uppdateringar och omstarter, innan Armoury Crate bestämde sig för att samarbeta. Mycket tråkigt då mjukvaran, när den funkar, är riktigt användbar och tillåter dig att skräddarsy ditt tangentbord till ditt eget sett till RGB och tangentfunktioner.

Det sista jag vill säga är uppmaning till dig som konsument att tänka efter. Detta är ett välgjort, snyggt, stilrent och bra tangentbord, men kanske något dyrt för den genomsnittlige konsumenten.

Man har gjort avvägningar mellan tangenter och trådlöshet, RGB och batteritid och smidighet och funktionalitet. Det är enligt mig något överdesignat, less is more, men det är jag kanske ensam om att tycka. Oavsett, detta är inte ett tangentbord för alla, en oväntat stor mängd spel visade sig använda någon kombination av FN-knapparna, och att navigera i text och andra typer av redigeringsprogram blev mycket svårare med avsaknaden av knappar. Detta är ett jättebra tangentbord, som utan tvekan gjort sig förtjänt av vår ”bra köp” utmärkelse, men bara för att detta är ett bra köp för e-sports Jocke, är det inte ett bra köp för casual-Kurt.  


Specifikation
Bakgrundsbelyst: Ja.
Färg på bakgrundsbelysning: RGB (16.8 miljoner nyanser).
Typ av brytare: Cherry MX Red RGB.
Programmerbar: Ja.
Layout: Nordisk/svensk-layout (med ÅÄÖ)
Anti-Ghosting: Ja
N-key Rollover: Ja

Anslutningar

Anslutning: USB-C & 2,4 GHz
Trådlös: Ja
Kabellängd: 1.8 m, (flätad)

Mått

Bredd: 305 mm
Djup: 101 mm
Höjd: 38.5 mm
Vikt: 730 g
Formfaktor: 65%

 

Övrigt

Medföljande tillbehör: USB-kabel, Fodral, USB-Dongel

Recensionsex tillhandahållet av Asus. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar