Hem RecensionerTillbehörsrecensionerNätverksrouter Asus ZenWiFi AX Mini XD4 (3-pack) | Routerlösning

Asus ZenWiFi AX Mini XD4 (3-pack) | Routerlösning

av Fredrik Olsson

– Enkelhet kommer i små förpackningar” säger ASUS med sitt nya set av Wifi 6 router + extenders som de kallar XD4. Antingen som enskild router, paket om två eller tre ska dessa ge en otrolig bredd sett till nätverkstäckning i hemmet. Oavsett om du har tvåplansvilla eller bara en väldigt stor lägenhet. Därför sätter vi oss ner, testar hastigheter och ser hur väl nya XD4 håller!


I paketet vi recenserar består setet av en router och två förlängare (extenders). Stöd för WiFi 6 är en av de stora säljpunkterna, vilket märks av på det interna nätverket omgående när det når uppåt 1800 Mbps redan från start. Dessutom är installation och användande oerhört lätt att ställa in, då man börjar med att plugga in routern i detta paket om tre – varpå man startar de övriga två en i taget och de automatiskt hittas och läggs in i det AiMesh system som skapas. Om du placerar routrarna i närheten av exempelvis datorer eller andra enheter med ethernetportar – kan du dessutom använda förlängningsenheternas LAN-portar som de har på baksidan. Genom att göra detta får du antingen trådad koppling ute i hemmet eller kan du rentav vidarekoppla från huvudroutern med kabel för att stärka upp Wifi täckningen av en av förlängningsenheterna. Smidigt, även om jag känner att de två förlängarna (Extenders) borde försetts med två LAN portar var, då man tappar deras utdelningsförmåga (via LAN-port) om man kopplar in en kabel från huvudroutern även om det trådlösa nätverket i just den specifika enheten stärks upp betydligt mer genom att göra detta.

Samtliga enheter är Alexa och IFTTT förberedda för Smart home appar – för de som vill röststyra, ändra färgbelysning (ex.LIFX Smart Home lampor) eller liknande. Utöver detta finns det även bra inställningar för inbyggd anti-virusövervakning samt föräldrakontroll. Det är med andra ord bra säkerhet för hela familjen i och med denna lösning. Du har dessutom tillgång till all info du kan tänkas behöva i ASUS app, där du inte bara ställer in saker och ting, men även ges info om de olika enheter som är kopplade mot nätverket. Oerhört smidigt och överskådligt!

De tre enheterna kommunicerar smidigt med varandra och ger framförallt en rejält bra täckning över en stor yta. Bara grundroutern täcker ett område av cirka 200 kvadratmeter – och paketet med tre enheter täcker cirka 445 kvadratmeter, vilket bör räcka för de flesta hem utan några som helst problem. Självklart finns det en avtagande effekt ju längre bort från källan – men med WiFi 6 ökar ändå dina möjligheter för ett mer stabilt nätverk, även om du är en bra bit bort från källan. Mesh-system är för övrigt (om än förenklat) när du lägger samman flera enheter som annars hade setts som separata anslutningar – till att istället ses som ett och samma nätverk. Kopplar du därför upp din telefon mot ZenWifi nätverket, använder det automatiskt den bästa/närmsta av de tre enheterna utan att du måste byte källa själv. Det sköts åt dig helt enkelt.

Hastighetstester (gjorda på en 250Mbps service)

Inom 3 meters avstånd nådde hastigheterna 235 Mbps upp/ner – likaså på ett avstånd av 15 meter. Vilket ändå bör ses som alldeles utmärkt, även om det inte är förvånande med tanke på räckvidden av detta nätverk. Likaså testades hastigheterna till Playstation 5 vilket har stöd för WiFi 6, och likaså där möttes vi av höga hastigheter (220 Mbps i snitt upp och ner). PS5:an var dock inom en radie av 4 meter från en av satellitförlängarna.

Samlade åsikter:

XD4 är ett bra sätt att förlänga ett redan existerande nätverk, då de tar signal från den router ni har i hemmet och gör ert hem heltäckt. Likaså bör det nämnas att de tre små enheterna är snygga i sin stilrena och vita (eller svarta) design – vilket gör att de elegant smälter samman med ett modernt hem utan några problem. Föräldrakontrollen som å andra sidan finns här, är lite väl förenklad och hade mått bra av fler val. Likaså hade jag önskat att förlängarna varit utrustade med fler LAN portar för bättre hantering av såväl mer onåbara platser i hemmet där WiFi täckning inte når lika bra – eller bara det faktum att man ska kunna ansluta fler enheter via kabel… vilket aldrig är fel. Men framförallt är det helt överflödigt att köpa detta paket om ni bor i en mindre lägenhet. Priset som når nästan 4000 kronor är definitivt något som är onödigt att lägga ut om ni mycket riktigt bor litet. Visst, köper ni bara grundroutern kan det vara värt det, men för priset av bara en, kan ni lika gärna köpa en mer avancerad ”vanlig” router.

Med allt detta sagt, går det inte annat än hylla ASUS för sin enkelhet och distinkta design som gör att vem som helst utan problem kan ”gömma” XD4 på en öppen och tydlig plats i hemmet utan att det ska dra till sig blickar. Det är dyrt, men det ger samtidigt en rejäl täckning och bra anslutningsmöjligheter – vilket också är varför man bör köpa detta paket. Förutsatt att du bor i ett stort hem…

Värt att veta!
WiFi 6 stöds enbart av ett visst antal produkter i dagsläget – är ni därför ute efter detta nätverkspaket bara på grund av denna nya teknik, bör ni ta reda på huruvida ni har enheter som stödjer denna nya standard först.


Specifikation

Allmänt

Aktiv kylning (fläkt), Antal enheter: 3 st,
 

Anslutningar

Antal WAN-portar: 1 st
 

Funktioner

Funktioner: Mobilapp för styrning av funktioner, Stöd för mesh-nätverk
Inbyggt DSL-modem: Nej

Kommunikation

Datalänkprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11a, IEEE 802.11n (Wi-Fi 4), Gigabit Ethernet, IEEE 802.11ac (Wi-Fi 5), IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6)
Kommunikationsstandard: Wireless Multimedia Extensions (WMM), IPv6
Standarder som följs: IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab, IEEE 802.11g, IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
 
Trådlöst nätverk: Ja, 2.4GHz: Ja Dataöverförings­hastighet (2.4GHz): 574 Mbit/s, 5GHz: Ja, Dataöverförings­hastighet: (5GHz) 1201 Mbit/s
 
Antal antenner: 2, Band som stöds: Tri-band, Extern antenn: Nej, Max dataöverföringshastighet (teoretisk): 1201 Mbit/s
MIMO: Ja, Beamforming: Ja, MU-MIMO: Ja, Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPS, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise, WPA3

Säkerhet

VPN-protokoll: IPSec, PPTP, L2TP, OpenVPN

Asus ZenWiFi AX Mini XD4. Lägsta pris 1729-3579 kronor (Beroende på paket) enligt Prisjakt.nu 2021-01-18.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar