Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Astro A40 TR (Gen 4) + Mixamp Pro

Astro A40 TR (Gen 4) + Mixamp Pro

av Fredrik Olsson

Är ni redo för en turnering? Det är vad Astro frågar sina presumtiva köpare med Astro A40 TR + Mixamp Pro. Ett paket som ska behaga de tävlingsinriktade lika mycket som ”vanligt” folk – med snabba justeringsmöjligheter, snygg design och god komfort. Eller… det är i alla fall vad de säger. Vi ska väl se hur mycket det stämmer i slutändan. Klara…färdiga…..gå!


Astro har gjort sig ett namn, genom ett smakfullt designat headset, där komfort framförallt varit det viktigaste. Detta headset bockar av dessa saker likaså är det korta svaret. Komforten i Astro A40 är rakt av det skönaste headsetet på länge, och allt tack vare dess luftiga konstruktion, mjuka öronkuddar och lätta vikt. Faktiskt slår de Astro A50 på denna punkt, då de också måste hålla batterier. Något som A40 slipper.

Om ni undrar om snacket kring turnering – så har det med headsetets namn att göra, då TR just står för Tournament Ready. Något som givetvis är mycket marknadsföring – men där det faller mer in i sanning, är än en gång på komfortsidan. För sitter man sju-åtta timmar i sträck, så känner man allt för oftast av det. Oftast så är headset antingen krökta på olika sätt, trycker an skalpen på olika platser och ger allt för ofta någon form av ömhet under väldigt långa spelsessioner. Men i Astro A40s fall så har de nära nog mirakulöst aldrig känts av. Deras lätta vikt och väldigt mjuka öronkuddar är med all sannolik orsaken till detta – och då de senare även är utbytbara (det finns moddar även till detta headset) så kan alla hitta en komfort som passar de. Sedan att man kan ändra från öppen design till sluten (d.v.s. att ljudet går ut mer i öppen utanför lurarna kontra motsatsen) gör att de säkerligen blir än mer attraktiva. Med det sagt, så tar Astro en slant för modkit, så det är givetvis något man får ta med i beaktning, i och med att själva headset + Mixamp inte direkt är billigt från start.

Headsetet i sig har en välrundad bas, bra klarhet över hela registret, och med Astro Command Center (deras programvara) så kan vi även flippa runt bland ett gäng förgjorda ljudprofiler – eller för den delen dra i reglagen själv, för att göra din egen ljudbild. Det är en bra helhet sett till ljud, som förstärks extra mycket via Mixampen.

Mixampen – om vi ska komma in på den ett tag, förser sina användare med ett par bra aspekter. Inte nog med att du får Dolby surround som i sig verkligen känns bombastisk under spelstunder (främst FPS), så är det justeringarna mellan Game och Voice (alltså mellan spelljud och chattprogram) som står ut. Men inte nog med det, du kan justera din egen medlyssning, för att inte tala om att den även har Daisy chain funktionalitet (koppla samman flera Mixamps), streamport och aux port. Ja för att vara snäppet under en mikrofon amp, så gör den mycket ändå.

I vårt fall så mottog vi en Playstation version – och med ett knapptryck på baksidan av Mixampen så byter du mellan PC eller Playstation 4. På detta sätt är det inga problem att få minst lika bra ljudkvalitet även på din konsol. Om du söker någon möjlighet att få ljud från båda system samtidigt, så är det den optiska kabeln och AUX som behövs kopplas – men då försvinner mikrofonen från ena enheten. D.v.s. detta är inget den är optimerad för direkt – utan det är en en-plattformsprodukt om vi säger så.

Om vi dessutom ska komma in på mikrofonen lite – så är det en av headsetets svagare bitar. Ljudet är klart nog, men verkar vara känsligt för vilket program du kör det via. Om det så är TeamSpeak eller Discord – så kan du få olika ljudbilder. Men om vi ser till mikrofonen under de bästa förutsättningarna, så är det en väldigt ren mikrofon, som med Astros programvara (på gott och ont) regleras via en inbyggd noisegate (d.v.s. mindre ljud/surr tas bort). En noisegate som kommer i fyra olika förinställda versioner – där ingen egentligen faller mig helt på läppen. Antingen klipper de F-ljud, eller så släpper de igenom för mycket. Men trots det så är det ändå ett bra och klart ljud som strömmar ut – och det är ändå ett headset, så under dessa förutsättningar så gör det jobbet bra nog.

Noisegate val finns…

Var lägger sig denna för gemene man….?

Men nu står vi igen med ett stort hinder framför oss – vilket är priset. Denna nya generation finns inte tillgängligt riktigt ännu på bred front i Sverige, och därför är det priset på Astros egen sajt som får ligga till underlag. Och här är den en summa på 330 dollar, vilket avrundat ligger runt 3200 kronor – och då får man tänka på att det är trådat! Ja, visst kommer Mixampen med på köpet, men ändå; det är en saftig slant för vem som helst. Och där t.ex. Astro A50 kan ge trådlöshet, så fastnar A40 bakom lite av ett moment 22. Det är bra, men det finns billigare trådade headset som ger minst lika bra ljudkvalitet. Vilket gör att man lätt sneglar på Astro A50 istället för nästan samma slant. Varje gång ett eventuellt köp poppar upp, så förs man lätt vidare till andra prylar – då ljudkvalitet och komfort inte direkt är något som Astro håller monopol över.

Bildkälla: Astrogaming.com

Så snarare är frågan – vad exakt söker du i ett headset?

När det kommer till Astro A40 så är givetvis inte det sköna användandet och ljudbilden allt. Mixampens kvalitet är tack och lov något som snarare kan ses som denna paketlösnings frälsare. För de som vill sammankoppla flera enheter, eller har bättre kontroll över sitt spelande – sett till vad denne hör i matcher så briljerar verkligen Mixampen. Och då headsetet förvisso går att köpa separat (för cirka 2000 kronor) så är Mixamp och Headset en nära nog oslagbar kombination.

Men Astro, om ni nu tar så mycket pengar för headset eller denna paketlösning – varför inte föra in mer makrofunktioner eller bättre inställningsmöjligheter i er programvara. Den har varit densamma under allt för lång tid. Jag menar…för detta pris måste man kunna begära allt och lite till.


Specifikation
SPECIFIKATIONER A40 TR HEADSET:
Kontakt: 3,5 mm Mini-stereo och PC Splitter
Boom Mic: 6,0 mm enkelriktad
FYSISKA SPECIFIKATIONER
Vikt utan kabel: 369 g
TEKNISKA SPECIFIKATIONER:
Transducerprincip: dynamisk, öppen 40mm ljuddrivrutin anpassad för spel
Frekvenssvar: 20 - 20 000 Hz
Nominell impedans: 48 ohm
SPECIFIKATIONER MIXAMP:
Ljuduttag: 100 dBSPL
Spelljud: 48 kHz @ 16 bit
Chatljud: 16 kHz @ 16 bit
USB Standard: USB 2.0 Full Speed ​​och USB Audio 1.0
Strömport (Line out)
Frekvensrespons 20 - 24 kHz
USB-spel och USB-röst (chat), Aux-portlinje
Frekvensrespons 20 - 8 kHz
Ljudingångar:
Optical In, USB Game och USB Voice, Aux port line in
Frekvensrespons: 20 - 24 kHz
Total harmonisk distorsion: <0,05% @ 0 dBFS
Signal till brusförhållande:> 70 dB
FYSISKA SPECIFIKATIONER:
Vikt: 296 g
Mått: 137 mm x 80 mm x 38 mm

Astro A40 TR + Mixamp Pro (Gen 4). Lägsta pris $329,99 kronor enligt Astrogaming.com 2019-11-15.

Recensionsex tillhandahållet av Astro Gaming.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar