Tenkeyless tangentbord är något som verkligen kommit mer och mer på sistone, alltså tangentbord som saknar numlock-siffrorna. Allt för att du som spelare ska få en mer direkt approach och bra hållning. Men hur är det med ett sådant tangentbord i användning utöver gaming, och hur är kvalitén rent generellt? Vi tar oss en titt på Logitechs nya G Pro och ser om den passar bra under pressen.
Känsla & Design
När det kommer till designen och formspråket så har Logitech gått på en betydligt mer återhållsam ”look”. Traditionell rektangulär form som för tankarna till gamla tiders tangentbord, men med en gaming touch på det hela som skänker upplevelsen ett skimmer av kvalitet. Ett skimmer som faktiskt fortsätter i både material och känsla. Till och med den tvinnade borttagbara, medföljande, USB-kabeln känns även den gedigen.
Dess RGB-upplysta tangenter och logotyp lyser skarpt genom romer-g brytarna och sprids inte onödigt mycket runt om. Nej, jag måste faktiskt säga att på detta sätt så är Logitechs semi-mekaniska brytare väldigt bra; då de förser användaren med ett annorlunda tangentbord både till utseende och till känsla vad gäller användningen.
Klick-känslan är taktil som vi tidigare märkt i andra tangentbord av denna typ (ex. G910), och det är tydligt att Romer-G tangenternas snabba accentuering (nedtryck) funkar väldigt väl för att skriva med och framförallt i spel. Lägg därtill att du även har en knapp för att stänga av windows-knappen och RGB-belysningen; och du faktiskt har ett väldigt kompetent tangentbord trots sin lilla storlek. Men så är detta i sanning ett tangentbord för gamers, i.o.m. tenkeyless formatet.
Ergonomi
När det kommer till långtidsanvändningen så funkar verkligen tangentbordet finfint. Dess direkta nertryckningar (tack vare Romer-G brytarna) gör att du lätt skriver långa perioder utan problem, och lägg därtill att i.o.m. tenkeyless utförandet placerar sig tangentbordet betydligt mer centralt framför din vänstra hand (i mitt fall då jag är högerhänt), och gör att musen placerar sig rakt framför din högerhand på ett betydligt skönare sätt, ”in-the-long-run”; rent ergonomiskt.
Detta är förvisso inget nytt då detta egentligen är hela idén med dessa tenkeyless tangentbord, men det är ändå värt att återigen poängtera nyttan med ett sådant tangentbord för alla gamers där ute. Det har för övrigt även en (för mig) perfekt höjd på tangenterna som gör att det varken känns för högt eller lågt under långtidsanvändning. Förvisso saknar man ett handledsstöd, men frågan blir då hur det skulle fungera rent praktiskt med ett sådant på ett så pass litet tangentbord. Men det är ändå en liten detalj i det hela.
Interface, Användning & installation
Än en gång så förser Logitech dig som användare med alla möjligheter att ställa in saker och ting i programvaran. Sätt kommandos på F-tangenterna, ändra belysning eller skapa makros. Allt finns där för den spelaren där ute som vill få extra mycket efter sin egen smak. Dock så kan det sägas att även om möjligheten för specialkommandos/knappar finns, så är det alltså inga G-knappar som finns, utan man får helt enkelt ändra om de befintliga knapparna istället. Tack och lov är det enkelt som tusan, så du missar inte så mycket. Du kan rentav starta/stänga av musikspelare genom förinställda inställningar på F9 till F12, så även den funktionen finns med, trots att det inte finns dedikerade knappar för det.
Hållbarhet: 70 miljoner tangenttryckningar, Avstånd till aktiveringspunkten: 1,5 mm, Aktiveringskraft: 45 g, Total slaglängd: 3,0 mm, RGB Belysning, Programmerbara funktionsknappar.
Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, USB-port, Internetåtkomst för Logitech Gaming Software
Cirkapris – 1500 kr
Recensionsex tillhandahållet av Logitech
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.