Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Creative Sound BlasterX H6

Creative Sound BlasterX H6

av Maxx Löfström

Creative skryter med sitt nya headset H6! Denna gång är det 7.1 surroundljud, konsolstöd och det bästa sedan skivat bröd – nåväl, vi ska sätta på oss lurarna och höra efter själva! Nu kör vi!


Sett till det yttre så har H6 fått en mer nertonad aura. Två tunnar linjer jäms med ytterkåporna är det enda som lyser upp i regnbågens färger (om man så vill) – resten är i plastigt svart material, som känns luftigt och lätt i vikt. Med enbart ett enkelt huvudband över huvudet så ligger det bra, och tillför inte någon extra onödig vikt. På det stora hela en enkel design som känns genomtänkt om än lite tråkig.

Men tack och lov väger deras aningen tråkiga utseende upp det med en riktigt skön komfort. Om det så är under långa eller korta spelsessioner, så placerar sig lurarna fint över huvudet, och lämnar aldrig någon ömhet efter sig. De tygkuddar som kläder lurarna är perforerade och härliga och vilar mjukt runt öronen – vilket är extra skönt att veta i långa loppet.

Vad gör då H6 som andra headset inte gör? Ja, egentligen inte så mycket – men det de gör är alldeles adekvat nog för de flesta användare. Du får med EQ profiler som nås direkt på headsetet via en knapp, du kan ändra RGB belysningen i programvaran som Creative har, och de levererar även medlyssning, om du vill höra dig själv medan du pratar, eller bara omvärlden.

Ljudmässigt så slår de inga på tårna, men är heller inga lurar som hamnar i botten. Ljudet i allmänhet är rent när det körs via datorn, och med Creatives programvara kan du lätt ändra själv ljudbilden. Ljudmässigt är det dugligt över USB, men känns inte riktigt som det lyckas fånga hela omfånget, särskilt sett till de mest låga tonerna. Men det är å andra sidan i mina öron, och kommer med all säkerhet funka jättebra för gemene gamer.

Sedan har vi multiplattformsstödet som är lite av en egen grej. Lurarna kan kopplas till Playstation 4 och Nintendo Switch (men tappar mikrofonen då) – och få möjlighet att utnyttja lurarnas kapacitet till fullo. Sedan finns även stöd för andra enheter, då de även kan köras med 3.5 mm kabel. Men det är knappast något unikt för H6…

Jag märkte dock att ljudet via USB var känsligt på det sättet att om du exempelvis använde mycket av datorns resurser, så kunde ljudet stanna upp för ett kort ögonblick. Datorn kunde rentav sega upp sig rejält, när programvaran aktiverats, tillsammans med USB kopplingen. Något som förvisso var oerhört kort, men som i längden blir tröttsamt. Visst kan man byta till 3.5 mm kontakt, men då tappar man hela grejen med surroundljudet och EQ:andet.

Mycket att ändra i programvaran.

Med det sagt, så är det värt att nämna att om du kopplar headsetet till ett externt ljudkort, så tjänar du väldigt mycket. Ljudbilden blir betydligt renare och frekvensomfånget kommer till sin spets då på riktigt. Nu kanske inte alla längre sitter med ett dedikerat ljudkort, utan kör mer på det inbyggda ljudkortet i datorn – men för de som ändå gör det, kan det vara värt att kika på lurarna, då du får ut så mycket mer för pengarna plötsligt.

Sedan har vi mikrofonen, som inte bara har ljudläckage, utan även är pipig och tunn sett till sin ljudkvalitet. Visst hör man vad du säger, men det är verkligen på gränsen för vad för kvalitet vi har vant oss vid. Lurarna kostar i Sverige som lägst 809 kronor i detta nu, och via Creatives hemsida €69.99; så man kan väl ändå säga att det är någorlunda överkomligt. Men bara nästan…

Om vi ska sammanfatta det hela, så är det ett alldeles dugligt par lurar, med svag mikrofon, jättebra komfort och bra ljud. Visst har du direktstöd för surroundljud på pc och konsoler, men det räcker inte riktigt hela vägen. Särskilt om man sett till priset ändå kan få tag på headset med bättre ljudkvalitet både till mikrofon och lurar. Eller om du lägger till nån hundring även kan få ett trådlöst headset.


Specifikation

SYSTEM KRAV

Windows® OS

 • Intel® Core™i3 or AMD® equivalent processor
 • Intel, AMD or 100% compatible motherboard
 • Microsoft® Windows 10 32/64 bit, Windows 8.1/8.0 32/64 bit, Windows 7 32/64 bit
 • 1GB RAM
 • >600 MB of free hard disk space
 • USB 2.0 / USB 3.0 port

Mac® OS

 • Mac OS X® 10.9 or higher
 • 1GB RAM
 • USB 2.0 / USB 3.0 port

PS4

 • Firmware Version 5.0 or later
 • Available USB port

Xbox One

 • Xbox OS Version 10.0 or later
 • Voice communications supported via 3.5mm Headset jack on Xbox controller

Nintendo Switch

 • Switch OS 5.0 or later
 • Available 3.5mm headphone port
 • Available USB port (in docking mode)

Creative Sound BlasterX H6. Lägsta pris 809 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-21.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar