Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHandkontroll/Styrdon SteelSeries Stratus DUO + SmartGrip

SteelSeries Stratus DUO + SmartGrip

av Danny Larsen

När jag tänker Steelseries så är det möss, hörlurar och tangentbord som poppar upp i mitt huvud. Men Steelseries har tillverkat två handkontroller sedan tidigare och idag så kommer vi kolla in den senaste kontrollen Stratus Duo och tillbehöret SmartGrip, för användning vid mobilspelande.


Stratus Duo

Stratus Duo är en handkontroll där du har möjligheten att använda den antingen på datorn eller också på din Android enhet. Vi kommer kolla över saker så som design, hur den känns att använda under spelande och hur den fungerar vid spelande på mobilen.

Men om vi börjar kolla över designen på handkontrollen så lutar den lite åt Xbox handkontrollen, vilket inte är så konstigt då nästan alla handkontroller kör efter den designen. Men Stratus har lite mer vinklar på sin design som gör att den känns lite annorlunda och man får ett bättre grepp på handkontrollen, till skillnad från Xbox mer rundade handgrepp. Den har en väldigt bra tyngd i sig och ligger väldigt väl i handen medan man spelar. Hela fronten på handkontrollen är försatt i en liten fördjupning vilket jag faktisk föredrog, då de främjar en mer avslappnad hållning, då man t.ex. inte använde tummarna så kunde de ligga mot kanten och vila, samtidigt som man då fick ett bättre grepp på kontrollen.

Bildkälla: SteelSeries

Kontrollen går enkelt att koppla till din dator antingen via en USB-kabel eller en dongel. Om du vill köra trådlöst så pluggar du bara in den medföljande dongeln i datorn, och Hey Presto!, så hittas kontrollen direkt i Windows. Handkontrollen har i trådlöst läge över 20+ timmar batteritid, sedan om man vill köra vidare när batteriet börjar ta slut så kopplar man bara in USB-kabeln och mosar vidare i spelet man kör.

För att välja om du vill köra på dator eller mobil, Wi-Fi eller Bluetooth så finns det två knappar och två skjutknappar på toppen av kontrollen. Skjutknapparna använder du för att växla mellan Wi-Fi/Bluetooth eller PC/Mobil. De två andra knapparna används för att kolla batteristatus och den andra för att parkoppla kontrollen till mobilen eller dongeln på datorn.

Det är väldigt smidigt att komma igång med kontrollen då den som sagt snabbt och enkelt hittas, så på den biten är det ett väldigt stort plus. Något som jag dock märkte under min testperiod var att kontrollen ibland kopplades ifrån datorn och sedan tillbaka igen, vilket kändes väldigt skumt då jag hade fullt batteri och allt jag gjorde var att spela spel med den (notera detta var bara i trådlöst läge som detta hände).

Knapparna på kontrollen har ett skönt motstånd vid nertryckning, de bakre axelknapparna är stora och platta och är väldigt härliga att använda då man inte kan ta fel på vilken knapp det är man trycker på. Tumspakarna har en räfflad överkant och ett bra djup i toppen vilket gör att man inte slinter med tummarna på dem, utan man har hela tiden god kontroll på styrningen i spelet.

Bildkälla: SteelSeries

Något som jag dock saknar väldigt mycket i handkontrollen och för priset man betalar för den är vibrationsfeedback. Dels för att jag tycker att det tillför så mycket i spel när man får en taktil känsla av saker man gör i spel reflekteras från handkontrollen och för att mer eller mindre alla andra kontroller idag har det. Visst är det här såklart en detalj från min sida, men om du som spelare ändå lägger nästan 700 kr på en handkontroll så kan jag tycka att man bör få med något så standardiserat som detta – särskilt när till och med finns i mer billigare handkontroller.

Om du däremot vill använda handkontrollen för att spela på din Android mobil så är det väldigt enkelt. Du byter på ovansidan av handkontrollen till Bluetooth på skjutknapparna och sedan så går du in på din mobil och väljer att slå igång mobilens Bluetooth så hittas kontrollen där på direkten. Handkontrollen fungerar med de flesta av de spel som jag har testat på mobilen (Samsung S9), även om man får göra lite inställningar och ändra vilka knappar som ska göra vad så fungerar den faktiskt väldigt bra och jag har inte märkt av någon inputlagg.

Något som jag dock även här märkte av är att kontrollen tappade kontakt med mobilen titt som tätt och här så var det inte att den bara kopplade ifrån och tillbaka kontakten med mobilen, utan här så tappades den helt och jag var tvungen att slå av och på Bluetooth på både mobil och handkontroll för att den skulle hittas igen. Ett störande moment när det hände och tar ifrån spelandet på mobil, som jag förövrigt nästan aldrig gör; och detta stärkte verkligen inte chanserna för att jag skulle göra det i fortsättningen  med handkontrollen.

Bildkälla: SteelSeries

SmartGrip

Sedan kommer vi till det tillbehör, som hör till denna handkontroll.
SmartGrip är ett tillbehör till Stratus Duo för mobilspelande som du måste köpa till vid sidan av handkontrollen. Enkelt beskrivet så är SmartGrip en praktisk lösning om du vill fysiskt koppla ihop din handkontroll och din mobil för enkelt spelande. För att koppla ihop dem så för man in handkontrollen in i SmartGrips lite kloformade design och spänner åt ett reglage som håller fast kontrollen riktigt bra och på ovansidan så sätter man sedan fast mobilen. Väldigt enkelt och lätt att göra efter första gången.

Här har jag tyvärr några problem med själva konstruktionen, för när man väl har satt fast handkontrollen i SmartGrip så har man svårt att komma åt knapparna på ovansidan för att slå av och på den, och växla mellan Wi-Fi/Bluetooth. Så varje gång som kopplingen mellan mobil och kontroll tappades så var jag tvungen att ta ut handkontrollen ur SmartGripen och sedan sätta i den igen. Jag gillar iden med att ha handkontrollen och mobilen såhär, men när det krånglar så är det inget kul att plocka ur mobil och sätta in igen, och skulle önskat att de hade ändrat designen på baksidan så att knapparna var lättillgängliga.

Stratus Duo är en väldigt härlig och skön kontroll att hålla i och köra med, men jag saknar vibrationsfeedback då det tillför så mycket för mig och ger mer inlevelse för spelandet. Samtidigt som att kontrollen håller på att tappa anslutningen till och från på både dator och mobil gör att jag är skeptisk till den trådlösa aspekten med kontrollen. Men om man kör den med USB-kabel inkopplad så går det bara bra, men då är hindret snarare att man nu betalat överpris, då det är trådlösheten som man är ute efter. Sedan att jag personligen inte har behov av att ha mobilstöd, utan hellre sett att den hade stöd för någon konsol istället, hjälper inte heller. Slutligen så har vi såklart också det höga priset; för med ett lägre pris så får du som spelare handkontroller som har stöd för PC och valfri konsol och då med force feedback. Så visst om man spelar mycket på mobil så kan jag se att det här är en kontroll för dig, men för mig så kommer det bara bli på PC med USB-kabeln inkopplad.


Specifikation
 • Cable length: 1.8 meters

 • Connectivity: 2.4GHz, Bluetooth v4.1, or Wired USB

 • Battery Type: Lithium-ion (20+ hours)

 • Range (2.4GHz): 12 meters

 • Connector Type: Micro USB

 • Width: 150 mm

 • Height: 110 mm

 • Depth: 63.2 mm

 • Weight: 245 g

 • Android 3.1+
 • Windows 7+
 • Stöd för användande till Oculus Rift, Oculus GO och Samsung Gear VR.

SteelSeries Stratus DUO. Lägsta pris 699 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-11.
SteelSeries SmartGrip. Lägsta pris 9.99 € enligt SteelSeries 2019-12-11.
Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar