EPOS H3 Hybrid

av Martin "Fyghar" Johansson

Har du någon gång känt att du vill prata i telefon, men du sitter mitt i ett spel och vill lyssna på det samtidigt? Det har faktiskt jag gjort och ofta har det slutat med att jag fått offra spelljudet eller själva spelandet för att fokusera på telefonsamtalet. Nu kommer EPOS med ett headset där man ska kunna prata i telefon och lyssna på spelljudet samtidigt. Dags att ta reda på hur det fungerar och om det är något att ha.


Det här är ett intressant headset. Man kan nämligen använda den tillsammans med två enheter samtidigt. Om jag t.ex. sitter och spelar på min PS4 på kvällen när dottern sover kan jag koppla in headsetet i min Dualschock 4, starta headsetet och sedan lyssna på spelet som vanligt. Men samtidigt som jag har det inkopplat kan jag även slå igång min mobils blåtandsfunktion och ansluta till headsetet. Värt att påpeka är att headsetet prioriterar anslutningarna som använder sladd över blåtandsanslutningen.

Jag personligen har lite svårt att tänka ut situationer när det här är nödvändigt, mer än att man vill spela och prata i telefon samtidigt. Fast man kan ju använda den till Discord på mobilen, eller vad man nu har kopplat upp headsetet trådlöst mot för att prata med sina vänner eller sitt party medan man spelar tillsammans. När ett samtal på telefonen kommer in är det bara att fälla ner mikrofonen och trycka en gång på smartknappen som sitter på baksidan av den högra kåpan. Då svarar man och för att lägga på trycker man två gånger på samma knapp.

Det är lätt att koppla upp den trådlösa biten, men jag känner mig mer osäker när det gäller att ansluta med kablar. Nu menar jag inte att det låter dåligt eller något liknande utan mer hur hårdhänt jag måste vara för att koppla in 3,5 mm-pluggen i headsetet. Jag är väldigt orolig över att jag kommer knäcka den lilla pluggen eftersom jag behöver trycka in den så hårt. En annan del jag inte riktigt gillar med den trådade delen, specifikt 3,5 mm, är att jag måste starta headsetet för att kunna lyssna när jag har kopplat in den. Jag fattar att det är för att blåtanden ska kunna ansluta och fungera, men om jag inte vill ha igång den funktionen just nu då? Ska headsetet då hålla på att dra batteri hela tiden vilket resulterar i att jag ska behöva ladda den samtidigt som jag lyssnar när jag t.ex. spelar Nintendo Switch handhållet? Då behöver jag ha en kabel som ger mig ljud från konsolen plus en kabel som laddar mitt headset medan jag spelar. Det blir snabbt många kablar, även om det nu bara är två till just det här, och jag känner att känslan av ett trådlöst headset liksom försvinner. Men det är inget måste att använda sladdarna om man inte vill det, utan man kan ju använda headsetet helt trådlöst om man skulle vilja.

Jag är lite osäker på hur bra batteriet håller. När det är fulladdat och jag kopplar ur det från USB-kontakten hör jag en röst som säger att det är mer än 80% batteri kvar. Jag vet att den är fulladdad men i mitt huvud tror jag att den helt plötsligt förlorade 20% batteri, vilket gör mig väldigt nojig. Speciellt när jag en dag plockade upp headsetet, startade det och fick höra att det var mindre än 20% batteri kvar. Den var fulladdad kvällen innan. Vart tog batteriet vägen? Nu i efterhand vet jag att den aldrig stängde av sig då den var ansluten till min mobil via blåtanden, men jag var rätt orolig över batteritiden just där och då.

Det är ett bekvämt headset att sitta med under längre perioder. Öronkuddarna ligger mjukt runt öronen och skaver inte någonstans. Ibland kan trådlösa headsets känna tunga och då skaver kanterna av öronkuddarna mot öronen, men inte det här. De stänger ute mycket av ljuden från omvärlden, men inte allt. Jag har lyssnat på musik, spelat, suttit i samtal, kollat på Youtube. Ja, ni fattar. Vissa grejer jag lyssnade på lät lite mer platt än vad jag är van vid. Det lät inte dåligt men jag hade velat ha lite mer bas ibland när jag lyssnar på musik. Jag tycker dock inte att det låter platt när jag spelar utan får en balanserad ljudbild av diskant, bas och mellanregister. När headsetet är inkopplat i datorn har de 7.1 surroundljud och jag hör grejer lite runtomkring såväl i spel som i videos. Men när jag har pratat i telefon eller på Discord hör jag utmärkt när de pratar och de hör mig bra. Jag testade även att spela in mig själv i Audacity för att jämföra hur jag låter med headset i jämförelse med min Blue Yeti-mikrofon. Jag blev faktiskt förvånad över hur klar min röst var, min erfarenhet av headsets är att det låter som om man pratar i en burk. Det enda undantaget var när jag försökte använda dem via Discord på mobilen med 3,5 mm-anslutningen, för jag vet helt ärligt inte om Discordappen använde mikrofonen på headsetet eller telefonens egna mikrofon. Men eftersom man kan ansluta trådlöst tror jag inte man kommer behöva ha problem med det. De upplevde att jag lät skarpare hos dem men det fungerade.

Jag har lite grejer att klaga på dock och det är bl.a. att det känns som att headsetet är på väg att trilla fram över ansiktet på mig. Det här är säkert en vanesak då de flesta headsets jag använder ligger ungefär mitt på huvudet, men det här ligger längre fram. Det ligger på sin plats och det känns bekvämt, men samtidigt är det ovant och det känns som att headsetet är på väg att trilla av, vilket det även är på väg att göra när jag böjer mig framåt. Sen gillar jag inte volymkontroller som sitter på headsetet. Det känns väldigt billigt och när jag använder känns det som att volymen höjs och sänks oregelbundet. Jag använder oftare volymkontrollerna på sakerna jag har kopplat in headsetet i istället för att faktiskt känna att volymen blir som jag blir. Sen hade jag gärna velat ha en app till headsetet där jag hade kunnat anpassa ljudvolymer från de olika källorna direkt istället för att hålla på med två olika enheters volymkontroller. Eller att kunna se hur mycket batteri som är kvar, välja en sorts equalizer eller bara något. Med tanke på prislappen känns det som att en sån här grej borde finnas. Det finns ett program till datorn som heter EPOS Gaming Suite där man kan göra de här inställningarna men jag hade gärna velat ha något liknande till mobilen.

Som jag nämnde tidigare gillar jag det här headsetet. De två knapparna och volymkontrollen sitter på vettiga ställen, men jag hade gärna sett att mikrofonen inte stack ut så pass mycket som den gör när den är avstängd. Det känns som att den lätt fastnar i saker om man inte är uppmärksam. Men att koppla in headsetet till flera grejer samtidigt är en kul grej jag hoppas att fler kan ta efter längre fram. Det finns dock lite skavanker här och var som jag inte gillar men jag kan leva med att de finns där.


Specifikation

Charge time

1 hours 30 minutes

Operating Temperature Range

10°C – 40°C

Storage Temperature Range

-25°C – 70°C

Range (line of sight)

15 m.

Range (office use)

20 m.

Dimensions

90 mm. + 183 mm. + 176 mm.

Product height

176 mm.

mm

75 mm. + 104 mm. + 21 mm.

Weight

298 gr.

Cable length

2000 mm.

Wearing Style

Headband

Color

Black

Headset Weight

298 gr.

Article no.

1000890

EAN Code

5714708006916

UPC Code

840064406918

Ear coupling

Around ear

Transducer principle

Dynamic closed

Compatibility

PS4, Nintendo Switch, Tablet, Mobile phone, PC / Soft phone, Xbox One, Mac OSX, PS5, Xbox Series X

Total harmonic distortion

0.5%

 

Recensionsex tillhandahållet av EPOS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar