Hem RecensionerTillbehörsrecensionerNätverksrouter ASUS ZenWiFi XD5 AX3000 Mini Mesh-Nätverksystem

ASUS ZenWiFi XD5 AX3000 Mini Mesh-Nätverksystem

Styrkan finns på insidan...

av Fredrik Olsson

Asus ZenWifi XD5 må vara ny, men på många plan är den nära nog identisk med sin föregångare ZenWifi XD4. Men skillnaderna spelar större roll än vad först antas – något som på många sätt även känns förenligt med bilden av den lilla smidiga XD5 i allmänhet. Enkelhet behövs bara upplevas, inte alltid läsas i mängder av uppdaterade specifikationer…


Signalstyrka, Teknik & Utseende

Precis som hos sin föregångare är XD5 en paketlösning, där dess vita eller svarta små meshroutrar lätt antingen adderar till en redan etablerad router, eller skapar ett nätverk helt själva. Dess till synes minimala uppsyn må vittna om en blygsam prestanda men det kunde inte vara längre ifrån sanningen. Precis som dess föregångare är dessa utomordentliga AiMesh routrar otroligt lätta att hantera, och är på många sätt en dröm för ett hem där kablar är dragna överallt. Just det snabbt installerade nätverket, där nu varje individuell Meshrouter kan agera som ”första” router gör det hela till en mer smidig historia än föregångaren.

Hos föregångaren var det bara en av de tre routrarna i paketet som var ”huvudrouter” – och de två övriga ’extenders’, men denna gång kan alla tre meshroutrar kopplas upp mot nätet. På detta sätt går det bättre än någonsin att exempelvis bygga ut ett befintligt nätverk (exempelvis från Asus Rog Rapture GT6 eller Asus Rog Rapture GT-AX6000), eller rentav ”bara” använda dessa miniroutrar i sig själva.

Utseendemässigt ser XD5 mer eller mindre identiska ut från dess föregångare – och precis som föregångaren kommer även denna i ett 3-pack. Det kommer även finnas möjlighet att skaffa en singulär router eller ett 2-pack – med i skrivande stund är det detta 3-pack som gäller.

Från start är detta 3-pack försynkat vilket innebär att allt du behöver göra är att sätta upp en av routrarna med internetåtkomst via kabel – och sedan ge ström till alla, och vips är närverket igång. Men om du istället adderar dessa routrar till någon av ovan nämnda Rog Rapture enheter, kan du få de att istället bli medlemmar under dess nätverk, och på ett minst lika snabbt och effektivt sätt.

Sett till det tekniska är den absolut största skillnaden att denna nya Dualband XD5 har support för 160 MHz-bandet – vilket inte XD4 har. Detta innebär följaktligen att XD5 har dubbelt så mycket bandbredd på 5 GHz-bandet. Vilket innebär att dess 2×2 Wi-Fi 6-klienter kan ansluta för att få hela 2.4 Gbps. Något som ändå är en dubblering från föregångarens 1.2 Gbps. Den enda flaskhalsen blir därför egentligen din egen hastighet, då inte allt för många har en så pass snabb lina. Men internt i nätverket lär du definitivt ha ruggiga hastigheter! Inte illa alltså!

Tillgänglighet, Anslutningsmöjligheter och överlag prisbild

De tre Meshroutrar som medföljer är därför väldigt anpassningsbara, särskilt då alla även kommer med nätverksutgång på varje individuell router. Detta innebär i praktiken att om du exempelvis förser nätverket med internet via router nr 1, kan du på router nr 3 dela ut med internet med kabel via dess LAN-port. På detta sätt kan du smidigt få en till synes trådad anslutning, och en sådan som dessutom lyckas riktigt väl att hålla hastigheter. I våra tester lyckades vår internethastighet á 500/500 MB/s bibehållas över en yta på 25 kvadratmeter – och då även genom väggar. Täckningen av yta är därför riktigt imponerande, vilket innebär att ett lagom stort hem utan problem kan förses med inte bara Wi-Fi-nät, utan ett där dess 160 MHz band utnyttjas till fullo (och troligtvis är enda bandet i närheten då detta inte är använt till fullo från många andra tillverkare).

I övrigt medföljer ASUS numera välkända gränssnitt, en god portion säkerhetskrypteringsmöjligheter och AP läge för att nämna några aspekter. Just den totala enkelheten och användarvänligheten är vad som står ut mest hos XD5, och är ett 3-pack som utan tvekan kommer passa perfekt i alla hem – oavsett hur väl dess medlemmar kan nätverkande eller inte. Dess nackdel är egentligen att den dels inte ger allt för mycket nyheter gentemot dess originalmodell (XD4), och att prisbilden på runt 3 800 kronor är saftig för medelinkomstarbetare. Med det sagt är det ett paket som inte bara täcker ditt hem ordentligt sett till internetåtkomst, men det gör det på ett smidigt och intuitivt sätt; något som inte alltid är en självklarhet idag.

Dess mobilapp visar snabbt hur AIMesh nätverket läggs till på ett befintligt nätverk (i detta fall ROG Rapture GT6 exempelvis)

Till vänster: En ur XD5:s 3-pack (alla ser ut så).
Till höger: Första routern från XD4 (märk LAN WAN port samt utan upphängningshål.

Fotnot. En snygg detalj är att varje individuell Meshrouter nu har hål på undersidan för att lättare sätta upp enheten på exempelvis en vägg. På detta sätt kan de som söker en mer estetiskt tilltalande lösning, inte behöva ha enheterna liggandes överallt, utan kan smidigt istället sätta upp de på väggen. Något som saknades i föregångaren.

Mina tankar

I slutänden är det du som bestämmer vad som är bäst för dig – men om du har ett mindre hus eller större lägenhet kan detta paket vara en utomordentlig lösning. ZenWifi XD5 skänker otroliga hastigheter, härligt gränssnitt (via webb eller mobil) och har framförallt en enkelhet som inte ses lika ofta numera. Det är lite väl mycket för en mindre lägenhet – men om så är fallet kan det vara värt att hålla utkik efter 1-pack eller 2-pack av samma router. Du kommer definitivt vara nöjd, och likaså dina familjemedlemmar!


Specifikation
Modell
ASUS ZenWiFi XD5
Modellnamn
XD5 (W-1-PK)
 
XD5 (B-1-PK)
 
XD5 (B-3-PK)
 
XD5 (B-2-PK)
 
XD5 (W-2-PK)
 
XD5 (W-3-PK)
Nätverksstandard
IEEE 802.11a
 
IEEE 802.11b
 
IEEE 802.11g
 
WiFi 4 (802.11n)
 
WiFi 5 (802.11ac)
 
WiFi 6 (802.11ax)
  IPv4
  IPv6
Produktsegment
AX3000 ultimata AX-prestanda: 2402 Mbps+ 574 Mbps
AX-teknik Ja
Datahastighet
802.11a : upp till 54 Mbps
 
802.11b : upp till 11 Mbps
 
802.11g : upp till 54 Mbps
 
WiFi 6 (802.11ax) (2.4GHz) : upp till 574 Mbps
 
WiFi 6 (802.11ax) 2: upp till Mbps WiFi 6 (802.11ax) 2:
Antenn
Intern dubbelbandsantenn x 2
Sänd/ta emot
2,4 GHz 2×2
  5GHz 2×2
Processor
1,7 GHz fyrkärnig processor
Minne
128 MB Flash
 
512 MB RAM
Boosts speed
MIMO-teknik
Operating Frequency
2,4 G Hz / 5 GHz
Ports
RJ45 för Gigabits BaseT för WAN/LAN x 1, RJ45 för Gigabits BaseT för LAN x1
Knappar
WPS-knapp, återställningsknapp
LED-indikator Effekt x 1
Strömförsörjning
AC-ingång: 110V~240V(50~60Hz)
 
DC-utgång: 12 V med max. 1,5 A ström
Paketets innehåll
ZenWiFi XD5
 
RJ45 Ethernet-kabel
 
Strömadapter
 
Snabbstartguide
  Garantikort
  Skruvpaket
Produktvikt (g) 307 g
AiMesh AiMesh
 
Primär AiMesh-router
 
AiMesh-nod
Router APP
ASUS Router APP
Alexa
Stöd Alexa färdigheter
AiProtection
AiProtection Classic
 
Skadlig webbplats som blockerar
 
infekterade enheter Förebyggande och blockering
Föräldrakontroll
Föräldrakontroll
 
Föräldrakontroll Anpassat Internetschema
Trafik kontroll
Bandbreddsövervakning
 
Bandbreddsbegränsare
 
Traditionell QoS
 
Trafikövervakning i realtid
 
Trådbunden trafikövervakning
 
Trådlös trafikövervakning
Trådlös IPv6
 
Wi-Fi-kryptering: WPA3-Personal, WPA/WPA2/WPA3-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPS-stöd
 
UTF-8 SSID
 
Gästnätverk Gästnätverk
 
Anslutningstidsgräns
  WPS
WAN
Internetanslutning Typ: PPPoE, PPTP, L2TP, Automatisk IP, Statisk IP
 
Android internetdelning
 
Portvidarebefordran
 
Port som utlöser
  DMZ
  DDNS
 
NAT Passthrough: Automatisk IP, Statisk IP, PPPoE (MPPE stöds), PPTP, L2TP
 
Let’s Encrypt
LAN
DHCP Server
 
IGMP snooping
  IPTV
 
Tilldela IP-adress manuellt
VPN
VPN-klient L2TP
 
VPN-klient OVPN
 
VPN-klient PPTP
 
VPN-server IPSec
 
VPN-server OVPN
 
VPN-server PPTP
Administrering
Operativsystem: ASUSWRT
 
Gratis OS-uppgradering
  Brandvägg
 
Maximalt Brandväggssökordsfilter: 64
 
Maximalt Brandväggsnätverkstjänstfilter: 32
 
Maximalt Brandväggs-URL-filter: 64
 
Wake on LAN (WOL)
  SSH
 
Konfigurationssäkerhetskopiering och återställning
 
Diagnosverktyg
 
Feedbacksystem
  Systemlogg

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar