Plantronics RIG 4VR

av Fredrik Olsson

Plantronics har tagit fram ett headset som ska vara primärt ämnat för Playstation VR. Men hur är det egentligen med den saken, och om man bortser från VR aspekten. Står den på egna ben?

Känsla, Design & Ergonomi

Något som har utmärkt Plantronics RIG serie; dess vikt, finns åter att skönja i detta headset. Med bara en vikt på 200 g så går det verkligen inte att anklaga det för att tunga ner användarens huvud. Nej, det är verkligen fjäderlätt, där det sitter med sin enkla huvudbygel över ens huvud. Men vikt är självklart inte allt, utan generell komfort och utseende är även de viktiga.

Utseendemässigt så går Plantronics på ett välbekant spår vad gäller själva utformningen. Lätt plast konstruktion som trots sin material ändå inte känns billigt. I detta fall så matchar det PSVR med en vit färg över nästan hela headsetet som jag fann snyggt och elegant. Förvisso har det detaljer som för tanken till en mer e-sportigare känsla med sina texturerade sidor. En helhet som borde passa för de flesta spelare, oavsett vad man spelar.

Om vi tittar på komforten igen, så har headsetet tygklädda öronkuddar av en mindre form än många andra headset. Öronen skjuts in smidigt och får precis plats. Här skulle de kunnat göra själva öronkåporna och öronkuddarna större; för även om det går bra för mig, så finns det inte allt för mycket svängrum för de med större öron.

Men summa summarum är ändå att de levererar en bra upplevelse på denna bit; med fjäderlätt konstruktion och sköna tygkuddar kan man absolut tillbringa många sköna speltimmar framför VR, Playstation 4, mobil eller PC.

Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon

Med en så pass lätt vikt så finns det från start tvivel huruvida dess 40 mms drivelement ska kunna matcha ljudet med många andra headset i denna prisklass (cirka 600-700 kronor). Men tack och lov så har de faktiskt lyckats bra. Överlag så ger det användaren en balanserad ljudbild, med ett främst diskant och mellanregister som står ut. Basen är svår att känna av i många situationer, men är något som kan framhävas på PC. Har du ett dedikerat ljudkort så märkte jag att man kunde få ut betydligt mer av headsetet. Basen blir kanske inte helt runt och fin under de bästa förutsättningar ens, men blir ändå avsevärt bättre. Men på Playstation 4 så tappar du denna möjligheten, så tänk på det, innan ett eventuellt köp. Detta är dock en smaksak så klart. För de som inte vill ha en mer framhävd bas, så kommer de fungera alldeles utmärkt. I sin helhet gör det sitt jobb väl hur som helst; i alla fall på ljudsidan.

Om vi istället kollar på mikrofonen så går det lätt att se några brister. Inte i själva ljudkvaliteten. Mikrofonen är fri från brus och ger en ren (och aningen burkig) ljudbild. Dessvärre märkte vi av en hel del spill från hörlurarna in i mikrofonen, vilket exempelvis gav upphov till att andra spelare hörde eko av sig själva, och även att mikrofonen plockade upp musik som spelades i hörlurarna. Detta gick att ”tweaka” lite granna, och är möjligen något som kan variera faktiskt utifrån ens hårdvara (ljudkort), men är något som är i bilden mer eller mindre oavsett. Om man optimerar sin hårdvara, så kan man få det betydligt bättre (i alla fall på PC); vilket var intressant då det inte var lika mycket eko i Playstation. Så kompatibiliteten med konsolen kan helt enkelt vara bättre, trots att detta ändå är ett 3.5 mm kontakt (vilket inte borde ändra på saker allt för mycket.

Själva hanteringen av headsetet är ändå enkelt. Det är ett headset med en 3.5 mm kontakt som kan föras in direkt in i PSVR, eller valfri annan enhet med en sådan kontakt. Och utifrån de inställningsmöjligheter som finns på varje enhet, definierar vad man faktiskt kan ändra på.


Specifikation

MIKROFON: Mic Signal to Noise: >42 dB, Mic Sensitivity: -45 dBV/Pa, Mic Pick Up Pattern: Uni-directional, Mic Freq Response: 100 Hz–10 kHz

AUDIO: HP Sensitivity: 111 dBSPL/V, HP Max input power: 40 mW, HP Impedance: 32 ohms, HP Freq Response: 20 Hz–20 kHz, HP Drivers: Dynamic 40 mm

Cirkapris – 600 kr
Recensionsex tillhandahållet av Plantronics

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar