Kingston HyperX Stinger

av Fredrik Olsson

Med nya HyperX Cloud Stinger så siktar Kingston mot ett segment där pris och kvalitet ligger sida mot sida. Men klarar de av att skapa en produkt som når båda dessa sidor eller faller det ihop likt ett korthus? Låt oss därför ta en titt på Kingstons nytillkomna gaming headset!

Känsla & Design

När det gäller utseendet, så går Kingston ifrån sin mer ”vanliga” design (den med mer matta aluminium bågar och en mer sparsmakad konstruktion), när de denna gång har gjort hela headsetet i plast. Själva headsetet går i en enda båge över huvudet, med ett inbyggt huvudband. Den svarta plasten ser onekligen billig ut vid första anblick, dels för att hållbarheten verkar tveksam, samt att det har en mikrofon som är permanent fastsatt på headsetet. Men å andra sidan ska man inte döma boken efter omslaget.

Du kan böja varje öronkåpa inåt, ifall du vill luta den mot din nacke till exempel. En smidig funktion som ökar kvalitetskänslan något i.o.m. att dessa är ihopfällbara.

Själva konstruktionen i sig, känns som sagt billig, då dess plast konstruktion känns skranglig och helt enkelt lätt att råka ha sönder. Men å andra sidan, så är inte detta ett headset i tretusen kronors klassen, så det jämnar ut sig bra i slutändan.

Ergonomi

Under långtidsanvändning så ligger headsetet faktiskt skönt mot huvudet, med sina läderimiterade öronkuddar. Under såväl kort- som långtidsanvändning så känns de väldigt sköna. Öronkuddarna anpassar sig väl efter användarens huvud, och skapar egentligen inget tryck under lång tids användning.

Dess enkla passform och konstruktion ligger alltså här till fördel för headsetet som har en mycket lättare vikt till skillnad från sin äldre broder Cloud II

Ljudbild & kompatibilitet

Med aningen mindre drivelement i jämförelse med Cloud II (som har 53 mm), så har Stingern 50 mm drivelement. Men trots denna mindre storlek, så presterar de ändå bra. Ljudbilden har ett bra mellanregister och diskant. Diskanten är tydlig och mellanregistret har en bra bredd och båda övertygar alltså. Basen är aningen instängd, och i vissa fall underlägsen. Något som nog kan skyllas på den slutna designen som denna gång inte riktigt funkar för de mer dova/låga tonerna.

Med en öppen konstruktion, så får basen en bättre bredd och blir inte så instängd som den kan bli i en sluten konstruktion. Detta var lite märkligt då deras föregångare Cloud II ändå lyckades förmedla en riktigt bra bas trots att även den vara en sluten design.

Vad som är uppenbart är att när Kingston gått till en mer plastig design, så har ljudbilden i de låga tonerna fått vika lite. Något som även syns på dess ljudegenskaper, där detta headset tagit ner frekvens omfånget från dess föregångare, till 18 Hz – 23 kHz. Men också att de halverat impedansen (30 Ohm), gör att helheten blir lidande.

Mikrofon

När vi sedan kommer till mikrofonen så kan jag inte säga annat än att jag är besviken. De har bytt till en fast mikrofon, som dessutom är sämre i kvalitet. Med ett svagt brus så lämnar det verkligen ett tveksamt intryck. Och även om det utan problem kan användas i kommunikationsprogram så är det ändå tråkigt att se att med ett prisfall på 50-100 kr, så har så mycket fått vika.

Interface, Användning & installation

När det kommer till användning, så finns det inte så mycket att orda. Det medföljer en 130 cm lång sladdlängd på den 3.5 mm kontakt som medföljer. Så det är en simpel installation på det sättet, då alla kan använda detta headset som har ett inbyggt ljudkort.

Skulle du även spela på konsol, så funkar det felfritt; då stödet involverar Playstation 4, Xbox One och Wii/WiiU, så där finns inte mycket att klaga på.

Det man kan säga är att det är tydligt att Kingston gått in för att skapa ett headset som väger lite, som ger en bra generell ljudbild och för en rimlig summa. Det är bara synd att prisskillnaden från Stinger till Cloud II i nuläget bara är femtio kronor (!). Vilket gör att det är svårt att hitta tillfällen att rekommendera HyperX Cloud Stinger, om man mot förmodan har en slant till, och istället kan skaffa Cloud II.

Dock är det värt att nämna att Cloud II har börjat bli svårare att få tag på; kanske på grund av hög efterfrågan eller val från Kingstons sida.


Specifikation

Headset: Vikt: 275 g, Circumaural, , Frekvensrespons: 50 – 18Khz, 50 mm element,
Mikrofon: Frekvensrespons  – 50 – 18 kHz, Känslighet: -40 dB.

Cirkapris – 600 kr
Recensionsex tillhandahållet av Kingston

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar